HAŠKI TRIBUNAL SRPSKOG SPORTA: Fudbalski teren na kojem po pravilu gubimo!
Foto: Nemanja Pančić

(NE)SPORTSKI

HAŠKI TRIBUNAL SRPSKOG SPORTA: Fudbalski teren na kojem po pravilu gubimo!

Fudbal -

Sportski sud u Lozani u narednih mesec dana pred sobom ima čak tri slučaja iz Srbije, a istorija nas uči da su odluke koje donosi gotovo uvek na našu štetu

Srpski sport na terenima i u dvoranama širom sveta zna samo za uspehe. Kad se skrene s borilišta, e tu dolazi do problema. Sportski sud u Lozani (CAS) mesto je gde naš sport po pravilu gubi. Ubedljivo. A naredne nedelje donose nam tri susreta u toj instituciji...Tribunal u Lozani dospeo je u centar pažnje ovdašnje javnosti kad je napravio presedan i promenio odluku UEFA za prekinuti meč Srbija - Albanija i dodelio pobedu gostujućem timu. Do tada to je bilo nezamislivo jer su odluke evropske kuće fudbala bile sveto slovo za CAS.- Ova odluka je presedan, politička i ugrožava pravila fudbala - priča je Zoran Laković, tada generalni sekretar FSS.U narednih mesec dana CAS će pred sobom imati 20 procesa, od kojih su čak tri vezana za srpski fudbal. Najvažniji je svakako onaj po tužbi Srbije za prijem Kosova u UEFA. Ako sud u Lozani bude poštovao sopstveni i Statut evropske kuće fudbala, jasno je ko dan da će biti poništen nelegalni prijem Kosova. Istorija nas uči da CAS više sluša političke instrukcije nego što sprovodi pravo, pa je poslednjeg dana oktobra moguće da još jednom lupe šamar Srbiji i pravnom sistemu.

Pored toga, predmeti pred većem sudija u Švajcarskoj biće i tužbe Spartaka protiv Barselone i Apolona protiv Partizana. ŽFK Spartak je tužio Barselonu (jedinstven muški i ženski klub) jer im duguje novac za transfer Jelene Čanković. Apolon je tužio Partizan i potražuje oko 3,1 milion evra od crno-belih zbog transfera Andrije Živkovića.

TRI SRPSKA SUÐENJA U NAREDNIH 30 DANA14. oktobar – Spartak Subotica vs BarselonaPREDMET: SPARTAK TUŽIO BARSELONU ZBOG JELENE ČANKOVIĆPre tri godine mlada srpska fudbalerka potpisala je ugovor sa slavnim gigatnom iz Katalonije, koji od tada nije našao za shodno da reguliše obaveze prema klubu sa severa Bačke. Zbog toga su čelnici Spartaka bili prinuđeni da pokrenu proces pred CAS i koji će, prema rečima Subotičana, biti prekretnica u istoriji ženskog fudbala ako odluka bude u njihovu korist.31. oktobar - UEFA vs FSSPREDMET: FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE TUŽIO UEFA ZBOG NELEGALNOG PRIJEMA KOSOVAUEFA je kršenjem sopstvenog Statuta primila u članstvo samoproglašenu državu Kosovo. FSS pokrenuo je postupak pred CAS u želji da opovrgne ovakvu odluku jer je ona zasnovana na kršenju prava i propisa, nada se poništenju odluke.8. novembar - Apolon vs PartizanPREDMET: APOLON TUŽIO PARTIZAN ZBOG ANDRIJE ŽIVKOVIĆAPartizan je bio „dužan“ da proda Andriju Žikovića do prošlog leta, a pošto ga nije prodao, onda je Andrija po ugovoru bio u obavezi da ode u Apolon. Kiprani tvrde da je Partizan dužan da plati 50 odsto od najveće ponude koju je odbio za Živkovića. U ceo slučaj umešana je i FIFA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track