SRPSKA ELITA ŽELI REGIONALNU LIGU: Jedino Crvena zvezda nije glasala ZA
Foto: Wikipedia

Balkanski Kup već izvestan

SRPSKA ELITA ŽELI REGIONALNU LIGU: Jedino Crvena zvezda nije glasala ZA

Fudbal -

Od Regionalne lige, odnosno Balkanskog kupa kako će se takmičenje zvati, se nije moglo pobeći ni na sastanku Zajednice Superlige.

Mladost iz Lučana, na čelu sa predsednikom Vladimirom Đorđevićem, bila je izuzetno dobar domaćin članovima Izvršnog odbora Zajednice Super lige, a sastanku su prisustvovali predstavnici svih klubova izuzev Novog Pazara, prvi čovek FSS Slaviša Kokeza, potpredsednik Goran Bunjevčević, direktor Superlige Vladimir Bulatović i generalni sekretar Branislav Delić.

Tema oko promene sistema takmičenja "načeta" je na prethodnom sastanku u Staroj Pazovi pre nešto manje od mesec dana, a klubovi su imali zadatak da se u najkraćem roku izjasne da li su za ili protiv premena.

- Sastanak je bio izuzetno konstruktivan i svi klubovi su izneli mišljenje o sistemu takmičenja koji bi trebalo da zaživi sigurno u sezoni 2018/19 - istakao je Dragomir Lazović, predsednik Zajednice Superlige.

Kako će izgledati novi sistem takmičenja, odnosno da li će liga možda biti smanjena?

- Većina predstavnika superligaša se izjasnila da liga ostane sa 16 klubova. Ukoliko se od strane UEFA usvoji predlog i pokrene Balkanski kup u kome bi učestvovala četiri kluba iz Srbije, onda ćemo verovatno morati da smanjimo Super ligu na 14 klubova od sezone 2018/19.

Da li je Balkanski kup već izvestan kada ga već spominjete ili je priča išla u smeru ako bude?

- Balkanski kup će biti pod pokroviteljstvom UEFA koja planira da uloži veliki novac u pomenutu ligu. Mislim da bi to u isto vreme značilo i ozdravljenje fudbala u našoj zemlji. O detaljima vezanim kako za promenu sistema takmičenja, tako i za Balkanski kup imamo obavezu da sve definišemo najkasnije do 1. marta. Tada će biti poznato koliko ćemo klubova imati u elitnom takmičenju, ali ono što je sigurno neće biti ispod 14.

Ostaju li plej–of i plej-aut, odnosno podela bodova?

- Tek ćemo definisati, ali postoje razne varijante. Ukoliko budemo imali ligu sa 14 klubova, u tom slučaju će biti dva kruga sa 13 kola, plus plej-of i plej-aut. Tada bi osam ekipa igralo u plej-ofu, a šest u plej-autu i ne bi bilo podele bodova. U bilo kojoj opciji sigurno se više neće deliti bodovi.

Da li su svi klubovi glasali za Balkanski kup?

- Svi su za to da se igra Balkanski kup, osim Crvene zvezde koja je bila uzdržana. Crveno-beli moraju na njihovom Izvršnom odboru da donesu odluku i tek tada će se izjasniti.

Kako bi se finansiralo to novo takmičenje, s obzirom da klubovi ni sada nemaju dovoljno sredstava?

- Budžet, ono što je sigurno za finansiranje Balkanskog kupa je između 8 i 10 miliona evra. Toliko je UEFA spremna da uloži u ovu ligu, s tim da bi podela sredstava bila shodna plasmanu.

Ko bi imao prolaz na evropsku scenu, da li se to možda zna i u koje takmičenje?

- Najverovatnije da će UEFA usvojiti predlog da pobednik Balkanskog kupa ima direktan prolaz u Ligu šampiona. Što znači da možemo da imamo situaciju sa dva predstavnika u ovom takmičenju, ukoliko pobednik Balkanskog kupa bude iz Srbije, a na primer imamo drugog prvaka države - objasnio je Lazović, predsednik Zajednice Superlige.

(Sportski Žurnal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track