Monti: Italija tri godine bez fudbala?!
Foto: REUTERS

zločin i kazna

Monti: Italija tri godine bez fudbala?!

Fudbal -
Možda bi našim građanima dobro došla ta suspenzija od par godina. Pogotovo ako se ima u vidu da bi u sportu trebalo da se cene vrhunske vrednosti, dodao je Monti

RIM - Italijanski premijer Mario Monti kaže da bi možda najbolje rešenje za fudbal u toj zemlji bilo da se suspenduju sva takmičenja na dve do tri godine.

"Nije ovo moj predlog, a još manje nešto za šta se zalaže vlada. To je, jednostavno, nešto o čemu razmišljam kao čovek koji voli fudbal", rekao je Monti nakon sastanka sa poljskim kolegom Donaldom Tuskom.

Italijanska policija je u prethodna dva dana zbog sumnje da su nameštali utakmice uhapsila 19 osoba, među kojima je i kapiten rimskog Lacija Stefan Mauri.

Pod istragom se nalaze i nekadašnji trener Sijene, a sada šef stručnog štaba Juventusa Antonio Konte, kao i reprezentativci Domeniko Krišito i Leonardo Bonući.

"Možda bi našim građanima dobro došla ta suspenzija od par godina. Pogotovo ako se ima u vidu da bi u sportu trebalo da se cene vrhunske vrednosti", dodao je Monti.

Ovo nije prvi put da se Italija suočava sa problemom nameštanja fudbalskih utakmica. Pre šest godina zbog afere Kalčopoli u drugu ligu izbačen je Juventus kome su oduzete dve titule, a nekoliko ekipa kažnjeno je bodovno.Tokom 80-tih godina prošlog veka Milan i Lacio su takođe bili izbačeni u niži rang, a mediji su aferu tada nazvali Totonero.

U aktuelnoj aferi u centru pažnje su uglavnom igrači iz drugoligaških ekipa, ali su neki od njih u međuvremenu prešli u timove iz Serije A.Ipak, pred početak ove sezone i prvoligašu Atalanti je oduzeto šest bodova zbog učešća ovog kluba u nameštanju mečeva.

Tada je bio suspendovan i predsednik Sijene Masimo Mecaroma, a oba kluba su prošle sezone izborile povratak iz druge lige u Seriju A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track