KAKAV CAR FILIP HOLENDER: Srbija ga šutnula a sad daje golove u čast streljanih Srba
Foto: Printscreen

Da se zna

KAKAV CAR FILIP HOLENDER: Srbija ga šutnula a sad daje golove u čast streljanih Srba

Fudbal -

Mađarski reprezentativac, inače rođeni Kragujevčanin, pogodak za Honved posvetio žrtvama nacista u Šumaricama pre 76 godina

Srbin s mađarskim pasošem Filip Holender proteklog vikenda postigao je gol za Honved u meču sa Diošđerom (1:2), koji je posvetio žrtvama streljanim u Kragujevcu tokom Drugog svetskog rata.

Na dan zločina u Šumaricama, koji se dogodio 21. oktobra pre 76 godina, Holender, kao rođeni Kragujevčanin, nije zaboravio nastradale. Posle gola tri puta se prekrstio i podigao ruke ka nebu, a na svom Instagram profilu napisao je:

- Ovo je za sve vas gore iz mog grada. Nikada nećete biti zaboravljeni!

foto: Instagram

Filip Holender ima 23 godine i kao dečak je otišao da živi u Mađarsku. Prošao je fudbalsku akademiju Honveda i igrao za njihovu mladu reprezentaciju, za koju je upisao četiri utakmice. Pre četiri godine u razgovoru za Kurir Filip Holender je otkrio kako se našao u Mađarskoj.

- Deda mi je s tih prostora. Događaji u Drugom svetskom ratu odveli su ga u Jugoslaviju, u logor, borski rudnik. Tu je sačekao kraj rata. Otac Dušan, majka Mirjana i sestra Ksenija su uvek bili uz mene iako sam kao dečak ostao sam na Honvedovoj akademiji - istakao je Holender, uz konstataciju da se za dres Mađarske odlučio pošto ga Srbija nije htela.

Simpatije

VOLI ZVEZDU I DŽERARDA

Filip Holender ponikao je u kragujevačkoj školi fudbala „Fitnes“, a potom je igrao dve godine za Radnički iz Kragujevca. Već osam godina igra za mađarskog fudbalskog velikana Honved. Njegov fudbalski idol je Stiven Džerard, legenda Liverpula. Navijač je Crvene zvezde.

Kurir / Aleksandar Radonić

Foto: Printscreen, Instagram

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko to bije Zvezdine igrače?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track