ZVEZDA NE DA SVETSKU TITULU: To je naše za vijek vjekova
Foto: Printscreen

Sramotna i šokantna vest iz Svetske kuće fudbala

ZVEZDA NE DA SVETSKU TITULU: To je naše za vijek vjekova

Fudbal -

Manipulacija FIFA odlučila da pobednike Interkontinentalnog kupa ne smatra prvacima planete, već da to pravo imaju samo timovi koji su posle 2000. osvajali Svetsko klupsko prvenstvo.

Odluka FIFA da samo klubove koji su posle 2000. godine osvajali svetsku titulu smatra za zvanične prvake planete izazvala je šok u Evropi, pa tako i u Srbiji, pošto to znači da će Crvenoj zvezdi biti oduzet trofej iz Tokija 1991. godine.Ovakav stav FIFA neki evropski mediji nazvali su sramnim, kao i manipulacijom istorijom. Prema saopštenju FIFA, koje prenosi portal Goal, osvajači Interkontinentalnog kupa više neće biti smatrani svetskim klupskim šampionima. To takmičenje, koje se zvalo Tojota kup, osvojila je i Crvena zvezda 1991. godine pobedivši u Tokiju Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0.Interkontinentalni kup se održavao od 1960. godine, u njemu su se takmičili pobednici Kopa libertadores i Kupa evropskih šampiona, pre nego što je zamenjeno Svetskim klupskim prvenstvom 2000. FIFA smatra da timovi koji su osvajali taj stari trofej nemaju pravo da se zovu najboljim timovima na planeti.Pored Crvene zvezde, bez svetske titule ostali su i evropski klubovi Juventus, Ajaks, Dortmund, Porto, Fejenord i Atletiko, kao i južnoamerički giganti Boka juniors, River plejt, Penjarol, Nasional, Independijente, Santos, Gremio, Velez, Flamengo, Olimpija, Estudijantes i Rasing.DRAGAN DŽAJIĆ: TO JE NAŠE „ZA VIJEK VJEKOVA“To nije u redu! Ali hajde da još malo sačekamo, da vidimo da li će to tako i biti kao što je najavljeno. Šta to znači, da se priznaju titule samo od 2000. godine? Nažalost, takve stvari se dešavaju u poslednje vreme. Izmišljaju se nove stvari u fudbalu, gotovo svakog meseca. Nama tu titulu niko ne može da oduzme, jer je Crvena zvezda u to vreme, 1991. godine, bila prvak Evrope i sveta! Mi ne znamo kako će se to takmičenje zvati sutra ili za deset godina... Naša titula ostaje „za vijek vjekova“, a kako će je krstiti, šta mi tu možemo.

VLADIMIR JUGOVIĆ: RAČUNAJU VREME OD 2000.

- FIFA donosi ispravne odluke, ali ponekad su one takve da ih mi slabo razumemo. To je slučaj i sa poslednjom odlukom. Ako su oni rešili da vreme računaju od 2000. godine pa naovamo, mi im to ne možemo zabraniti, baš kao što ni nama niko ne može da zabrani da se sećamo nečega što smo mi osvojili pre te godine. Možda smo mi koji smo igrali u prošlom veku malo ostarili, ali dobro pamtimo da smo igrali fudbal i osvajali trofeje.

VLADICA POPOVIĆ: OSTAJE NAM OSEĆAJ POBEDNIKA

- Stvarno je čudan osećaj da sam sinoć otišao u krevet ubeđen da sam s mojom ekipom pobedio Kolo Kolo u Tokiju i postao prvak sveta, a da me jutros dočekala odluka FIFA da nam ne priznaje titulu. Pa dobro... Teško je menjati odluke FIFA, ali mislim da se ni naš osećaj neće lako promeniti. Kao da ih nije bilo briga kako će se osećati oni koji su za taj trofej krvarili i koji im je značio mnogo u životu.

VLADA STOŠIĆ: KO JE TAJ BLISTAVI UM?

- Očigledno je da novo rukovodstvo FIFA ima neke nove formule za fudbal. Svedoci smo da nešto stalno menjaju i prekrajaju. Možda će se uskoro zapitati i da li je lopta okrugla? To je zabrinjavajuća odluka. Svaka pomisao da fudbal može da se deli od neke godine je besmislena. Voleo bih da znam ko je bio taj blistavi um koji je doneo tu odluku. Šta je sledeće? Možda više neće priznavati ni titule prvaka sveta jer su promenili broj učesnika na mundijalima.A. Radonić - D. Petković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: NA GRANICI MOGUĆEG Pogledajte koliko je pređenih kilometara iza igrača Zvezde samo u januaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track