MRAČNA STRANA SPORTA Stravična nesreća fudbalera Šapekoensea podsetila na smrt Bezbijevih beba VIDEO
Foto: Profimedia I Printscreen Twitter

Tragedije u fudbalu

MRAČNA STRANA SPORTA Stravična nesreća fudbalera Šapekoensea podsetila na smrt Bezbijevih beba VIDEO

Fudbal -

Na žalost, koliko god radosti donosio, za fudbal se vezuju i velike tragedije, a pad kolumbijskog aviona u kome su bili fudbaleri brazilskog Šapekoensea, mnoge je podsetio na smrt "Bezbijevih beba".

Fudbaleri brazilskog Šapekoensea izgublli su život u stravičnoj nesreći pada aviona u Kolumbiji.

Za Mančester junajted je 6. februar najtužniji dan, jer se na taj datum 1958. godine dogodila avionska nesreća u Minhenu, u kojoj je život izgubilo svih 23 člana ekspedicije sa "Old Traforda".

Avion je stigao iz Beograda, gde su dan ranije "Bezbijeve bebe", kako je nazvana ta generacija Junajteda, igrale sa Crvenom zvezdom (3:3).

"Čelična ptica" je sletela u Minhen da dopuni gorivo, a do pada je došlo prilikom trećeg pokušaja poletanja sa snegom pokrivene piste.

Sneg koji je do tada padao, izazvao je sloj bljuzgavice na kraju piste. Upravo te je uzrokovalo nesreću, izgubljena je kontrola nad vozilom, avion je bukvalno preorao ogradu aerodroma i levo krilo se otkinulo nakon udara o kuću.Plašeći se da avion ne eksplodira, Tejn je počeo evakuaciju putnika, dok je golman Mančestera Junajteda, Hari Greg, pomogao izvući preživele iz olupine.

Istraga zapadnonemačkih aerodromskih vlasti prvobitno je okrivila Tejna, rekavši da nije očistio krila aviona, uprkos izjavama očevidaca koji su govorili suprotno. Kasnije je utvrđeno da je sudar izazvala bljuzgavica na pisti, koja je previše usporila poletanje aviona. Tejn je rešen svih optužba 1968, deset godina nakon incidenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track