NAJVEĆI IZVOZNICI FUDBALERA U EVROPI: Pozicija na kojoj se nalazi Partizan šokiraće Grobare
Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

PRODAJA IDE SAMO TAKO

NAJVEĆI IZVOZNICI FUDBALERA U EVROPI: Pozicija na kojoj se nalazi Partizan šokiraće Grobare

Fudbal -

Partizan treći u Evropi, Crvena zvezda deveta, Vojvodina na 12. mestu, a Rad na 14. poziciji. U društvu Ajaksa, Real Madrida, Barselone, Sportinga, Benfike, Porta, Šahtjora... Deluje lepo. Ali je suštinski varka. U pitanju je najnovija lista najvećih izvoznika fudbalera u Evropi.

Nije prvi put da su naši klubovi u vrhu, ali jeste prvi put da imamo čak četiri kluba među 15 najvećih izvoznika. Jedina smo zemlja sa četiri predstavnika. Kriterijumi za listu „izvoznika“ su da je igrač u periodu između 15. i 21. godine života proveo u određenom klubu makar tri godine i da danas igra u jednom od 31 najjačeg šampionata Evrope. Dakle, šampionata, a ne lige. Računaju se samo prvoligaški rangovi.

Na vrhu liste je Ajaks koji u 31 najjačem prvenstvu Evrope ima čak 71 fudbalera. Sledi zagrebački Dinamo sa 67 fudbalera, pa Partizan sa 61 igračem. Crvena zvezda ima 52 bivša bivša i sadašnja omladinca koji trenutno igraju u nekom od 31 najjačeg šampionata Evrope. Benfika ima jednog manje, Vojvodina 47 fudbalera, a Rad 42 i deli 14. mesto sa Levskim iz Sofije.

foto: Pritnscreen/MozzartSport

Ova lista je dokaz da talenat imamo, ali i da taj talenat nema dovoljno vremena da se razvije već se pakuje kao fabrička roba i dalje distribuira. Među prvih 10 klubova, Partizan i Crvena zvezda su najgori po jednom parametru. Imaju samo po četvoricu svojih igrača koji su i dalje u klubu. Dakle, Partizan i Crvena zvezda su prozivoidna traka za druge klubove, često i one iz slabijih liga koji imaju kakvu-takvu kupovnu moć da plaćaju srpske talente kojima se žuri da što pre napuste Srbiju.

Još više brine druga tabela koja govori o broju izvezenih fudbalera u najjače lige Evrope. Dakle, koja suštinski govori o kvalitetu tog talenta koji se izvozi. Naši klubovi uglavnom izvoze kvantitet pre kvaliteta jer se i njima, i igračima žuri da uzmu pare. Na onoj prvoj rang listi se srpski klubovi nalaze u vrhu jer dobrim delom njihovi proizvodi igraju po Poljskoj, Češkoj, Kazahstanu, Belorusiji, Bugarskoj, čak i Albaniji.

Druga lista govori o kvalitetu proizvedenog talenta i igračima koji trenutno igraju u nekoj od pet najječih liga Evrope: Premijer ligi, Primeri, Seriji, Bundesligi i Ligi 1. Tu se već naši klubovi ne nalaze ni među 50 najboljih.

Dominira Real Madrid sa čak 41 fudbalerom koji je prošao kroz njegovu školu i danas igra u nekoj od liga „petice“. Od tih 41, njih osmorica su trenutno članovi prvog tima. Iza Reala je Barselona koja ima 34 fudbalera u nekoj od pet najjačih liga, a njih sedmorica su trenutno u timu Katalonaca. Dakle, La Masija nije više dominantna u odnosu na Kastilju. Slede Lion, Ateltik Bilbao, Mančester Junajted, Inter, Real Sosijedad, Ren, Milan, Valensija... Partizan i Crvena zvezda imaju po devetoricu „svojih“ igrača u pet najjačih liga Evrope, Voša ima osmoricu.

kurir.rs / MozzartSport foto: partizan.rs / Miroslav Todorović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Da li sudije i navijači odmažu Zvezdi i Partizanu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track