Pogledajte penale: Italija u polufinalu EP, penali opet prokleti za Engleze
Foto: REUTERS

Pogledajte penale: Italija u polufinalu EP, penali opet prokleti za Engleze

Fudbal -
U preostaloj četvrtfinalnoj utakmici azuri savladali selekciju Engleske boljim izvođenjem penala sa 4:2

KIJEV - Fudbalska reprezentacija Italije plasirala se u polufinale prvenstva Evrope pošto je večeras u Kijevu, u preostalojčetvrtfinalnoj utakmici, savladala selekciju Engleske boljim izvođenjem penala sa 4:2. Susret je u regularnom toku i posle produžetaka završen nerešeno 0:0. Italija će u polufinalu 28. juna u Varšavi igrati protiv Nemačke. U drugom polufinalu 27. juna u Donjecku sastaju se Portugalija i Španija.

Italijani slave posle boljeg izvođenja penala, a Englezi šesti put u istoriji ispadaju sa velikih takmičenja na takavnačin. Trijumf "azura" je apsolutno zaslužen, jer su većim delom susreta bili bolji i opasniji tim, stvorivši nebrojenopovoljnih prilika. Dve reprezentacije odigrale su sjajnu utakmicu, bez obzira što nije bilo golova tokom 120 minuta velike borbe.Otvoreno i bez kalkulacija nadmetali su se izabranici Ćezarea Prandelija i Roja Hodžsona, a za ono što su prikazalizaslužili su čestitke.

Pravo je čudo kako golmani Bufon i Hart nisu savladani sve do penal-lutrije. To se posebno odnosi na italijanskuekipu, koja je još u prvom poluvremeno stvorila toliko šansi da je Mario Baloteli mogao je da se proslavi. Igralo se u visokom tempu, obostrano dopadljivo i brzo, s tim da su Italijani u celini ostavili bolji utisak i potpuno suzasluženo došli do trijumfa. Pored Balotelija, velike šanse su propustili Kasano, Noćerino, De Rosi, Markizio,Montolivo, Dijamanti i De Rosi su pogodili stativu, ali su i Englezi imali takođe veoma povoljne prilike.

Džonson je imao stopostotnu još na početku, kada je Bufon sjajno reagovao, zatim Runi i Velbek, pa ponovo Runi ufinišu, tako da brojna uzbuđenja nisu izostala. Prilikom dramatičnog izvođenja penala odlučio je fantastični Bufon, koji je odbranio udarac Kola, da bi potom Dijamanti bio precizan i obezbedio veliko slavlje "azurima".

Hodžson: Vežbali smo penale na treningu, jer su nam bili baksuzni ranijih godina

Selektor Engleske Roj Hodžson rekao je posle poraza od Italije posle penala i eliminacije s Evropskog prvenstva da su njegovi fudbaleri dali sve od sebe i da je zadovoljan kako su odigrali četvrtfinalnu utakmicu. "Dali smo sve od sebe, preživeli smo razne probleme koje smo imali. Pokušali smo da u 90 minuta, a potom i 30 minuta produžetka izbegnemo penale, ali nismo uspeli. Italijani su pravili veliki pritisak na nas tokom celog meča. Dobro smo odigrali, zadovoljan sam", rekao je Hodžson posle utakmice u Kijevu.

"Vežbali smo penale na treningu, jer su nam bili baksuzni ranijih godina. Igrači su dobro to odradili u pripremama, ali ne možete trenirati pritisak i nervozu, to je nemoguće. Imali smo pet veoma dobrih izvođača jedanaesteraca, ali su dvojica, nažalost, promašila. Penali su totalno drugačije takmičenje nego regularna igra", kazao je Hodžson. Na pitanje novinara kako je moguće da je napadač "azura" Mario Baloteli sam imao više šansi na utakmici od cele engleske ekipe, Hodžson je rekao da je i njegov tim imao svoje prilike, ali da ih nije iskoristio.

"Bilo je prilika na obe strane, nije bilo šansi samo za Italiju. Oni su igrali dobro, ne želim da umanjim njihovu pobedu, ali je bila veoma dobra taktička bitka, a mi svoje šanse nismo iskoristili", rekao je on. Selektor Engleske je ocenio da je Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini bilo fantastično za njegovu reprezentaciju, ali da im je nedostajalo malo sreće. "Ovo je bio fantastičan turnir za nas, imali smo dobru podršku i mogu biti zadovoljan. Nedostajalo nam je malo sreće. Veoma sam srećan kada vidim kako igrači nose dres reprezentacije, kako pristupaju utakmicama. Imamo i mnogo mladih igrača čije vreme tek dolazi", rekao je Hodžson.

Prandeli: Pokušali smo da pobedimo u 90 minuta

Selektor Italije Čezare Prandeli rekao je posle penala nad Engleskom u četvrtfinalu Evropskog prvenstva da je zadovoljan jer su njegovi fudbaleri kontrolisali utakmicu i nisu dozvolili protivniku da ih ugrozi kontranapadima. "Znao sam da možemo da kontrolišemo igru. Jedina briga mi je bila da im ne damo dovoljno prostora da nas ugroze kontranapadima. Nismo im to dozvolili. Zadovoljan sam s onim što smo uradili, ali sada se moramo spremiti za polufinale jer će Nemci biti veliki favoriti u toj utakmici", rekao je Prandeli posle utakmice u Kijevu.

Prandeli je istakao da je njegova ekipa pokušala da pobedi u regularnom delu meča. "Pokušali smo da brzinom razbijemo njihovu odbranu. Dobro smo pripremili utakmicu i igrači su ispunili svoje zadatke. Pokušali smo da pobedimo u 90 minuta, nismo uspeli i onda su došli penali, a opšte je poznato da je to lutrija", kazao je Prandeli. "Kada je Rikardo Montolivo promašio penal bio sam veoma tužan jer je bio jedan od najboljih igrača u mom timu", dodao je on. Selektor "azura" je istakao da je zadovoljan, iako njegova ekipa nije uspela da postigne gol.

"Imali smo mnogo problema, dosta igrača je imalo problema s povredama. Pozitivan rezultat dolazi samo žestokim radom. Stvarali smo šanse i zadovoljan sam učinkom, iako nismo uspeli da postignemo gol", istakao je italijanski selektor. Prandeli je rekao da je predsednik Italije Đorđo Napolitano čestitao ekipi na plasmanu u polufinale odmah po povratku u svlačionicu.

http://www.youtube.com/watch?v=LfZzC4AEor8

Sastavi timova

Večerašnji meč odigran je na Olimpijskom stadionu pred oko 65.000 gledalaca, a sudio je Pedro Proensa iz Portugalije. Penale za Italiju realizovali su Baloteli, Pirlo, Noćerino i Dijamanti, dok je Montolivo šutirao pored gola. Kod Englezaprecizni su bili Džerard i Runi, Jang je pogodio prečku, a udarac Kola odbranio je Bufon. Žuti kartoni: Barzalji, Mađo (Italija). Italija: Bufon, Abate (od 90+1 Mađo), Barzalji, Bonuči, Balcareti, Pirlo, Markizio, Montolivo, De Rosi (od 80.Noćerino), Baloteli, Kasano (od 78. Dijamanti). Engleska: Hart, Džonson, Teri, Leskot, Kol, Milner (od 61. Volkot), Džerard, Parker (od 94. Henderson), Jang, Runi,Velbek (od 60. Kerol).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track