Platini predao pehar Kasiljasu

Platini predao pehar Kasiljasu

Fudbal -
Dok su igrači Španije slavili visoko podižući pehar, pojedini igrači Italije gledali su ih sa suzama u očima

KIJEV - Predsednik Evropske fudbalske federacije (Uefa) Mišel Platini predao je u nedelju veče kapitenu i golmanu reprezentacije Španije Ikeru Kasiljasu pehar namenjen pobedniku Evropskog prvenstva.

Španija je u Kijevu pobedila Italiju sa 4:0 i odbranila titulu evropskog prvaka osvojenu pre četiri godine, a ujedno i vezala tri najznačajnije titule, pošto je 2010. godine postala šampion sveta. Dok su igrači Španije slavili visoko podižući pehar, pojedini igrači Italije gledali su ih sa suzama u očima.

Među njima bio je i 33-godišnji Andrea Pirlo, jedan od najboljih igrača na turniru u Poljskoj i Ukrajini.

Završnu ceremoniju ovogodišnjeg prvenstva Evrope pratio je vatromet iznad Olimpijskog stadiona u Kijevu. Golove za Španiju su postigli David Silva u 14, Đordi Alba u 41, Fernando Tores u 84. i Huan Mata u 88. minutu.

Slavlje u Španiji, tuga u Italiji

Samo nekoliko sekundi pošto je portugalski sudija Pedro Proensa u Kijevu označio kraj finala prvenstva Evrope u fudbalu, počelo je slavlje na ulicama i trgovima u gradovima širom Španije.

Navijači na madridskim trgovima odmah su se latili vatrometa, baklji, petardi i ostalih pirotehničkih sredstava kako bi proslavili evropsku titulu i ubedljivu pobedu nad Italijom u finalu (4:0).

U centru Madrida više desetina hiljada ljudi je na velikim video bimovima gledalo prenos utakmice sa Olimpijskog stadiona u Kijevu.

Euforija je prisutna i u prvim reakcijama medija u Španiji. Na sajtu dnevnog lista Marka stoji naslov "Hvala, hvala, hvala" i ističe se kako je ekipa osvojila istorijsku "tripl" krunu.

Sportski dnevnik As naveo je da je osvajanjem trećeg uzastopnog velikog trofeja ova, "neponovljiva", selekcija Španije ušla u legendu.

Aludirajući na niz uspeha, list El Mundo Deportivo iz Barselone na svom sajtu objavio je naslov "Šampioni, šampioni, šampioni".

Drugi katalonski dnevnik Sport istakao je da je Španija, trenutno i prvak sveta, napravila jedinstven uspeh i da je još jednom potvrdila superiornost u evropskom fudbalu.

Večerašnjim trijumfom Španija je postala prva reprezentacija koja je osvojila tri trofeja zaredom na velikim takmičenjima i prvi tim koji je odbranio naslov evropskog prvaka.

U italijanskim medijima, razumljivo, vlada potpuno drugačije raspoloženje, a ugledna Gazeta delo Sport navodi da je Španija "rastavila" Italiju na komade.

"Kraj sna", naslov je teksta u Korijere delo Sportu, u kojem se ističe da je Španija sasvim zasluženo došla do velikog, istorijskog uspeha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track