(VIDEO) LEGENDA ZVEZDE O  TRAGEDIJI FUDBALERA JUNATEDA: Bezbijeve bebe su bile naša braća
Foto: Nebojša Mandić

Navršilo se 60 godina od beogradskog susreta u Kupu šampiona

(VIDEO) LEGENDA ZVEZDE O TRAGEDIJI FUDBALERA JUNATEDA: Bezbijeve bebe su bile naša braća

Fudbal -

Prošlo je 60 godina od minhenske tragedije u kojoj je od 44 putnika njih 20 izgubilo živote, a među njima i osam fudbalera Mančester junateda.fudbalera

Bezbijeve bebe, kako su po menadžeru Matu Bezbiju nazivali sastav Junajteda u to vreme. Odigrali su utakmicu sa Crvenom zvezdom u Beogradu, proslavili plasman u polufinale Kupa šampiona. I otišli u legendu.

Ovim povodom novinari britanskog Dejli mejla posetili su Vladicu Popovića i zajedno se prisetili događaja nakon susreta u Beogradu.

- Zajedno smo večerali. Sedeo sam pored trenera Mata Bezbija. Činjenica je da mi zapravo nismo bili dva rivalska tima, nego jedan. Bili smo mladi ljudi koji su voleli fudbal i učestvovali u jednoj velikoj utakmici. Bilo je divno izaći i pričati s njima. Kao sa braćom.

Samo nekoliko sati kasnije stigla je jeziva vest iz Minhena.

- Katastrofa. Takva generacija, toliko motivisana, dobra, mlada, ali već su bili veliki tim. Kada smo čuli strašne vesti, mi igrači Zvezde okupili smo se na našem stadionu. Nismo mogli da verujemo. To su bili naši prijatelji.

Vladica Popović posebno se seća Dankana Edvardsa, momka koji je uz Rodžera Birna, Edija Kolmana, Marka Džonsa, Tomija Tejlora, Džefa Benta, Dejvida Pega i Lijama Bili Vilana izgubio život u avionskoj nesreći.

- Igrali smo na istom mestu u timu, samo je on bio duplo veći od mene i strašno čvrst. Sećam se da su nejgove noge izgledale kao drveće. Mogao je da me pojede za doručak - rekao je Popović i poručio da će Mančester junajted zauvek ostati u njegovom srcu.

Crvena zvezda - Mančester junajted 3:3 (0:3)

Beograd. Stadion: JNA. Gledalaca: 52.000. Sudija: Karl Kajner (Austrija). Strelci: Kostić 46, 58, Tasić 50p - Vajolet 3, Čarlton 30, 31.

CRVENA ZVEZDA: Vladimir Beara - Ranko Borozan, Novak Tomić, Miljan Zeković - Jovan Cokić, Bora Kostić, Rajko Mitić, Vladimir Popović, Dragoslav Šekularac, Ljubiša Spajić, Lazar Tasić. Trener: Milorad Pavić

MANČESTER JUNAJTED: Hari Greg - Rodžer Birn, Bil Folkes, Mark Džons - Bobi Čarlton, Edi Kolman, Dankan Edvards - Keni Morgans, Albert Skenlon, Tomi Tejlor, Denis Vajolet. Trener: Mat Bezbi

Kurir sport / Gojko Filipović

Foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Kako rešiti probleme sa navijačima pred CSKA i Viktoriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track