(VIDEO) LEGENDARNI HRVATSKI FUDBALER ISPRIČAO SVOJU TEŠKU PRIČU: Ovako se momku od 26 godina u sekundi sruši svet
Foto: Kurir sport/Dejan Petković

PRERANO PREKINUTA KARIJERA

(VIDEO) LEGENDARNI HRVATSKI FUDBALER ISPRIČAO SVOJU TEŠKU PRIČU: Ovako se momku od 26 godina u sekundi sruši svet

Fudbal -

Ko se seća kako se u sekundi ugasila karijera asa Hajduka Ivana Gudelja, taj ima svest o tome koliko život ume da bude surov.

Posle utakmice sa crveno-belima u jesen 1986. godine konstatovana je bolest hepatitis, da bi vrlo brzo usledila preporuka lekara za prekid karijere.

Ostao je blizu lopte, završio fakultet i danas radi u FS Hrvatske kao trener instruktor. Pre daljeg razgovora o svom životu osvrće se na aktuelni trenutak u srpskom fudbalu, postavlja pitanje i konstatuje:

- Da li je moguće da će promeniti Muslina? Smešno! Nepojmljivo mi je to toliko da ne verujem u takav rasplet. Plasman na SP nije samo dobar rezultat, već on znači milionsku zarada i promociju države u svetu. Ja zbog toga čestitam ljudima u srpskom fudbalu, a posebno Muslinu i njegovom stručnom štabu na velikom uspehu- priča Gudelj.

Šta predviđate selekciji Hrvatske u baražu?

-Činjenica je da naša ekipa ima kvalitetniju igru i fudbalere, ali isto tako treba imati na umu da se igraju dve utakmice i da naši odnosi sa Grcima nisu baš najbolji. Verujem u selektora Dalića i momke, očekujem prolaz, ali sigurno im neće biti lak ovaj zadatak.

Kako je vama bilo na vašem Mundijalu u Španiji 1982. godine?

- Lepa uspomena. Jedna velika generacija nije napravila značajniji rezultat, iako je po kvalitetu bila među četiri na svetu. Bili smo prvi u kvalifikacionoj grupi ispred svetskog prvaka Italije, međutim, kasnije su se izdešavale neke stvari koje su nas sputale da dokažemo koliko vredimo. Na samom šampionatu nismo imali sreće. Protiv Španije dosude nepostojeći penal, damo autogol, pa Severni Irci i Španci odigraju jedan čudan remi, sve nas je to udaljilo od cilja.

Kako je vama bilo da kao najmlađi reprezentativac trčite za starije i da postignete gol protiv Španije?

- Još se sećam jednog saveta stručnog štaba sa utakmice protiv Italije. U formaciji 3-5-2 rečeno mi je da ću biti zadnji vezni, s tim da kad krene desni bek zatvorim njegovu stranu, kad krene levi da budem i tu za svaki slučaj, da normalno pokrivam leđa Pižonu i Sušiću na sredini i da se obavezno se ubacujem iz drugog plana da bih dao gol (smeh). Ništa lakše...

Kako ste prihvatili savet lekara za prekid karijere?

- To je primer kako se u sekundi jednom momku od 26 godina ruši ceo svet. Na sreću, našao sam snage da pronađem drugi put. Sada sam trener i istovremeno neko ko prenosi mladima svoje iskustvo, učeći ih da se nikad ne predaju.

Ivan Gudelj 21. april 1960.godine, Imotski Klub: Hajduk Reprezentacija: Jugoslavija (33 meča/3 gola) Trenerska karijera: Zadar, Hajduk i selekcije Hrvatske

(Dejan Petković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Makabi skupo plaća uvredu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track