Stefano Mauri u zatvoru zbog nameštanja

Uhapšen kapiten Lacija

Stefano Mauri u zatvoru zbog nameštanja

Fudbal -
Italijanska policija nastavila akciju privođenja osumnjičenih za neregularnosti u fudbalu

Obračun se nastavlja...Novi fudbalski skandal potresao je Italiju juče, kada je policija uhapsila kapitena Lacija Stefana Maurija zbog sumnji da je učestvovao u nameštanju mečeva nebeskoplavih protiv Đenove i Lećea u maju prošle godine! Pored Maurija, uhapšen je bivši igrač Đenove Omar Milaneto, a policija je upala i u kamp fudbalske reprezentacije azura, pretresla sobu i ispitivala bivšeg igrača kluba sa Marasija, a sada Zenita Domenika Krišita.Takođe, među 19 ljudi za koje je sud u Kremoni izdao nalog za privođenje našao se i trener Juventusa Antonio Konte. Šef stručnog štaba „stare dame“ osumnjičen je da je umešan u nameštanje mečeva dok je bio trener Sijene, a njegov stan policija je juče temeljno pretresla. Isto se dogodilo i napadaču Kjeva Serđu Pelisijeru, u čijoj vili je pronađeno čak 26 kompjutera.Uhapšeno je i pet mađarskih kriminalca, a pored njih privedeni su još fudbaleri Žoze Žoelsom, Kristijan Bertani, Kevula Konteh, Alesandro Pelikori, Domnik Aserbi, Frančesko Ruopolo, Marko Turati, Mejtu Griti i Ivan Tiski.Podsetimo, jučerašnja hapšenja na „čizmi“ samo su nastavak policijske operacije „Kalčo skomeze“ (u prevodu „poslednja opklada“), koja je počela 1. juna 2011. i u kojoj je do sada palo 14 bivših i sadašnjih igrača i veliki broj fudbalskih stručnjaka, a kažnjeno je 15 klubova. „Bos“ ove međunarodne kriminalne organizacije je Singapurac Eng Tan Set, koji je uhapšen u Italije 19. decembra prošle godine.

Pretresen stan trenera Juventusa Antonija Kontea
Pretresen stan trenera Juventusa Antonija Kontea

Farina prvi „propevao“Istraga i akcija „Poslednja opklada“ počele su nakon što je fudbaler Gubija Simone Farina optužio svog bivšeg saigrača iz Rome Alesandra Zamperinija da mu je ponudio novac za nameštanje utakmice. Vrlo brzo počela su cinkarenja među fudbalerima, pa je istraga uspela da razotkrije čitavu mrežu u kojoj su glavni organizatori bili pripadnici kriminalnih organizacija iz Singapura, istočne Evrope i Italije.Ove grupe isključivo su nameštale fudbalske mečeve, čime su zarađivali ogromne sume novca od klađenja.

Žrtve akcije „Kalčo skomese“Pet godina zabrane bavljenja fudbalom

* Đuzepe Sinjori* Antonio Belavista* Vićenco Someze* Karlo Đervasoni* Marko PaoloniČetiri godine zabrane bavljenja fudbalom

* Nikola SantoniTri i po godine zabrane bavljenja fudbalom

* Mauro Brešan* Kristijano Doni

Tri godine zabrane bavljenja fudbalom

* Tomas Manferdini* Davide SavorinoJoš čeka kaznu

* Alesandro Zamperini Bez kazne

* Filipo Korobio* Luiđi Sartor* Domi, Someze i Betarini početkom veka su bili suspendovani na šest meseci zbog nameštanja utakmicaKazne za kluboveAtalanta - šest bodova minusa u sezoni 2011/12.Askoli - šest bodova minusa u sezoni 2011/12. i 50.000 evra Verona - 20.000 evra Sasuolo - 20.000 evra Alesandrija - diskvalifikovana u 4. rang takmičenjaBenevento - devet bodova minusa u sezoni 2011/12.Kremoneze - šest bodova minusa u sezoni 2011/12. i 30.000 evra Virtus - 15.000 evraVijaređo - bod minusa u sezoni 2011/12.Pjaćenca - četiri boda minusa u sezoni 2011/12. i 50.000 evra Portogruaro - 20.000 evra Ravena – diskvalifikovana u četvrti rang takmičenja i 50.000 evra Ređana - dva boda minusa u sezoni 2011/12.Specija - bod minusa u sezoni 2011/12.Taranto - bod minusa u sezoni 2011/12.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track