REVOLUCIJA U FUDBALU: FIFA organizuje novo Svetsko prvenstvo za klubove! Biće spektakularno
Foto: AP

POČINJE 2021. godine

REVOLUCIJA U FUDBALU: FIFA organizuje novo Svetsko prvenstvo za klubove! Biće spektakularno

Fudbal -

FIFA će od 2021. godine organizovati novo takmičenje - Super klupsko svetsko prvenstvo!

Više se neće igrati Klupsko svetsko prvenstvo u sadašnjem formatu, već će se organizovati svake četiri godine i učestvovaće 24 kluba.

Evropa će davati 12 predstavnika i to finaliste poslednje četiri Lige šampiona, kao i najbolje ekipe po trenutnom koeficijentu na UEFA listi. Da se danas pravi presek, na Super klupskom svetskom prvenstvu učestvovali bi: Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Bajern Minhen, Pari Sen Žermen, Sevilja, Mančester siti, Borusija Dortmund, Benfika, Arsenal i Porto.

Po sličnom sistemu će se birati i predstavnici ostalih kontinenata, s tim da će Južna Amerika dati pet predstavnika, Afrika, Azija i Severna Amerika po dva, a Okeanija jednog.

IZ Južne Amerike će ovo takmičenje ići četiri pobednika Kopa Libertadores i sledeći najbolje rangirani tim, što bi danas bili: Nacional, River Plata, San Lorenco, Atletiko Mineiro i Boka juniors.

Takođe, na ovom turniru bi u ovom trenutku igrali i: Oklend (Novi Zeland), Pačuka, Amerika (Meksiko), Urava (Japan), Jeonbuk (Južna Koreja), Vidad (Maroko) i Mamelodi (Južna Amerika).

Super klupsko svetsko prvenstvo organizovaće se u godinama kada nema ni Svetskog ni Evropskog šampionata.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li ste sigurni da Srbiji želite baš takvu grupu na Mundijalu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track