ROBERT LEVANDOVSKI EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Ovo je istina o ponudi Crvene zvezde da dođem na Marakanu
Foto: Promo

Druga strana

ROBERT LEVANDOVSKI EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Ovo je istina o ponudi Crvene zvezde da dođem na Marakanu

Fudbal -

Poljski fudbaler i golgeter Robert Levandovski ne zna mnogo o prići da je bio ponuđen Crvenoj zvezdi dok je imao problema sa klubom u domovini, kako je to ranije otkrio Mirko Poledica, nekadašnji srpski igrač u toj zemlji

Vaš bivši saigrač Mirko Poledica ispričao je za srpske medije da ste 2006. godine bili blizu prelaska u Crvenu zvezdu. Kako je ta situacija izgledala iz vašeg ugla?

"Da, kada sam imao 17 godina igrao sam u Legiji zajedno sa Mirkom Poledicom. Jako fin momak. Ali, istina je da nikada nisam dobio ponudu od Crvene zvezde. Pričao sam sa Mirkom, čuo sam i ranije za to i to je dobra priča ali jednostavno nije istinita."

Koga posebno cenite od fudbalera iz Srbije i zašto?

Iskreno, nisam imao puno prilike da igram protiv srpskih fudbalera. Bane Ivanović igra za Čelsi, ja protiv njih nisam igrao, Kolarov je igrač Mančester Sitija protiv koga sam igrao samo jedanput a on tada nije bio u timu. Teško mi je da se setim. Što se tice reprezentacije, igrali smo protiv Srbije u martu u Poznanju kada smo pobedili sa 1:0 i to je bio poslednji put kada sam igrao protiv Srba, ali što se tiče igrača teško mi je nekog da izdvojim.

Kao mali Robert je pokazivao talenat i hteo je da igra za Legiju, ali je bio previše mlad. Zbog toga, ga je otac poveo u Varsoviju. Robert je počeo da igra fudbal u Sportskom centru Polonije u Varšavi. Njegov trener, sve do seniorskog dela karijere, bio je Marek Sivecki.Kao senior hteo je da igra za Poloniju ali u tom klubu nisu bili zainteresovani pa je prešao u Delta Varšavu. U četvrtoligaškim mečevima postigao je 4 gola. Uskoro mu se san ostvario, postao je igrač Legije, ali je bio rezerva.Posle toga ostao je bez kluba. Otišao je u Znič i postigao čak 15 golova u trećeligaškim mečevima i potom čak 21 gol u drugoligaškim. Leh Poznanj, Visla Krakov i Legija Varšava su ga hteli. Robertu je menadžer predložio da ode u Leh Poznanj, i tako je i bilo. Sa novim klubom Levandovski je postigao prvi gol u debitantskim mečevima. U prvoj sezoni u dresu Poznanja dao je čak dvadeset golova (14 u prvoligaškim mečevima, 2 u kupu i 4 u UEFA kupu. Takođe je postigao i prvi gol kao reprezentativac protiv San Marina.

U drugoj sezoni postigao je 18 golova u Ekstraklasi i još jednom dobio titulu igrača sa najviše golova. Takođe je i osvojio Ekstraklasu sa Lehom. Posle te sezone su mu dolazile razne ponude, a najveća mu je stigla od Borusije Dortmund. Borusija je platila najveću cenu ikad plaćenu nekom poljskom klubu.

Levandovski je u Borusiji pokazivao golgeterske veštine i pomagao im da osvoje Bundes ligu. Naučio je nemački jezik i njihovu kulturu. U svojoj drugoj sezoni Levandovski postaje najbolji napadač u Bundes ligi i treći golegeter u ligi po broju datih golova. Pomagao je Borusiji da osvoji duplu krunu i bio je predložen za najboljeg igrača u ligi.

Veliki evropski klubovi hteli su da ga kupe, ali on je ostao. Sezonu je završio uspešno igrajući za nacionalni tim na Evropskom prvenstvu. u Ligi šampiona se takođe pokazao kao odličan igrač, postižući gol u grupnoj fazi protiv Reala. Vrhunac u sezoni Lige šampiona dostigao je u polufinalu kada je postigao 4 gola protiv Real Madrida.

U novembru 2013. godine Levandovski je objavio dogovor o prelasku u redove najtrofejnijeg nemačkog kluba minhenskog Bajerna. Predugovor o petogodišnjem ugovoru sa Bavarcima potpisan je 3. januara 2014. ali je ostao do kraja sezone u Dortmundu čekajući istek ugovora sa Borusijom. Kao nova "devetka" Bajerna Levandovski je zvanično predstavljen 9. jula 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track