NIKAKO DA ZAŽIVI SFRJ: Evo zašto nema takmičenja velike četvorke u Antaliji
Foto: Beta/AP

ORGANIZATOR OTKRIO

NIKAKO DA ZAŽIVI SFRJ: Evo zašto nema takmičenja velike četvorke u Antaliji

Fudbal -

Crvena zvezda, Partizan, Hajduk i Dinamo imaju drugačije poglede na pokretanje takmičenja u Antaliji...

Više od decenije među sportskim poslanicima u bivšoj Jugoslaviji tinja želja za pokretanjem regionalne lige.

Ta ideja je, po sadašnjem formatu UEFA, neodrživa, ali bi klubovi tokom priprema u Turskoj mogli da organizuju takmičenje „velike četvorke“, koji bi sigurno privukao ogromnu medijsku pažnju. Svake godine o ovome priča Zdravko Mamić u Turskoj, a o celoj ideji za Kurir govori Emir Dizdarević, vlasnik agencije „Cooltour“, koja godinama unazad organizuje pripreme u Turskoj klubovima sa prostora bivše Jugoslavije.

- Svake godine uvek ista priča. I hrvatski i srpski novinari me pitaju kad će taj turnir. Već više od decenije govorimo o organizaciji turnira „velike četvorke“ u Antaliji. Nažalost, ne postoje uslovi da se tako nešto desi i mogu slobodno da kažem da smo svi zakasnili. Da je bilo više hrabrosti pre deset godina, ubeđen sam da bismo do danas svake godine tokom zime imali najbolji i najgledaniji turnir u Antaliji tokom zimskih priprema - smatra Emir Dizdarević.

foto: AP

Najveći problem za organizaciju takmičenja je bezbednost, odnosno navijači klubova iz Srbije i Hrvatske.

- Nije bezbednost problem. Turska je ozbiljna država, vrlo ozbiljna država. Sigurno je da oni na svojoj teritoriji ne bi dozvolili da nekoliko usijanih glava napravi problem. Međutim, oni su poslednja instanca. Da bi turnir bio organizovan, zeleno svetlo treba da daju klubovi. Verujem da bi Partizan pristao, dok Zdravko Mamić nema problema sa navijačima. Da se razumemo, bez obzira na sve nedaće, Crvena zvezda je najveći klub na našim prostorima, bivši prvak Evrope i sveta. Kad bi oni nešto pokušali, ubeđen sam da bi svi drugi stali iza njih.

foto: Reuters

Brojne televizije mogle bi da zarade na ovakvom projektu, a tu bi svakako bio važan i dolazak sponzora, koji bi videli svoj interes.

- Turski klubovi od prenosa mečeva svoje lige zarade milijardu evra. Onda vidite kakav bi bio finansijski potencijal jednog ovakvog turnira. Verujem da bi Zvezdu, Partizan, Dinamo i Hajduk gledao ceo region - zaključio je Emir Dizdarević.

Specijalni izveštač iz Antalije, Aleksandar Radonić

Prilika za ostale klubove

MARIBOR, ŽELJO, VOŠA...

Emir Dizdarević kaze da je turnir „velike četvorke“ dosad mogao da bude proširen na pravu SFRJ ligu. Stadioni u hotelskim kompleksima u Beleku su moderni.

- Pored „velike četvorke“, neku vrstu kvalifikacija igrali bi Maribor, Olimpija, Vojvodina, Sarajevo, Željezničar. Svi su oni tu. Bila bi to prava stvar - smatra Dizdarević.

Hajduk

Dva puta igrao u polufinalu evrotakmičenja i sedam puta bio četvrtfinalista na međunarodnoj sceni. Sve ove uspehe ostvario je iz vremena stare Jugoslavije

Crvena zvezda

Evropski i svetski šampion 1991, devet puta igrao četvrtfinale, pet puta polufinale i četiri puta finale evropskih takmičenja, dva put igrao grupnu fazu Lige Evrope

Partizan

Igrao finale Kupa šampiona 1966, pobednik Srednjoevropskog kupa 1978, igrao dva puta grupnu fazu Lige šampiona i pet puta Lige Evrope

Dinamo

*Osvajač Kupa sajamskih gradova 1967, četiri puta igrao grupnu fazu Lige šampiona, jedanput bio u finalu evropskog takmičenja, dva puta u polufinalu, jedanput u osmini finala evropskog takmičenja

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Sa navijačima lakše, bez Kange teže. Ovako će Zvezda nadomestiti njegov izostanak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track