(FOTO) ZABORAVLJENA ISTORIJA Englezi se obrukali u Beogradu: Slavni Liverpul je pao pred Mošom i Tirketom, junacima iz Montevidea
Foto: Public

Crveni se nisu dobro proveli u Srbiji

(FOTO) ZABORAVLJENA ISTORIJA Englezi se obrukali u Beogradu: Slavni Liverpul je pao pred Mošom i Tirketom, junacima iz Montevidea

Fudbal -

Jedan od najslavnijih engleskih klubova, ekipa Liverpula gostovala je u Beogradu 1936. godine.

"Crveni" sa Enfilda su odigrali dve utakmice protiv Beogradskog sportskog kluba (BSK), koji su predvodili Blagoje Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić Tirke.

Englezi su prvu utakmicu rešili u svoju korist sa 2:0, da bi beogradski tim predvođen slavnim Mošom i Tirketom, slavio u drugom meču sa 3:2.

Prva utakmica odigrana je 21. maja i to pred neverovatnih 8.000 gledalaca, druga tri dana kasnije na igralištu koje će posle Drugog svetskog rata biti mesto gde će nići današnji stadion Partizana.

foto: Public

Strelci na prvoj utakmici su bili Alfa Henson u 8. minutu i Harold Tejlor u 57. minutu.

Jedan od glavnih igrača Liverpula bio je čuveni Mats Bezbi, koji će slavu steći u najvećem rivalu Liverpula - Mančester junajtedu. Bezbi je kao menadžer oformio tim čiji je put, nažalost, završen tragedijom u Minhenu kada se srušio avion posle utakmice protiv Crvene zvezde 1958. godine.

Liverpul je u dugoj istoriji odigrao samo jednu zvaničnu utakmicu u Beogradu, i to protiv Crvene zvezde 1973. godine. Crveno-beli su u obe utakmice slavili sa 2:1 i plasirali se u dalju rundu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

foto: Public

Henson je u drugoj utakmici već u 2. minutu postigao pogodak za Liverpul. Međutim, BSK je u dva minuta preokrenuo rezultat. Prvo je Đorđe Vujadinović u 12. minutu doneo izjednačenje, a minut kasnije Moša postigao gol za 2:1. Bila je to kombinacija Aleksandar Tirnanić - Blagoje Marjanović. Tirke je centrirao, a Moša smestio loptu u mrežu.

Tirke je bio asistent i kod trećeg gola beogradskog tima, a strelac je u 59. minutu bio Vojin Božović. Englezi su u 76. minutu postavili konačnih 3:2, a strelac je bio Beri Njuvenhajs.

Kurir sport

Foto: Public

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko će se posle finala EP krstiti sa tri prsta?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track