(VIDEO) NEUSTRAŠIV AS JUGOSLOVENSKOG FUDBALA: Bio je član čuvenih Partizanovih beba i tvorac legendarne izjave o šampionu!
Foto: Printscreen YT

MILAN GALIĆ

(VIDEO) NEUSTRAŠIV AS JUGOSLOVENSKOG FUDBALA: Bio je član čuvenih Partizanovih beba i tvorac legendarne izjave o šampionu!

Fudbal -

Na današnji dan 2014. godine preminuo je jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera, član čuvenih Partizanovih beba i legenda crno-belog kluba Milan Galić.

Stariji navijači crno - belih ga pamte po čuvenoj izjavi: "Partizan je sigurno šampion, a ostali nek se poređaju kako im je volja".

Član Partizana postaje 1959. godine, i tu njegovo golgetersko umeće dolazi do punog izražaja. Na 150 prvenstvenih utakmica postigao je 75 golova za Partizan, što je neverovatan prosek od 0,50 golova po utakmici. S Partizanom je osvojio 4 titule prvaka Jugoslavije (1960/61, 1961/62, 1962/63, 1964/65) i bio deo čuvene generacije "Partizanovih beba" koja je igrala finale Kupa šampiona u Briselu 1966. godine. Tu sezonu Galić je proveo u JNA, pa je odigrao samo 3 utakmice u najjačem evropskom takmičenju i postigao 2 gola. Za Partizan je odigao ukupno 288 utakmica i postigao 179 golova.

Za reprezentaciju Jugoslavije, Milan Galić je na 51 utakmici postigao 37 golova, pa je tako drugi strelac u istoriji nacionalnog tima, samo jedan gol iza Stjepana Bobeka. Retko koji svetski igrač se može pohvaliti takvim prosekom golova u nacionalnom timu – 0,725 golova po utakmici. Za reprezentaciju je debitovao 31. maja 1959. godine u kvalifikacijama za EP protiv Bugarske na Stadionu JNA i već u 1. minutu postigao gol.

Učesnik je Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine, gde je sa jugoslovenskom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju, a kuriozitet je da je na svakoj utakmici olimpijskog turnira postigao gol! Bio je najbolji strelac Olimpijskih igara sa Dancem Nilsenom.

Na SP u Čileu 1962. godine na pet utakmica Milan Galić je postigao tri gola. Te 1962. godine proglašen je za najboljeg jugoslovenskog sportistu u anketi JSL "Sport".

Milan Galić nije se odlikovao naročitom visinom, ali je posedovao hitrinu, agresivnost, stabilnost u duelima, izuzetan osećaj za gol i neustrašivost, i pre svega odličnu tehniku.

Jugoslovenski klupski fudbal i Partizan je napustio 1966. i sa velikim uspehom je igrao za belgijski Standard i francuski Rems. Jedan je od fudbalera koji nije zapostavio školu, još kao igrač Proletera je završio gimnaziju, a po povratku u Jugoslaviju 1973. godine završio je pravni fakultet i do penzije je radio u FSJ kao pravnik.

Prema svemu pokazanom na terenu, Milan Galić je po ocenama stručnjaka i ljubitelja fudbala, bio jedan od najboljih igrača i napadača u istoriji Partizana i jugoslovenskog fudbala.

kurir.rs / kurir sport

foto: Printskrin/YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: 10 činjenica koje morate da znate pred evropske mečeve Zvezde i Partizana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track