STADION OD KOGA PROLAZI JEZA: Ovde se više nikada neće igrati fudbal,a razlog LEDI KRV U ŽILAMA
Foto: Profimedia

Nuklearna katastrofa

STADION OD KOGA PROLAZI JEZA: Ovde se više nikada neće igrati fudbal,a razlog LEDI KRV U ŽILAMA

Fudbal -

Nekadašnji "Avanhard stadion" sada se zove 'stadion duhova', a na njemu se fudbal ne igra od 1986. godine, niti će se više igrati...

Nezapamćena nukelarna katastrofa poznatija kao Černobiljska, ostavila je pustoš iza sebe, a jezive scene viđene su i na stadionu u Pripjatu, gradu u kom se nuklearna elektrana i nalazila.

"Avanhard stadion" bio je dom u kom je svoje mečeve igrao fudbalski klub Stroitel Pripjat, koji se posle katastrofe preselio u Slavutič, ali se nakon dve godine ugasio.

Nesreća se desila na zapadu tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a zvanična Moskva je dugo vremena skrivala detalje od sveta. Tek kada su detektori opasnih čestica u Skandinaviji počeli da evidentiraju povećane količine radijacije, Kremlj je objavio šta se sve dešavalo tih dana u Černobilju.

Područje oko centrale je za poslednjih 30 godina postepeno prekriveno bujnom šumom. Ukrajina smatra da se oko 6,000 hektara zemljišta sada može ispuniti solarnim panelima koji bi jednog dana proizvodili isto toliko energije kao nekadašnjji rekator u Černobilju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO - LUDNICA U ČAIRU Evo kako su srpski teniseri sa navijačima proslavili pobedu protiv Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track