(VIDEO) TRAGIČNA PROPAST REPREZENTATIVCA OBALE SLONOVAČE: Nekada je igrao finale Lige šampiona, bio najbolji igrač Arsenala, a sada živi kao klošar i beskućnik!
Foto: EPA/Garry Penny

borbeni bek prolazi kroz težak period u životu

(VIDEO) TRAGIČNA PROPAST REPREZENTATIVCA OBALE SLONOVAČE: Nekada je igrao finale Lige šampiona, bio najbolji igrač Arsenala, a sada živi kao klošar i beskućnik!

Fudbal -

Da li se sećate Emanuela Ebuea, borbenog beka Arsenala za koje je odigrao preko 200 utakmica?

Ebue je igrao za Arsenal od 2004. do 2011. godine, bio je standardan član Vengerove postave, a posle uspešne epizode u Londonu, poslednjih 6 godina igrao je za Galatasaraj.

Reprezentativac Obale Slonovače imao je sve što je poželeo. Uspešnu karijeru, igrao za najbolje klubove, imao puno novca. A danas Ebue nema ništa osim kuće iz koje se mora iseliti, kartice za metro koja mu jedino prevouno sredstvo i teško psihološko stanje u koje je upao.

Sve je počelo da se razveo od supruge Aurelije kojoj je sud dodelio sav nova, zabranila mu ja da viđa i da se čuje sa njihovo troje dece, a sada ga očekuje i izbacivanje iz njegove kuće. Teško je podneo smrt dede koji ga je odgojio, a nedavno mu je u saobraćajnoj nesreći poginu brat sa kojim je bio jako povezan.

-Spakovao sam sve stvari i samo čekam da me isteraju. Nemam novca za advokata da barem spasim krov nad glavom. Nekad pogasim sva svetla u kući jer ne želim da znaju da sam ovde. Teško sam radio u životu i sad se jako bojim", rekao je Ebue.

Zadnjih godina u Galatasaraju imao je platu od 2 miliona evra, a ni u Arsenalu je imao jako dobar ugovor.

- Bio sam strašno naivan kad su finansije u pitanju. Slušao sam savete nekih ljudi koji su se pravili da su mi prijatelji i investirao u gluposti. Za finansije se brinula supruga kojoj sam sve prepustio jer nisam ništa znao o tome. Od osam miliona evra, koliko sam zaradio u Turskoj, njoj sam poslao sedam. Sve mi je uzela", kaže Eboue.

Ebouea je od gladi spasao Lomana Lua Lua, bivši napadač Portsmuta i Njukasla, a često spava na podu kod prijateljice.

"Ona ima decu pa ne želim da ih uznemiravam pa spavam na jednom dušeku. Siguran sam da mi je nanešena velika nepravda i voleo bih to da ispravim, samo nemam mogućnosti. Teško mi pada kad na televiziji vidim Anrija i neke svoje bivše saigrače. Pitam se da li sam ja mogao biti na njihovom mestu. Ne znam kako bih reagovao da ih ponovno sretnem, mislim da bi mi bilo neprijatno", rekao je 34-godišnji Eboue koji je svoju potresnu priču ispričao kako bi pomogao mladim afričkim i svim drugim fudbalerima koji vrlo rano steknu ogroman novac.

Ebueu je supruga uzela sve automobile i sve što je imao.

"Dlanovi su mi tvrdi kao da radim na farmi. Na moju sreću, baka me kao dete naučila da kuvam i perem pa nemam sa time problema. To me trenutno najmanje muči. Nadam se da će meni i ljudima kao što sam ja pomoći bivši klubovi ili udruženje fudbalera Premijer lige. Da mi daju bilo kakav posao, odmah bih ga prihvatio", zaključio je Eboue.

Kurir.rs / Kurir sport

Foto: EPA/Garry Penny

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: OVI IGRAČI ĆE ZIMUS OBUĆI ZVEZDIN DRES

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja