ZAŠTO SE SPORTISTI ODLUČUJU ZA ZLOČIN: SILOVATELJI na vrhuncu karijere
Foto: AP

Strašno

ZAŠTO SE SPORTISTI ODLUČUJU ZA ZLOČIN: SILOVATELJI na vrhuncu karijere

Fudbal -

Pored Ronalda, koga terete da je zataškao seksualno napastvovanje, ranije su bili optuživani i Majk Tajson, Kobi Brajant, Derik Rouz, Van Persi, Nikola Bulatović...

Svetski fudbal trese afera „silovanje“, za koju se tereti najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo, o čemu je Kurir ekskluzivno pisao na osnovu saznanja Evropske istraživačke mreže, čiji je deo Njuzvik Srbija, članica „Adrija medija grupe“.As Reala je samo jedan u nizu sportista koji su na vrhuncu slave suočeni s optužbama za seksualno napastvovanje. Probleme sa zakonom zbog ove vrste ranije su imali i Majk Tajson, Kobi Brajant, Derik Rouz, Van Persi, Nikola Bulatović...Šta je okidač da ovi momci u trenucima najveće popularnosti postanu seksualno agresivni, otkriva nam psihoterapeut, doktor Zoran Milivojević.- U ovakvim slučajevima obično je okidač ono što se stručno zove omnipotencija, a to je zapravo sindrom svemoći. To su mladi ljudi koji su mnogo istrpeli da bi bili vrhunski sportisti i postali popularni, oni počinju da se druže s javnim ličnostima, bogatima, političarima i nakon toga postaju bahati. Misle da svako želi da bude s njima - kazao je za Kurir doktor Milivojević i dodao:- Postoji i druga strana priče, a to su devojke koje u ovakvim ljudima vide plen i priliku da dođu do novca, pa sportisti ispadaju laka meta i naivni. Ipak, češće je slučaj da su oni zaista krivi upravo zbog pomenute bahatosti i zbog toga što nisu psihički pripremljeni za slavu koja dolazi sa uspesima.

Nikola Bulatović osuđen 1998.Bivši jugoslovenski reprezentativac Nikola Bulatović proveo je u zatvoru četiri godine i 15 dana jer je osuđen za silovanje maloletnice u martu 1998. Devojčica je došla u stan košarkaša kako bi završila intervju s njim koji je pripremala za školske novine. Posle presude, Bulatović je bio u bekstvu šest godina, da bi, po međunarodnoj poternici Interpola, bio uhapšen u Dominikanskoj Republici 17. decembra 2011. Na slobodu je pušten u novembru 2015. godine.

Majk Tajson osuđen 1992.Bivši svetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Majk Tajson 1992. godine osuđen je na šest godina zatvora zbog silovanja Dezire Vošington (18), mlade takmičarke na izboru lepote. Zahvaljujući dobrom vladanju, pušten je posle tri godine. Po izlasku iz zatvora, izjavio je da je potpuno nov čovek, da je mnogo vežbao i da će vratiti titule koje su mu oduzete.

Kobi Brajant optužen 2003.Legendarni NBA košarkaš Kobi Brajant 2003. godine optužen je za silovanje 19-godišnje radnice u jednom hotelu. On je priznao da je imao seksualne odnose s pomenutom devojkom, ali da je na to pristala dobrovoljno. Pošto se žrtva nije pojavila na suđenju, ceo slučaj je odbačen.

Derik Rouz optužen 2015.NBA košarkaš Derik Rouz u avgustu 2013. godine navodno je silovao svoju bivšu devojku. Ona je tek 2015. podnela tužbu protiv košarkaša, a osim njega, za silovanje je optužila i Rouzovog menadžera Rendala Hemptona i prijatelja Rajana Alena. U oktobru 2016. porota je u sudu u Los Anđelesu donela oslobađajuću presudu pošto je ustanovljeno da nema dovoljno dokaza da se optuženi proglase krivim.

Van Persi optužen 2005.Holandski fudbalski reprezentativac Van Persi proveo je 2005. godine dva dana u pritvoru zbog optužbi da je silovao dvadesetpetogodišnju prostitutku u Roterdamu. Godinu dana kasnije, sud je odbacio slučaj zbog nedostatka dokaza.

Anja Vukašinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track