ČEFERIN PLATINIJEV NASLEDNIK: Neophodne promene u svetskom i evropskom fudbalu
Foto: Profimedia

Uskoro novi predsednik UEFA

ČEFERIN PLATINIJEV NASLEDNIK: Neophodne promene u svetskom i evropskom fudbalu

Fudbal -

Slovenac Aleksander Čeferin prvi je favorit za novog predsednika UEFA, a odluka o njegovom imenovanju biće poznata 14. semptembra za kada je zakazan kongres u Atini.

Ugledni advokat i predsednik fudbalskog saveza Slovenije prema poslednjim informacijama ima podršku oko 30 nacionalnih saveza.

Čeferin se za mesto predsednika UEFA bori sa Holanđaninom Mišelom van Pragom i predsednikom španskog saveza Angelom Maria Viljarom. UEFA kongres na kojem će izabrati predsednika na rasporedu je 14. septembra u Atini.

Ko će od ova tri kandidata sakupiti najmanje 28 od 55 glasova postaće naslednik Mišela Platinija.

"Teško je reći šta će se dešavati u Atini. Zasad sve izgleda dobro. Podrška koju imam je iskrena i u njoj nema nikakvog interesa. Izbori su tajni, videćemo. Bitno je da sam kandidat i da nemam šta da ponudim za protvuslugu onima koji su me javno podržali", rekao je 49-godišnji Čeferin za agenciju Anadolija.

Čeferin je obećao da će sprovesti i određene promene u evropskom fudbalu, koje će svakoj zemlji ići u korist."UEFA i FIFA su neophodne promene, potrbne su nove ideje. Teško da je neko ko je tamo proveo 10 ili 20 godina spreman za reforme. Moja prednost je što sam mlađi, imam nove ideje i podržavaju me savezi iz svih delova Evrope. Fudbalu treba jedinstvo, a ne da dve velike zemlje ratuju ko će preuzeti UEFA", dodao je predsednik slovenskog saveza. Kako kaže Čeferin, i za male i za velike klubove podjednako će da se bori.

"Teško možete biti predsednik UEFA i predstavnik samo malih saveza. Biću predsednik malih, srednjih i velikih. Ne smemo zaboraviti na solidarnost i probleme malih. Meni je lakše shvatiti te probleme jer dolazim iz male zemlje i malog saveza. Sigurno sam u boljoj poziciji da shvatim tu problematiku od nekoga ko taj osećaj nema", kaže Čeferin.

Odluke Čeferina bi možda mogle da uzdrmaju temelje dosadašnje UEFA.

"Ne smemo da dopustimo nikakva zatvorena takimičenja za elite, ni klupska ni reprezentativna. Moramo ograničiti broj mandata u UEFA. Ne možeš neko da bude na nekoj funkciji u tako važnom telu 20 godina. To će biti prva stvar koju ću predložiti", zaključio je Slovenac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track