Španija posle penala u finalu Evropskog prvenstva

Španija posle penala u finalu Evropskog prvenstva

Fudbal -
Strelac odlučujućeg gola sa "bele tačke" bio je Sesk Fabregas

DONJECK - Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se u utorak veče u finale Evropskog prvenstva, pošto je posle penala savladala Portugaliju sa 4:2.

Vladavina španske fudbalske dinastije još uvek traje, iako je "furija" u Donjecku samo na momente ličila na apsolutnog šampiona Evrope i sveta.

Uprkos svemu Španci će 1. jula imati priliku da osvoje treće uzastopno veliko takmičenje. Španija nije dala gol u 120 minuta, ali su igrači "furije" bili mirniji prilikom izvođenja penala i savladali iberijske komšije.

Kao i pre četiri godine, kada su u četvrtfinalu EP posle penala izbacili Italiju, i u sredu je odlučujući pogodak sa "bele tačke" dao Sesk Fabregas.

Prethodno je Iker Kasiljas odbranio udarac Mutinju, a prečku je pogodio defanzivac Bruno Alveš. Najbolji portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo nije ni stigao da šutira penal.

Koliko je Španija i dalje jaka, govori podatak da je selektor Del Boske dozvolio sebi luksuz da pre isteka 90. minuta iz igre izvede Ćavija Ernandeza, kao i to da ponovo nije dao šansu Fernandu Toresu, Huanu Mati ili Fernandu Ljorenteu.

Ronaldo je mogao sve da reši u poslednjim trenucima regularnog toka meča, ali je odličnu kontru "upropastio" neprecizinim šutem preko gola.

Revanširao mu se Đordi Alba u završnici prvog produžetka, kada je imao fantastičnu šansu, ali je golman Rui Patrisio "začarao" mrežu.

Portugal je regularnom toku utakmice bio izuzetno dobar i u velikoj meri je uspeo da zaustavi prepoznatljivu špansku tika-taka igru.

Na drugoj strani, Ronaldo i Almeida su povremeno zadavali dosta problema protivničkoj odbrani, ali su Đerar Pike i Serhio Ramos, uz Kasiljasovu pomoć, ipak uspevali da obezbede svoju mrežu.

Kako se bližio 90. minut, tako su svi na terenu postajali sve nervozniji, pa je sudija morao da "smiruje" igrače iberijskih rivala žutim kartonima.

Španci su na teren pred početak utakmice izašli sa crnim florom na rukavu u čast 23. godišnjeg igrača Betisa, Rokea koji je prošlog vikenda umro od raka.

Protivnik u finalu biće bolji iz sutrašnjeg polufinala Nemačka - Italija, koje se igra od 20.45 u Varšavi.

Finalna utakmica EP na programu je u nedelju, 1. jula u Kijevu.

Utakmica je odigrana pred oko 50.000 gledalaca, a sudio je Cunet Čakir iz Turske.

Žuti kartoni: Koentrao, Pereira, Veloso, Pepe, Alveš (Portugal), Arbeloa, Ramos, Buskets, Alonso (Španija).

PORTUGALIJA: Patrisio, Pereira, Alveš, Pepe, Koentrao, Meireleš (Varela 114"), Velozo (Kustodio 106"), Mutinjo, Nani, Almeida (Oliveira 81"), Ronaldo.

ŠPANIJA: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Pike, Alba, Buskets, Ćabi Alonso, Ćavi (Pedro 86"), Injesta, Silva (Navas 60"), Negredo (Fabregas 54").

Del Boske: Uložili smo mnogo truda

Selektor Španije Visente Del Boske rekao je da su njegovi fudbaleri uložili veliki napor i da je ponosan na njih.

"Igrači su uložili neverovatan napor, posebno u produžecima, kada su bili na izdisaju i ponosan sam zbog toga. Bili smo malo spori, ali smo uspeli na kraju. Penale su izvodili oni koji imaju više samopouzdanja. Moramo dobro da se odmorimo i oporavimo za finale", rekao je Del Boske posle meča u Donjecku.

Defanzivac Španije Serhio Ramos rekao je da je njegova ekipa zaslužila plasman u finale Evropskog prvenstva.

"Želeo sam da šutiram penal, pošto sam promašio za Real Madrid, a oduvek sam želeo to da uradim na ovaj način. Uzbuđen sam, ova ekipa je zaslužila da se plasira u finale. Ponosan sam što sam Španac i što sam doneo novi uspeh našem sportu. Svejedno mi je da li će nam protivnik u finalu biti Nemačka ili Italija", rekao je Ramos.

Vezni fudbaler "furije" Sesk Fabregas kazao je da je njegova ekipa bila borbena, međutim da nisu odigrali na najvišem nivou. "Odigrao sam očajno, ali je ostatak tima radio naporno, trčao, borio se. Tri finala u četiri godine, ne znam da li je to još neko uspeo u istoriji, ali osećaj je fantastičan. Nismo bili na najvišem nivou, ali se nadam da će se to u finalu promeniti i da ćemo slaviti na kraju", kazao je Fabregas.

Kapiten i golman Španije Iker Kasiljas istakao je da je njegova ekipa imala mnogo sreće. "Oduvek sam govorio da su penali lutrija, imali smo mnogo sreće. Bili smo mnogo umorni od prethodne utakmice, međutim ne želim da to bude izgovor. To je jednostavno uticalo na nas. Sada moramo dobro da se oporavimo za finale", istakao je Kasiljas.

Bento: Nismo imali sreće

Selektor fudbalera Portugala Paulo Bento rekao je da je njegovoj reprezentaciji nedostajala sreća.

"Španija je imala dobre prilike, ali smo mi imali više šansi, a mogli smo još više da ih stvorimo. Moji igrači su trenirani i spremani za ovakve situacije, ali fudbal je čudna igra i ako nemate malo sreće, onda vam sve propadne. Mi nismo imali nešto mnogo sreće, ni tokom igre, ni tokom penala", rekao je Bento posle utakmice u Donjecku. "Nismo izgubili zbog bilo kog drugog faktora, već što je Španija bila mnogo koncentrisanija tokom penala", dodao je Bento.

Selektor Portugala je kazao da je Španija zaslužila da igra u finalu, ali da je njegova ekipa pokazala da može da igra sa svakom reprezentacijom na svetu.

"Španija je stvarno zaslužila da igra u finalu, pokazali su veliku želju, ali moram da pohvalim i svoje igrače kako su odigrali ovo prvenstvo. Sigurni smo da možemo da se takmičimo sa svakim timom, na svakom takmičenju. Umemo da igramo i to smo pokazali na ovom prvenstvu", kazao je on.

Bento je rekao da se ne kaje što Kristijano Ronaldo nije šutirao penal ranije, jer je bio određen da izvede jedanaesterac u petoj seriji. "Ronaldo je trebao da šutira peti penal, ne kajem se što to nije učinio ranije. Glupo je sada govoriti o tome, Španija je pobedila, mi nismo prošli u finale, ali smo veoma ponosni na svoju igru i ono što smo uradili ovde", rekao je Bento.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track