(VIDEO) DAN KADA SU GROBARI SLAVILI MANCEA: Partizan na današnji dan protiv Engleza napravio čudo
Foto: Printskrin

Kvins Park Rendžers nije imao šanse

(VIDEO) DAN KADA SU GROBARI SLAVILI MANCEA: Partizan na današnji dan protiv Engleza napravio čudo

Fudbal -

Bilo je u istoriji Fudbalskog kluba Partizan daleko značajnijih utakmica, ali pristalice crno-bele boje u svim anketama u vrh svrstavaju utakmicu odigranu 7. novembra 1984. godine u Beogradu.

Fudbaleri Partizana su u dvomeču izbacili engleski Kvins Park Rendžers u okviru 2. kola Kupa UEFA i izborili plasman u narednu fazu takmičenja.

Partizan je u prvoj utakmici u Londonu poražen 6:2, a u revanšu 7. novembra 1984. godine pred oko 50.000 gledalaca na stadionu JNA slavio je s 4:0.

Iako Kvins park nikada nije igrao previše bitnu ulogu u engleskom fudbalu, tim iz Londona je sezonu ranije završio na petom mestu, što je bio najveći uspeh, pogotovo jer su za tadašnji šampionom Liverpulom na kraju zaostajali svega sedam bodova.

Trener Partizana bio je Nenad Bjeković, a prvi meč u Londonu pamtiće se po fantastičnom pogotku Dragana Mancea, ikone Partizana i nažalost, prerano tragično nastradalog centarfora crno-belih.

Crno-beli su vodili u Londonu sa 2:1, međutim u drugom poluvremenu su doživeli brodolom i engleski tim je u Beograd stigao sa zalihom od četiri pogotka - 6:2. Rezultat koji je praktično značio i eliminaciju crno-belih.

Ipak, navijače Partizana nije napuštala nada. Da li iz nekog emotivnog razloga ili nečeg drugog, tek na stadionu JNA tog 7. novembra skupilo se preko 50.000 navijača koji su čvrsto verovali u prolaz svojih ljubimaca.

A, početak kao iz snova. Već u 4. minutu Dragan Mance je načeo mrežu gostujuće ekipe i zatim u svom stilu klizeći na kolenima sa visoko dignutim rukama proslavio gol.

Partizan je duplirao prednost u 40. minutu iz jedanaesterca, a strelac je bio Dragi Kaličanin. Prethodno je na grub način oboren Zvonko Živković koji je neposredno pre ove utakmice stigao sa odslužena vojnog roka i bio pravo iznenađenje za engleski tim.

Ljubitelji fudbala u tom trenutku bili su svedoci i jednog šmekerskog poteza Dragana Mancea. Centarfor crno-belih je prišao golmanu rivala Hakeru, uzeo mu loptu iz ruku i potom poljubio u obraz ostavivši ga šokiranim uoči izvođenja penala.

Da sve ide na vodenicu crno-belih viđeno je i na početku drugog poluvremena. Miodrag Ješić je na sredini terena uzeo loptu, krenuo ka golu rivala i zatim raspalio sa oko 20 metara. Lopta je nezgodno odskočila ispred golmana Hakera i otišla u mrežu. Englezi su izgubili samopouzdanje i pribranost i bilo je samo pitanje vremena kada će Partizan postići još jedan pogodak koji mu je bio neophodan.

On se desio u 62. minutu, a strelac je bio Zvonko Živković. Centrirao je Zoran Čava Dimitrijević, lopta je preletela igrače oba tima, na nju je natrčao Živković i elegantno glavom matirao Hakera. Čudo nad čudima o kojem je brujala cela Engleska! na terenu i na tribinama opšte ludilo, Partizan ide dalje!

Ova utakmica je ušla u istoriju Kupa UEFA, kao drugi najveći preokret u istoriji ovog takmičenja, kao i Lige Evrope koja je naslednik Kupa UEFA!

Takođe, utakmica je svrstana u izboru televizijske stanice Eurosport u 100 najboljih mečeva u istoriji fudbala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track