UEFA: Hrvatska ponovo na tapetu

UEFA: Hrvatska ponovo na tapetu

Fudbal -
Otvorena nova istraga protiv Nogometnog saveza Hrvatske zbog incidenata navijača na utakmici protiv Španije

VARŠAVA - Evropska fudbalska unija (UEFA) otvorila je danas novu istragu protiv Nogometnog saveza Hrvatske zbog incidenata navijača na utakmici trećeg kola šampionata Evrope protiv Španije.

U saopštenju UEFA navodi se da je istraga pokrenuta zbog paljenja i bacanja baklji na teren, ali i isticanja rasističkih transparenata i simbola za vreme utakmice u kojoj je Hrvatska izgubila 1:0 i nije uspela da prođe u četvrtfinale. Nogometni savez Hrvatske je posle utakmice prvog kola protiv Irske kažnjen sa 25.000, a posle drugog kola i duela protiv Italije sa 80.000 evra.

Odluku o eventualnoj novoj kazni Disciplinska i kontrolna komisija UEFA doneće 24. juna. U međuvremenu je direktor udruženja "Pokaži rasizmu crveni karton" Ged Grebi žestoko kritikovao i nazvao skandaloznom odluku te komisije da HNS kazni samo 80.000 evra zbog ubacivanja banane na teren, što je protumačeno kao vređanje reprezentativca Italije Marija Balotelija na rasnoj osnovi.

Prema rečima Gredija, skandalozno je da reprezentativac Belgije Niklas Bendtner bude kažnjen sa 100.000 evra i jednom utakmicom neigranja zbog kršenja pravila reklamiranja, a da se u isto vrema za rasizam izriče manja kazna."Ispada da je veći prekršaj ako uznemirite zvanične sponzore UEFA, nego ako ste rasista. To sigurno šalje potpuno pogrešnu poruku", rekao je Gredi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track