KRISTIJANO ISKOPIRAO SLAVNOG SRBINA: Tajno oružje Ronalda koristio je i Nikola Tesla
Foto: fonet/profimedia

svaki detalj je važan

KRISTIJANO ISKOPIRAO SLAVNOG SRBINA: Tajno oružje Ronalda koristio je i Nikola Tesla

Fudbal -

Savremeni sprort, koji sve više prelazi u gladijatorstvo ne iziskuje samo umeće na borilištu, već i poseban režim van terena, koji podrazumeva, ishranu, lečenje, relaksaciju...

Nik Litlehales, čovek koji već godinama pazi na optimalan san klijenata, tako i sportista, a njegov najslavniji klijent je Kristijano Ronaldo, tvrdi da tradicionalnih osam sati zdravog neprekidnog sna ne predstavlja preporučljivu formulu. On smatra da takav ritam narušava prirodni ritam. Prema takvoj formuli, smatra on, kancelarijski službenik bio bi najneproduktivniji između 13 i 15 sati. Što se sportista tiče, biti savršeno fit u 15 sati svake subote vrlo je važno. Tako i za njegovog glavnog klijenta Ronalda.

Pričao je da ga je Real Madrid angažirao još u doba Karla Anćelotija.

"Stajao sam na ivici terena za trening, pričao s osobljem Reala, kad je dotrčao Ronaldo. Trenirao je ceo dan i čovek bi očekivao da nakon toga otrči u svlačionicu na tuširanje. On je pitao o čemu smo razgovarali. Zanimalo ga je šta se događa jer je uvek ulagao u sebe. Radeći s njim uočio sam da ga ni najmanje ne zanimaju uobičajene dijete niti kopiranje drugih. Jedino što ga zanima je: da li to funkcionira na njemu."

Uz lična prilagođavanja, Litlehales mu je pripremio raspored spavanja koji više manje savetuje svima: spavanje u fetalnom položaju, u čistoj posteljini, ugašenog telefona, TV-a i svih ekrana najmanje već sat i po pre odlaska na spavanje. Osim toga, preporučuje spavanje na madracu od pametne pene debljine 10 centimetara i spavanje – pet puta po 90 minuta.

Vrlo zanimljivo, sličnu formulu za savršen san svojevremeno je primenjivao i Nikola Tesla. Kod njega je doduše reč o asketskoj verziji - četiri puta po 45 minuta. Tesla je poseban slučaj i pronašao je individualnu formulu koja najbolje pristaje upravo njemu.

A seks i vrhunski sportaši? Litlehales ne smatra da je gubitak snage na seks uoči nadmetanja najveći problem. U svojoj knjizi "Mit o osam sati" citirao je Klemensa Vesterhofa koji je vodio Nigeriju na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1994. i koji je tvrdio da za fudbalere koje je trenirao seks nije bio problem, ga nisu upražnjavali cele noći, već bi ih umaralotraganje za nekim sa kim bi imali seks za njim.

Litlehales se nije uvek radovao ulasku u svet sporta. Kad ga je Arsenal zvao da im pomogne, njegovoj prezentaciji mnogi igrači su se rugali. Sve ih je prekinuo Tijeri Anri.Litlehales kaže da je imao sreće što je jedan od prvih kojem je nudio savet bio Alex Ferguson, i to u slučaju igrača Gerija Pelistera koji je imao takvih problema s leđima da su razmišljali čak i o operaciji.

"Smatrali smo da je madrac na kojem spava deo problema i, premda mu naše rješenje nije sasvim otklonilo probleme, pomoglo mu je u ogromnoj meri. S bilo kojim drugim trenerom moje pismo bi završio u košu", priča Litlehales.

On danas posebno ističe slučaj kad su ga zvali iz Ragbi lige kako bi razgovarao sa igračima svih 16 klubova.

"Bili su zavisni o kofeinu, alkoholu. A zapravo jedino što im je trebalo za nošenje sastresom bilo je da nauče kako da spavaju."

Kurir sport, Foto: Fonet, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Cristijano Ronaldo proslavlja 100 miliona fanova na Instagramu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track