Furija ili azuri
Foto: REUTERS

Furija ili azuri

Fudbal -
Španija i Italija će odlučiti kome će pripasti titula najbolje reprezentacije u Evropi

Vreme odluke!Takmičenje na 14. evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini selekcije Španije i Italije započele su međusobnim duelom u grupi C (1:1), a večeras (20.45 RTS) će u finalu imati prilike da se bore za trofej najbolje selekcije na Starom kontinentu. Pehar osvojen pre četiri godine brane Španci, koji bi pobedom postali prvi tim u istoriji koji je uspeo da odbrani krunu, a selektor Visente del Boske ušao u istoriju kao jedini stručnjak kome je uspelo da osvoji Ligu šampiona, Evropsko i Svetsko prvenstvo.- Igramo protiv četvorostrukog svetskog šampiona i glupo je pričati o tome da smo favoriti. Gledao sam sve njihove mečeve. Verujem da će primeniti recept kao protiv Nemačke. Njihov vezni red na čelu s Pirlom i De Rosijem nam je u prvom meču stvarao mnogo probleme, ali verujem da smo nešto naučili iz tog susreta, pa da ćemo večeras biti mnogo bolji - kaže Del Boske.Selektor Italije Ćezare Prandeli još nije izgubio zvanični meč s azurima, a na ruku mi ide i činjenica da su se od povreda oporavili Antonio Kasano i Danijele de Rosi.- Nema razloga da se plašimo Španije. Trudićemo se da im pronađemo slabu tačku i pretvorimo je u našu prednost. To neće biti lako, jer će njima ovo biti treće uzastopno finale na velikim takmičenjima, što znači da su iskusni u ovakvim mečevima, ali i mi smo pokazali da vredimo. Tokom ovog EP smo rasli i postali ozbiljan tim, koji svako mora da poštuje. Pa, čak i Španci - kaže Prandeli.

Španija 8:10 ItalijaZanimljivosti- Španija je jedina reprezentacija koja je za redom osvojila Evropsko i Svetsko prvenstvo, a ako pobedi večeras, biće jedini tim koji je uspeo da odbrani evropsku titulu.- Španija nije izgubila 19 uzastopnih zvaničnih utakmica. Poslednji put su poraženi od Švajcarske 16. juna 2010. godine na SP u Južnoj Africi.- Otkada je na klupu Italije seo Ćezare Prandeli, azuri nisu izgubili nijednu zvaničnu utakmicu. Ostvarili su 10 pobeda i pet remija.- Na sedam dosadašnjih učešća na završnim turnirima Evropskog prvenstva, Italija nije nikada postigla gol u produžecima.

RekordiRekordni trijumf nad selekcijom Španije azuri su ostvarili na prijateljskom susretu u Milanu, odigranom 19. aprila 1942. godine, gde su slavili rezultatom 4:0.Španci su najubedljiviju pobedu nad večerašnjim rivalom ostvarili takođe na prijateljskom meču 13. marta 1960. godine, a rezultat je bio 3:1.

Španija 20.45 ItalijaKijev. Stadion: Olimpijski. Kapacitet: 65.400. Sudija: Pedro Proensa, Portugal.Španija (4-2-3-1): Kasilja, Alba, Ramos, Pike, Arbeloa, Alosno, Buskets, Ćavi, Inijesta, Silva, Tores. Selektor: Visente del Boske.Italija (4-1-3-2): Bufon, Kjelini, Bonući, Barzalji, Balzareti, Pirlo, De Rosi, Montolivo, Markisio, Kasano, Baloteli. Selektor: Ćezare Prandeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track