KRVAVI RAT PLAĆENIKA BUGARA I HRVATA NA STADIONU: Otkrivamo pozadinu obračuna za jug, Grobari doveli batinaše iz regiona!
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Saznajemo

KRVAVI RAT PLAĆENIKA BUGARA I HRVATA NA STADIONU: Otkrivamo pozadinu obračuna za jug, Grobari doveli batinaše iz regiona!

Fudbal -

Bivši članovi navijačke grupe Partizana Alkatraz, pojačani plaćenicima iz Hrvatske, Makedonije i Grčke, pokušala je preksinoć nasilno da preotme primat na južnoj tribini od grupe koja sebe naziva Janjičari, koji su kao zaštitu angažovali 60 bugarskih huligana.

Bivši pripadnici Alkatraza su iskoristili veliku bakljadu na severnoj tribini kako bi komandovali juriš na vođe Janjičara, čija moć na stadionu opada od ubistva Aleksandra Stankovića (29), zvanog Sale Mutavi.

„Udri cigane“

Međutim, kako Kurir saznaje Janjičari su ranije angažovali 60 Bugara da ih čuvaju. Napadači su u prvom naletu bakljama i besomučnim udarcima izgurali navijače i pripadnike Janjičara, ali su ovi uz komandu „Udri cigane“ posle nekoliko minuta besomučne tuče uspeli da razbiju navijače i plaćenike iz inostranstva.

foto: Beta

Kako Kurir saznaje, obe zaraćene navijačke grupe angažovale su huligane i da se sukob sa tribina ne bi preneo na ulice Beograda i da se vođe zaraćenih navijačkih grupa Partizana ne bi direktno sukobile na stadionu.

Policija je juče saopštila da je zbog obračuna u Humskoj privedeno 26 osoba, među kojima su šestorica hrvatskih državljana, kao i Makedonac, Bugarin i Grk.

foto: Beta Miloš Miškov, Beta Branislav Božić

Među uhapšenima su i Splićani Ante Firić i Damir Tovarović, kao i još šestorica stranih državljana. Firić i Tovarović, koji su, prema tvrdnjama hrvatskih medija, poznati tamošnjoj policiji. Splićani su teško povređeni u tuči na južnoj tribini i prebačeni su na VMA. Firić je u Srbiju došao u utorak, 12. decembra i, po svemu sudeći, bio je pozvan da učestvuje u neredima.

foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Ante Firić je u hrvatske medije prvi put dospeo nakon hapšenja zbog sumnje da je učestvovao u prebijanju hrvatskog ugostitelja Frana Žuvela. Drugi teško povređeni Hrvat Damir Tovarović u medijima se uglavnom pojavljivao kao državni prvak u borilačkim sportovima..

Bacili ih na trim-stazu

Koliko su detaljno bivše vođe Alkatraza planirale obračun, potvrđuje i to što su svi na sebi imali crne majice sa belim trakama duž rukava, kako bi se u opštem haosu lakše prepoznavali. Tako uniformisani upali su na južnu tribinu i počela je besomučna tuča. Nakon bespoštednog gaženja, pripadnici Janičara svoje poražene neprijatelje krvave su bacali na atletsku stazu, neke gole do pasa, sa opekotinama od baklji, krvavih glava... Bilo je i onih koji su sa južne tribine izbačeni bez ijednog komada odeće na sebi.

Akcija beogradske policije

POHAPŠENI U „ZIRI“

Grupa Hrvata koja je učestvovala u tuči na stadionu Partizana uhapšena je juče u hotelu „Zira“ u Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama, huligani iz Hrvatske su posle utakmice došli u hotel koji se nalazi u Ruzveltovoj ulici sa krvavim glavama i vidljivim povredama. Njih su juče ujutru iz hotela izveli pripadnici policije. Menadžment hotela održao je hitan sastanak, a novinarima je rečeno da se za sve informacije obrate danas.

foto: Damir Dervišagić

Aleksandar Vučić

SVI ĆE ODGOVARATI, PA I GRAĐANI HRVATSKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče srpskim novinarima u Havani:

- Ne znam šta su radili ne samo huligani, nego i kriminalci iz pojedinih republika bivše Jugoslavije i nekih drugih zemalja, jer nisu došli da gledaju utakmicu. Učestvovali su u organizovanju i izazivanju nasilja i naravno da će odgovarati. To što ste Hrvat ili građanin Hrvatske, ne oslobađa vas od prekršajne i krivične odgovornosti.

foto: Fonet

Zorana Mihajlović

SIN MI JE REKAO DA JE BILO GROZNO NA UTAKMICI

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osvrnula se na sukob navijača na večitom derbiju.

- Koga god da pitate, rekao bi da je to sramota - kazala je Zorana Mihajlović i istakla da je i njen 15-godišnji sin, koji je bio na utakmici, rekao da je bilo grozno.

Mihajlovićeva je navela da takvo ponašanje i takve scene nisu dobri za imidž domaćih klubova, a ni zemlje.

Na pitanje novinara zašto država u praksi ne primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, ona je kazala da je to tema za ministra policije.

foto: Profimedia

JUTARNJI LIST Kako su u tuči prošli kriminalci iz Hrvatske

PREBIJENI NAJAMNICI

Šest hrvatskih državljana iz Splita učestvovalo je u velikim neredima na utakmici Partizan - Crvena zvezda, u sredu u Beogradu. Zagrebački Jutarnji list piše da su među njima Ivan Mišković, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović.

Od svih njih najteže je prošao Ante Firić, koji je na VMA hospitalizovan s kontuzijom glave, nagnječenjem mozga i povredom šake. Demantovano je da je bio uboden nožem u leđa i reanimiran.

Kod Tovarovića dijagnostikovani su nagnječenje mozga i lom gornje vilice, a Podrug je prošao s lakšim ozledama. Prema dostupnim informacijama, niko od šestorice uhapšenih Splićana nije povezan s navijačkim grupama, ali jesu povezani s kriminalnim krugovima. Veruje se da su bili unajmljeni za učešće u tuči. Nijedan od njih nije se obratio za pomoć hrvatskom konzulatu u Beogradu.

foto: Dado Đilas

Dragiša Binić

POLICIJA I TUŽILAŠTVO TREBA DA URADE SVOJ DEO POSLA

Ko je odgovoran za učestalo nasilje na tribinama?

- Svi oni koji ne poštuju Zakon o sprečavanju nasilja u sportu. Tu je sve jasno, samo treba da se primeni. Razumem da se društvo nalazi u teškoj situaciji, ali svi vinovnici nemilih događaja moraju da odgovaraju.

U kojoj meri su klubovi u sprezi s navijačkim grupama?

- Klubovi moraju da imaju dobre odnose, ali nikako da imaš neke kombinacije s navijačima koji prave nerede. Mislim da svako normalan tako razmišlja. Lični interesi ne smeju da budu ispred klupskih.

Šta država treba da preuzme da bi stala na put huliganima?

- Samo da se primenjuje zakon. Smatram da policija i tužilaštvo moraju da urade svoj deo posla. Ako se to ne dogodi, oni će se ponovo vratiti na tribinu i praviti probleme. Mislim da ako ima volje da se ovaj problem reši, to može da se uradi za sedam dana.

STRANI MEDIJI: KRVAVI DERBI

foto: Printscreen

KORIJERE DELO SPORT - Italija

Incidenti počeli napadom navijača na tribinu, policija uspela da dovede stvar pod kontrolu

foto: Printscreen

SAN - Velika Britanija

Krvoproliće - Navijači Partizana tukli jedini druge u brutalnom beogradskom derbiju sa Crvenom zvezdom, 17 povređenih napustilo stadion

foto: Printscreen

SPORTSKE NOVOSTI - Hrvatska

U krvavom obračunu Grobara nož u leđa dobio Hrvat iz Splita?! Jednom navijaču otkinuti nos i uho i izbijeni zubi

foto: Printscreen

SLOBODNA DALMACIJA - Hrvatska

U tuči na stadionu Partizana učestvovali Splićani! U Beograd su stigli na poziv, jedan ranjen nožem u leđa i lekari mu se bore za život

ISTORIJAT TUČA

17. septembar 1989. 85. derbi

Prva masovna tuča na Marakani izbila na terenu po okončanju derbija. Grobari, ljuti zbog suđenja, utrčali na teren, a za njima, sa suprotne strane, izašle su Delije.

14. oktobar 2000. 115. derbi

Prvi derbi nakon petoktobarskih promena u Srbiji doneo je krvavi obračun dve navijačke grupe na terenu stadiona Marakana. Batine su dobili i fudbaleri Partizana, kao i trener Ljubiša Tumbaković. Meč nije odigran.

26. april 2014. 145. derbi

Navijači Partizana uleteli na teren kako bi se obračunali s padobrancima koji su pred meč sleteli na centar noseći zastave Crvene zvezde. Kasnije su na jugu Grobarske frakcije započele tuču, a sve se završilo masovnim paljenjem stolica i intervencijom vatrogasnih ekipa.

25. april 2015. 148. derbi

Krvavi sukob na Marakani zbog pokušaja Grobara da se preko istočne tribine približe najvatrenijim pristalicama Zvezde na severu.

foto: Kurir

NAJBOLJI POSNI RECEPTI

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU: Najbolje posne salate

Ove nedelje svaki dan uz Kurir na poklon dobijate dodatak sa proverenim receptima najboljih srpskih kuvara.

Odabrani su jednostavni recepti koje možete da pripremite od namirnica koje uglavnom imate u kući, a sve je posno.

U današnjem dodatku naći ćete neke od najukusnijih posnih salata: salatu sa posnim makaronama, salatu s tunjevinom, posnu rusku salatu, salatu sa šargarepom i krompirom i mnoge druge.

Ako postite, a voleli biste da vaš jelovnik bude raznovrstan, sakupite Kurirove dodatke sa receptima za pripremu neodoljivih specijaliteta i, uz malo truda, uživaćete u slasnim, a posnim obrocima.

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja