RAMBO BRINE ZA SRBIJU: Bojim se da se ne obrukamo!
Foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

Intervju Dejan Rambo Petković

RAMBO BRINE ZA SRBIJU: Bojim se da se ne obrukamo!

Fudbal -

Posle dugo vremena Dejan Petković je sa Crvenom zvezdom.

Virtouz sa loptom kojeg nažalost više cene u Brazilu, nego u rodnoj zemlji, došao je u Belek da poseti bivši klub i pruži podršku stručnom štabu i igračima pred važne utakmice sa CSKA u Ligi Evrope. Analizirao je i srpsku fudbalsku reprezentaciju, promenu selektora, odlazak Slavoljuba Muslina i imenovanje Mladena Krstajića.

Bliži se Svetsko prvenstvo, hoćete li biti u Rusiji?

- Naravno, radiću kao stručni konsultant za najveću brazilsku TV kuću "Globo". Zato neću uzeti nijednu ekipu pre mundijala jer mesec dana sam u Rusiji. Biće uživanja i malo strepnje - počeo je razgovor Petković.

Zašto? Kakve su vaše prognoze za Srbiju?

- Šta da kažem? Bojim se! Brazil je nebitan, bitno je da se mi pokažemo protiv Švajcarske i Kostarike. Treća utakmica protiv Brazila je za opuštanje, ako dođemo sa šest bodova.

Zašto kažete da se bojite?

- Bojim se uopšte kakva je situacija kod nas. Plasirali smo se i to je izuzetan rezultat. Svaka čast, čestitke igračima i stručnom štabu. Međutim, mi smo izgubili selektora, imamo novi stručni štab. Treba se prilagoditi pred SP i zato se bojim, nije to lako.

Da li zato što će selektor Mladen Krstajić debitovati kao trener na velikom takmičenju?

- Selektor je početnik! Nije to lako. Ima mnogo negativnih stvari. Opet, sa druge strane, što da se bojim, naš cilj je bio da se plasiramo. Opet kad si tamo, što da ne pokušaš. Poslednja dva takmičenja nisu nam bili baš kako treba. Pogotovo ono 2006. kada smo se obrukali. Bojim se da to ne ponovimo!

Nije valjda sve baš tako crno, zar ne?

- Imamo kvalitetnih igrača. Nemamo previše onih koji se ističu. Nemamo nekog našeg Nejmara, ali imamo dobar tim, kvalitetnu odbranu. Po meni, naš najbolji igrač Dušan Tadić nije standardan u svojoj ekipi u Engleskoj.

Kako vidite Brazil koji pod selektorom Titeom deluje veoma moćno?

- Bio sam 27. decembra u Brazilu i igrao utakmicu zvezda koju organizuje Ziko. Tite nam je bio trener, tako da smo pobedili. Pričao sam dosta sa njim. Promenio je sve! Uglavnom se sve to gleda površno, imaju rezultat, prošetali se kroz kvalifikacije. Promenio je fudbalsku filozofiju, pristup igre, koncept, model, sistem, mehanizam... Sve! Ubedljivo je dobijao utakmice jer je bio nadmoćan. Sadašnji Brazil igra kao evropske ekipe, što ranije nije bio slučaj. Brazil je igrao za gol više, što u današnjem modernom fudbalu zna da se osveti. Tako su prošli protiv Nemaca u polufinalu prošlog mundijala. Veliki su favoriti za Svetsko prvenstvo.

Ko još ima šansi za titulu?

- Dajem kočnicu Brazilu zbog samo jedne stvari. Imamo najboljeg igrača na svetu koji još nije bio setski prvak. To je opasnost za Brazil. Ovo je poslednja šansa za Lea Mesija da bude šampion sveta. Nemci su takođe ozbiljni favoriti. I tu se završava krug ozbiljnih pretendenata za titulu.

Otkud vi na pripremama Crvene zvezde

- Pod broj jedan, prvi put sam u Antaliji. Pod broj dva, ukazala se prilika da sam slobodan i da imam vremena da dođem i pod broj tri, odavno Crvena zvezda nije bila u prolećnom delu nekog evropskog takmičenja. Vrlo je bitna da podržim moj klub jer protiv CSKA neće biti lako. Mislim da imamo šansi, imamo dosta dobrih igrača i ako ne bude igrao Boaći. Naročito Pešić je dobar.

Dosta je Nišlija u Crvenoj zvezdi. Kako vidite taj zamimljiv podatak?

- I treba da ih ima. (smeh) Bitno je da su kvalitetni, bez obzira da li su iz Niša. To prija i godi. To su deca koju poznajem od malena, posebno braća Ivan i Luka Ilić. Naravno i Nemanja Radonjić. A, Aleksandar Pešić je iz mog sela. Odatle je i Saša Marković, još jedan bivši Zvezdin as... Niški region je prepun talenata. Ne zaboravite Piksija! Nije iz Velepolja, ve? iz Pasje poljane, ali dobro. (smeh)

Kako ste videli Crvenu zvezdu u Evropi jer je dugo nije bilo na velikoj sceni?

- Imali smo problema. Embargo, nismo imali jako takmičenja. Najveći problem za domaći fudbal je loše domaće takmičenje koje nije jako i ne daje ti mogućnosti da napraviš i uigraš ekipu, jer nemaš jake utakmice da bi bio ravnopravan sa evropskim timovima. Svi volimo Zvezdu, ali zaboravljamo neke bitne stvari u današnjem fudbalu.

A to je, šta?

- Velika je finansijska razlika. Zvezda kad izađe u Evropu igra protiv tima čiji samo jedan igrač košta kao cela njena ekipa. Kažu, nema veze... Aaaaa. Ima veze, kako nema. U savremenom fudbalu to jako menja stvari. Drago mi je da se Zvezda vratila u Evropu, tamo joj je i mesto i treba tu da bude svake godine. Treba razmišljati i o Ligi šampiona za nekoliko godina. Ništa ne može preko noći.

Možete li da preporučite neke Brazilce Crvenoj zvezdi?

- Zvezda nema mogućnosti, ali ni potrebe da dovede igrača iz Brazila. Tamošnji fudbal je otišao gore što se tiče novca. To je moje viđenje. Jedino da uzmeš neko dete koje ne poznaješ ili neafirmisanog igrača iz male sredine. To je teško naći. Brazilsko tržište je prepuno skauta iz Evrope. Uspeo sam dok sam bio u Vitoriji da nađem par igrača i da ih posle prodam za šest puta veću sumu. Koji god igrač se tamo istakne on je milionski, a Zvezda sebi to ne može da priušti. Male su šanse da danas dovedeš igrače kvaliteta poput Evandra i Borhe. To je bilo pre šest godina. Da napravim poređenje, fudbaler u Brazilu je tada zarađivao 200 maraka, a danas zaradi 2.000 evra. Pretplaćeni su, a ima i povratnika.

Zašto Brazilci nisu mogli da uspeju u Crvenoj zvezdi?

- Ranijih godina kad je Zvezda dovodila igrače iz Brazila, nije poklanjala pažnju na neke detalje. Da li je bio povređen, koliko je igrao, da li je nepripremljen... I onda se od njih očekivalo da odmah donesu prednost. Na "ua" i "bu"... To ne može tako. Moraš da ga dovedeš i prilagodiš novoj sredini.

Ko radi drugačije, odnosno kako treba kad nemaš mnogo novca?

- Ludogorec su najbolji primer, mada po meni Crvena zvezda tako ne treba da radi. Bio sam kod njih u poseti u Antaliji. Među njima je i moj igrač iz Atletiko Paranensea Natanijel i još osmorica. Kad su me zaskočili, gde si profesore! Bugari rade organizovano, imaju sistem i onda ima više šansi za uspeh.

Koliko su finansije podigle brazilski fudbal?

- Ušlo je mnogo para od televizije. Budžet najslabijeg kluba u prvoj ligi je 25 miliona evra. Da ne govorim koliko imaju Flamengo, Korintijans, Vasko... Prošle godine Flamengo je imao budžet 200 miliona dolara, a pola od te sume su potrošili na pojačanja. To su ozbiljne sume i za evropske klubove - zaključio je Dejan Rambo Petković.

Aleksandar Radonić

Foto: Aleksandar Radonić/Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track