(VIDEO) BIO JE UZ RAME JOHANU KROJFU: Preminuo legendarni holandski fudbaler
Foto: Printscreen

In memoriam

(VIDEO) BIO JE UZ RAME JOHANU KROJFU: Preminuo legendarni holandski fudbaler

Fudbal -

Legendarni holandski fudbaler, krilo Ajaksa Pit Kajzer, umro je u 74. godini, saopštio je danas taj klub.

Kajzer je sa Ajaksom osvojio tri uzastopna Kupa šampiona, takmičenja koje je preteča današnje Lige šampiona.

U Holandiji je poznata izreka: "Johan Krojf je najbolji holandski fudbaler svih vremena, ali je Kajzer bolji od njih dvojice".

Igrao je na poziciji levog krila.

Ajaks ga je danas nazvao "ikonom kluba".

Kajzer je čitavu seniorsku igračku karijeru, od 1961. do 1974, proveo u amsterdamskom klubu, za koji je odigrao 490 mečeva i postigao 189 golova.

Za reprezentaciju je odigrao 34 utakmice, ali je bio na zalasku karijere kada je tadašnja selekcija, zvana "Paklena pomorandža" bila na vrhuncu. Finale Svetskog prvenstva 1974, u kome je Holandija izgubila od Nemačke 2:1, presedeo je na klupi za rezerve.

Sadašnji selektor Holandije Dani Blind odao je počast Kajzeru.

"Imao je čisto napadački pristup i gledao je na fudbal kao na sport koji treba da nudi nešto atraktivno. Mislio je da fudbal treba da bude lep i da se u njemu uživa", rekao je Blind.

Kajzer je jednu od najboljih partija pružio u finalu Kupa šampiona 1971. godine, kada je savršeno centrirao sa krila Diku van Dajku za vodeći gol. Ajaks je tada pobedio Panatinaikos na Vembliju i osvojio svoju prvu titulu evropskog prvaka.

Direktor Ajaksa i igrač sa najviše nastupa za reprezentaciju Edvin van der Sar izrazio je svoje žaljenje zbog Kajzerove smrti.

"Odlaskom Pita izgubili smo jednog od najvećeg igrača Ajaksa svih vremena. Osvojio je sve što je moglo da se osvoj,i igrao je značajnu ulogu u osvajanju svih nacionalnih i medjunanordnih trofeja", rekao je Van der Sar.

Uzrok smrti i vreme sahrane nisu odmah objavljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track