(VIDEO) DA SE NE ZABORAVI: Usred NATO bombardovanja Partizan ugostio AEK
Foto: Partizan.rs

Prkosili vazdušnoj opasnosti

(VIDEO) DA SE NE ZABORAVI: Usred NATO bombardovanja Partizan ugostio AEK

Fudbal -

Pre tačno 18 godina u jeku bombardovanja Srbije od strane NATO snaga, fudbaleri Partizana i AEK-a odigrali su humanitarni meč u Beogradu.

Jedni i drugi su pred 15.000 navijača, dok je na snazi bila vazdušna opasnost, istrčali sa simbolom mete na dresovima uz transparent sa porukom: "NATO, prekini rat, prekini bombardovanje".

Na tribinama stadiona u Humskoj viorile su se zastave Srbije i Grčke, uz povike: "Srbija, Srbija, Grčka Grčka".

Meč je završen rezultatom 1:1, a gol za crno-bele postigao je Mateja Kežman. Toga dana posle meča, održana je svečanost na kojoj su Partizan i AEK postali klubovi pobratimi, a domaćini i gosti tada su simbolično zasadili drvo masline.

Meč je organzivan na insistiranje najboljeg fudbalera grčkog kluba Demisa Nikolaidisa kao njegov izraz protesta protiv NATO agresije na Srbiju. Atinjani su putovali preko Mađarske za Beograd i usput su videli sve užase razorenog Novog Sada. Za vreme meča sirene za uzbunu se nisu oglašavale, ali je utakmica prekinuta u 60. minutu, kada su se dve navijačke grupe pobratimile na sredini terena.

Pored fudbalera Partizana i AEK-a tokom bombardovanja i ostali srpski sportisti širom Evrope su na različite načine učestvovali u protestu protiv bombardovanja.

Košarkaši Partizana i Zvezde su na Malom Kalemegdanu odigrali prijateljski meč, i pored bombardovanja i te godine održan je maraton, a svoj doprinos dali su i naši sportisti u inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track