(VIDEO) VEČNI SJAJ CRNOG PANTERA: Njemu se divio ceo svet, a on je obožavao Dragoslava Šekularca
Foto: Printscreen YT

NA DANAŠNJI DAN

(VIDEO) VEČNI SJAJ CRNOG PANTERA: Njemu se divio ceo svet, a on je obožavao Dragoslava Šekularca

Fudbal -

Na današnji dan 1942. godine rođen je jedan od najboljih svetskih fudbalera - Euzebio da Silva Fereira.

Euzebio je poreklom iz Mozambika, bivše portugalske kolonije. Poznat pod nadimkom "Crni panter" bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. godine u Velikoj Britaniji. Na tom prvenstvu je bio proglašen za najboljeg strelca sa devet golova.

Osvajač je evropske Zlatne lopte za 1965. godinu, a četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige. Najveći deo svoje karijere proveo je u Benfiki (1960-1975), i za to vreme postigao 315 golova na 301 utakmici, što ga stavlja na mesto najboljeg strelca tog kluba svih vremena.

Na 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. Međunarodna fudbalska federacija ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina.

Karijeru je počeo u Sportingu iz Maputa, da bi sa 18 godina prešao u Benfiku. Pored ova dva tima nastupao je i za FK Monterej i Beira Mar, kao i za mnoge klubove iz severne Amerike.

Euzebio je preminuo 5. januara 2014. godine, a od njega se u intervjuu za Kurir oprostio i Dragoslav Šekularac. Tom prilikom je o asu portugalskog fudbala rekao:

"Sreli smo se u Njujorku na nekom turniru. Upoznali se i malo razgovarali. Nikada se nismio privatno družili, ali smo bili u jako dobrim odnosima kada su nam se putevi ukrštali. Nismo igrali karte zajedno, ali smo se uzajamno poštovali", rekao je Šekularac.

Šekularac smatra da je Euzebio bio poseban napadač i kaže da prema njemu oseća posebno poštovanje, a evo i zašto:

"Zadužio me kada sam se opraštao od igračke karijere. Na vrhuncu slave došao je na utakmicu u moj rodni Štip. Sećam se da smo se popeli na brdo iznad Štipa odakle se pružao pogled na ceo grad. Rekao sam mu da je u tom gradu rođen najbolji fudbaler na svetu. Šalili smo se još dugo. Bio je pametan i zanimljiv čovek!"

kurir.rs / kurir sport foto: Printskrin/YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : NIJE KRAJ. VAKULKO NIJE POSLEDNJA PARTIZANOVA “BOMBA”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track