Portugal pobedio Lale i plasirao se u četvrtfinale EP
Foto: REUTERS

Portugal pobedio Lale i plasirao se u četvrtfinale EP

Fudbal -
Portugalci su zauzeli drugo mesto u grupi, iza Nemačke i u narednoj fazi igraće protiv Češke

HARKOV - Fudbalska reprezentacija Portugalije plasirala se u četvrtfinale šampionata Evrope pošto je večeras u trećem kolu B grupe savladala Holandiju sa 2:1 (1:1). Portugalci će kao drugoplasirani iz grupe u četvrtfinalu 21. juna u Varšavi igrati protiv Češke.

Na muci se poznaju junaci. Kad je to bilo najpotrebnije Kristijano Ronaldo je pokazao zašto je najbolji i najskupljifudbaler Evrope i odveo je Portugaliju među osam najboljih selekcija kontinentalnog šampionata. Samo u prvih deset minuta Holanđani su bili bolji, kada su i poveli prelepim golom Rafaela Van der Varta, a onda jena scenu stupio Ronaldo.

Prvo je posle sjajnog solo prodora pogodio stativu, zatim mu je Stekelenburg odlično odbranio dva udarca, da bikonačno izjednačio u 28. minutu nakon asistencije Mutinja. Pre toga i Postiga je promašio zicer, pa je pravo čudo kako razbijeni Holanđani još u prvih 45 minuta nisu doživelikatastrofu.

U nastavku Holandija je pokušala da krene na sve ili ništa, pogotovo posle ulaska Afelaja, ali ponovo su se radovaliPortugalci. Prvo je Nani u 72. minutu promašio sa svega pet metara, posle asistencije Ronalda, da bi fenomenalni igrač Realadva minuta kasnije posle dodavanja Nanija "polomio kičmu" Van der Vilu i pogodio za pobedu. Portugalci idu dalje i sada imaju otvoren put do polufinala, a Holanđanima ostaje da se pogledaju u oči i pronađurazloge zbog koljih su za samo dve godine prešli put od finala Mundijala do tri poraza u grupi na EP.

Sastavi timova

Utakmica je odigarana na stadionu Metalista u Harkovu pred 30.000 gledalaca, a sudio je Italijan Nikola Ricoli. Strelci: Ronaldo u 28 i 74. minutu za Portugaliju, a Van der Vart u 11. minutu za Holandiju. Žuti kartoni: Fereira (Portugalija), Viljems, Van Persi (Holandija). PORTUGALIJA: Rui Patrisio, Fereira, Pepe, Alveš, Koentrao, Veloso, Meireleš (od 72. Kustodio), Mutinjo, Nani (od87. Rolando), Ronaldo, Postiga (od 64. Nelson). HOLANDIJA: Stekelenburg, Van der Vil, Vlar, Matijsen, Viljems (od 67. Afelaj), Van der Vart, De Jong, Roben,Snajder, Van Persi, Huntelar.

http://www.youtube.com/watch?v=JhbwdTVXwsI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track