FUDBAL SE VRAĆA U MOGADIŠ: Somalijci će posle 30 godina organizovati međunarodne utakmice!
Foto: Profimedia

Abdulah Jare, urednik SBC RTV, specijalno za Kurir

FUDBAL SE VRAĆA U MOGADIŠ: Somalijci će posle 30 godina organizovati međunarodne utakmice!

Fudbal -

Prva grupa od 1.000 vojnika, koji se u sklopu mirovne misije Afričke unije nalaze u Somaliji, napustila je Mogadiš.

Situacija u zemlji se stabilizovala posle oktobarskog masakra kada je u glavnom gradu Somalije poginulo u eksploziji kamiona bombe više od 300 ljudi, a isto toliko ranjeno.

Toliko – da ćemo moći konačno da igramo fudbal, izjavio je specijalno za Kurir Abdulah Jare, urednik nevladine RTV SBC.

"Videli smo da je i Srbija prenela scene užasa. Ekstremistička grupa al-Šabab i dalje deluje, ali se vladine snage uspešnije suprotstavljaju ekstremistima. Somalijce je danas najviše obradovala vest da će, zbog poboljšanja bezbednosne situacije, u 2018. moći da se organizuju međunarodni fudbalski mečevi na stadionu u Mogadišu, prvi put posle 30 godina", rekao nam je Jare.

Abdulah Jare
Abdulah Jarefoto: Kurir

Somalija je održala svoj poslednji međunarodni meč u Mogadišu 1988.

Fudbalska federacija (SFF) bila je od tada prinuđena da svoje timove šalje u druge zemlje, uglavnom u Džibuti i Etiopiju. U narednoj godini, odlučeno je, prvi gosti će biti fudbalske reprezentacije zemalja istočne Afrike s obzirom da je šef afričke federacije fudbala Ahmad Ahmad odobrio ove planove.

U aprilu 2012. bombaš samoubica ubio je šefa somalijskog olimpijskog komiteta Aden Labarov Viša, kao i predsednika SFF Saida Mohameda Nura.

"Somalijski fudbal, uprkos poteškoćama, nije puno zaostajao. Sad, sa dugogodišnjeg bezakonja, prelazimo na mir i stabilnost. Zato, između ostalog, planiramo i potpunu rekonstrukciju stadiona u Mogadišu koji, do 2015, nije imao ni struju. Na stadionu su bile stacionirane trupe Afričke unije koje će nas napustiti do Nove godine".

Somalijska vojska
Somalijska vojskafoto: Kurir

Specijalni predstavnik predsedavajućeg Komisije za Afričku uniju Francisko Madeira ocenio je da prelazna vlada Somalije progresivno preuzima pozitivnu ulogu u održavanju bezbednosti, što će omogućiti stranim trupama (22.000) postepeno povlačenje do 2020.

"Somalijske vojnke obučavaju Evropska unija (EU), Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati. Integracija Somalijske nacionalne armije se mora desiti hitno. Obuka vojske (do sada obučeno 10.900 vojnika, obuka očekuje još 20.000) mora biti sinhronizovana i usredsređena na zajedničku doktrinu i ideologiju. Čini se da neki članovi vlade još uvek prikrivaju rad al-Šababa. Oni pokušavaju da minimiziraju delovanje terorista, ali svesniji deo vlasti je u pomoć pozvao SAD, koji su, uglavnom korišćenjem dronova, uspele da eliminišu više od 100 pripadnika ove militantne terorističke grupe koja je davno postala globalna pretnja", kaže somalijski novinar za Kurir, navodeći da od 2007. svoje članove al-Šabab regrutuje i u Americi.

To je i bio razlog da SAD samo u 2017. deportuju u Somaliju 521 lice.

Somalijska vojska
Somalijska vojskafoto: Kurir

Kurir/Branka Mitrović

Foto: Profimedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: NEĆE VALJDA Mesi u ovome da igra !?! Najružniji dresovi u istoriji fudbala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track