(KURIR TV) EKSKLUZIVNO! MANCE JUNIOR: Golove slavim kao stric Dragan!
Foto: Kurir

LEGENDARNI FUDBALER PARTIZANA IMA NASLEDNIKA

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO! MANCE JUNIOR: Golove slavim kao stric Dragan!

Fudbal -

Bratanac Dragana Mancea, koji nosi isto ime i prezime kao tragično nastradali fudbaler, igra za Batajnicu

Tokom sedam decenija duge istorije kroz Fudbalski klub Partizan prošlo je mnogo igrača koji su dobili status legende, ali nijedan od njih, kao verovatno nijedan ni od onih koji će tek obući crno-beli dres, ne mogu da se porede s mestom koje u srcima navijača zauzima Dragan Mance.

foto: Kurir

Blistava karijera prekinuta je saobraćajnom nesrećom u 23. godini, a tri godine kasnije njegov rođeni brat Goran dobio je sina, kojem je, naravno, dao ime Dragan. On je nastavio stričevim stopama, nastupa za ekipu BSK iz Batajnice, ali umesto da trese protivničke mreže, njegov posao je da zaštiti svoju.

- Nisam upoznao strica, ali vrlo dobro znam kolika je legenda bio. Pričali su mi o njemu otac i članovi porodice, ali i ljudi koje ne poznajem i koji nakon što im kažem kako se zovem počinju da me grle i pričaju koliko su ga voleli - kaže Manceov bratanac i nastavlja:

- Ne postižem mnogo golova, ali kad se to desi, obavezno klizim na kolenima i podignem ruke, baš kao stric. Sa sedam godina baka i deka su mi dali njegove kopačke koje mu je poklonio Boško Đurovski, a ja sam ih uništio. Da mi je ova pamet bila, one bi bile u nekoj vitrini, ali zato čuvam dva njegova crno-bela dresa.

foto: Kurir

Dragan je u Partizanu dao mnogo važnih i lepih golova, a njegov bratanac posebno ističe onaj protiv Kvins park rendžersa.

- Nestvaran gol. Nisam video da nekome lopta tako padne, da je primi i onda pošalje pod prečku. Nema dana da ne pomislim na Dragana, a kad prođem pored mesta gde je poginuo, sav se naježim - kaže Mance.

Anegdota

VOLEJOM LOMIO GOLOVE

Draganov život je bio prepun dogodovština, a njegov bratanac o njima je svakodnevno slušao od oca Gorana.

- Dragan i tata su odrasli u naselju 13. maj, koje se nalazi blizu Batajnice i tamo je bio fudbalski teren gde je igrala vojska. Događalo se često da igraju fudbal protiv njih, a stric bi im se pridružio kad se vrati s treninga. Jednom prilikom je tako bos utrčao na teren, „uhvatio“ volej i pogodio prečku koja je pukla. Toliko je imao jak šut - kaže Mance.

Sećanje

TURNIR U NJEGOVU ČAST

Uspomena na Dragana Mancea nikada ne može da izbledi, tim pre što se u Beogradu tradicionalno održava memorijalni turnir u njegovu čast.

- Pre tri godine smo odlučili da to bude takmičenje mlađih kategorija. Već imamo prijavljeno više od 140 ekipa, što je oko 2.000 dece, čak 60 klubova je iz inostranstva, a turnir počinje u petak 9. juna na terenima Sportskog centra Teleoptik - kaže Mance.

Kurir sport/ Konstantin Radulović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zašto navijači Partizana nisu ove godine slavili titulu prvaka Evrope?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track