KAKO JE ISPUŠTEN ARNAUTOVIĆ: Marko čekao poziv od Antića
Foto: Reuters

OTKRIVAMO

KAKO JE ISPUŠTEN ARNAUTOVIĆ: Marko čekao poziv od Antića

Fudbal -

Otac Tomislav video se sa Radomirom Antićem u Beču. Pao je dogovor da zaigra za Srbiju, ali poziv nikada nije stigao, otkriva brat Danijel

Danijel Arnautović, rođeni brat i menadžer austrijskog reprezentativca Marka Arnautovića (28), otkriva za Kurir da se njegov otac Tomislav sastao 2008. godine u Beču sa tadašnjim selektorom Srbije Radomirom Antićem.

foto: Instagram

Tada je dogovoreno da talentovani napadač Tventea zaigra za Srbiju. Nakon pola godine čekanja na poziv selekcije Srbije, Arnautović se opredelio za zemlju majke i svog rođenja.

Kako je došlo do toga da Marko ne zaigra za Srbiju?

- Marko je svim srcem želeo da igra za Srbiju. Sećam se da je kao mali još govorio da će igrati samo za zemlju našeg oca Tomislava, ali u životu ne ispadne uvek kako smo planirali. Bio je jedan sastanak oca sa Radomirom Antićem, koji je u Beču prisustvovao nekom seminaru svih selektora. Tada je dogovoreno da zaigra za Srbiju i ništa se nije na kraju desilo. Nikad nije stigao poziv. To je jedina istina - priča Danijel Arnautović za Kurir.

Da li je poziv trebalo da dođe od selektora U21 ili A reprezentacije?

- Marko je u to vreme bio jedan od najvećih talenata u Evropi. Razgovor je bio samo na temu igranja za A reprezentaciju. Još pamtim koliko je bio srećan što će mu se ostvariti san...

foto: Instagram

Zašto niste pričekali?

- Nije bilo priče o čekanju, a čekali smo, možda i pola godine. Mi smo se opredelili za Srbiju i sve se dogovorili. Naš selektor je morao da bude samo malo mudar. Daš igraču deset minuta da igra zvaničan meč i onda ga imaš za sva vremena, nikad više ne može da nastupa za druge. Kad nije bilo glasa od Srbije, odlučili smo se za Austriju. Oni nikad nisu prestajali sa pritiskom i željom da ga vide u timu.

Kako je porodica gledala utakmicu u Beču?

- Otac je Marku poželeo sreću. Rekao mu je da bude najbolji u svom timu i da postigne gol ako može, ali da Srbija na kraju pobedi. Nije mu se ispunila želja. Ruku na srce, naša reprezentacija nema zašto mnogo da žali. I da je bilo 4:2 ili 5:2 za Austriju, ne bi bilo nezasluženo. Bili su bolji i u Beogradu. Šansa ipak ostaje. Moramo napuniti Marakanu protiv Gruzije i da pomognemo momcima da pobede.

Beč mu ne oprašta

VIKALI MU: „MARKO, PEDERU“

Kako je srpska zajednica u Beču komentarisala igru vašeg brata?

- U Beogradu su mu skandirali: „Marko, Srbine“, a u Beču: „Marko, pederu.“ A zašto je peder?! Zato što je pošteno odigrao?! Svoju ljubav prema Srbiji je istetovirao na telu, a Austrijancima nikad nije zasmetalo, niti su ga pitali zašto više voli Srbiju od njihove zemlje. Moramo naučiti šta znači poštovanje!

foto: Filip Plavčić

ČINJENICE

ZAŠTO JE IZOSTAO POZIV ANTIĆA

U vreme kvalifikacija za SP 2010. Marko je imao samo 19 godina

Srbija je jurila prvo mesto ispred Francuske i Rumunije

Konkurenti za mesto u špicu bili su Nikola Žigić, Marko Pantelić i Danko Lazović u najboljim godinama.

U isto vreme debitovao je Neven Subotić za Srbiju.

Selektor je uspeo, „orlove“ je direktno odveo u Južnu Afriku na SP

Kurir / Dejan Petković

Foto: Filip Plavčić, Instagram, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track