MARKO PEROVIĆ ZA KURIR: S Piksijem i na kraj sveta
Foto: Društvene mreže

Intervju, iskusni igrač u dalekoj Kini potpisao ugovor života

MARKO PEROVIĆ ZA KURIR: S Piksijem i na kraj sveta

Fudbal -

Fudbalski avanturista i nekadašnji član Crvene zvezde, posle Amerike, Irana, Tajlanda, Malezije i Hongkonga, zaigraće u jednoj od najbogatijih liga na svetu

Marko Perović doživljava drugu mladost u dalekoj Kini.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, koji poslednjih godina fudbal igra na Dalekom istoku, svojim iskustvom i znanjem biće od velike pomoći kineskom timu Guangdžou R&F, koji trenira Dragan Stojković Piksi.

Kako si došao u Guangdžou R&F?

- Svi mi koji igramo za Hongkong pod ugovorom smo s kompanijom „R&F“, tako da nije bilo velike procedure. Licenciran sam za Guangdžou i čekam utakmice - počeo je razgovor za Kurir Marko Perović.

foto: Društvene mreže

Kako je raditi s Piksijem?

- Piksija zovu Mister u Kini! On je ovde kao bog! U zrelim godinama pokazao mi je jednu novu dimenziju i tek sada shvatam koliko je fudbal lep. Ovaj ugovor i ovo vreme iskoristiću da na što bolji način shvatim suštinu fudbala.

Kako u klubu doživljavaju Piksija, šta on predstavlja tamo?

- Sve što je napravio u Japanu, ovde je puta dva više. Dobro je što imamo takve ljude u sportu, posebno u Aziji. Svedoci smo da se naši treneri ne zadržavaju mnogo vremena, a Mister radi drugačije. To je pokazatelj kako radi i kakav uspeh pravi. U pravom smislu je srpski ambasador. Tu su i Žare Đurović i Dejan Govedarica. Prava srpska kolonija.

foto: Društvene mreže

Koja će biti tvoja uloga u timu?

- Piksi ima formiranu ekipu od prošle sezone. Moj status je takav da treniram i čekam šansu. Tri stranca počinju utakmicu, a četvrti nema pravo da bude ni na klupi. Zahavi je najbolji igrač i strelac lige. Renatinjo je odličan veznjak iz Brazila. Podseća na Mesija, lak na driblingu, asistent. Zadnji vezni je Urso, takođe Brazilac, prava mašina. Ima mnogo utakmica, biće prilike i za mene.

Voljeni klub

ZVEZDA DA UZME TITULU

Pratiš li Crvenu zvezdu ove sezone?

- Napravili su veliki uspeh, posle toliko godina igrali su u Evropi u velikom stilu. Opet je bio pun stadion i opet su zvezdaši bili srećni. Video sam dosta kvalitetnih i ozbiljnih igrača. Dešava se nešto pozitivno, beleže se rezultati, klub dobro zarađuje, i to je najbitnije. Daće bog da se uzme titula!

Kinezi su smanjili basnoslovno trošenje na transfere zbog poreza, da li je to dobra odluka?

- Uveli su novi zakon, to jest duplu taksu na transfere. Na primer, ako platiš nekog igrača 10 miliona, toliko moraš da daš i državi. Neki klubovi se toga drže, neki ne, pa i dalje troše. Fudbal je postao veliki biznis, a Kinezi to samo potvrđuju. Okreće se veliki novac, daleko veći nego u nekim zemljama Evrope.

Dugo godina si u Aziji, šta možeš reci o zemljama u kojima si igrao?

- Azija je za mene prelepa. Igrao sam i u Americi i Iranu, prošao sam Tajland, Maleziju, Hongkong i sada Kinu. Klima mi odgovara, preko cele godine je sunce i lepo vreme. Jedino što moraš da radiš jeste da treniraš i da budeš profesionalac. Kad uporediš sa Srbijom, velika je razlika u mentalitetu i kulturi. Dobro je videti i naučiti nešto drugo, znati kakav je svet. Fudbal mi je mnogo dao.

Kakva je hrana u Hongkongu i Kini?

- Volim azijsku hranu. Gde god sam igrao, gledao sam da probam njihove specijalitete. Sviđa mi se, ukusno je i zdravo, iako na prvi pogled ne deluje tako. Koliko puta sam pomislio i pitao se da li oni ovo jedu, a onda kad bih probao, shvatio bih da sam bio u zabludi.

foto: Društvene mreže

Kako je živeti u Kini u odnosu na Srbiju? Koje su sličnosti i razlike?

- Sličnosti teško da ima. (smeh) Uglavnom su to razlike, koje su velike. Mentalitet, ponašanje, ophođenje... Kao druga planeta. Sve je drugačije nego kod nas. Meni je to interesantno.

Da li je porodica s tobom? Ako jeste, kako su se oni privikli, ako nije, koliko ti nedostaju?

- Do sada smo stalno bili zajedno. Sada su u Beogradu jer mi je sin drugi razred. I ćerkica će uskoro u školu. Ali dolaziće u posetu, a i ja ću češće do Beograda. Nedostaju mi, naravno. Žena i deca su mi nešto najvrednije. Ali ne može sve u životu da bude idealno. Posao je posao. Mora tako - jasan je Perović.

O Mundijalu

DA SE NE OBRUKAMO U RUSIJI

Uskoro će Mundijal, koliko može Srbija u Rusiji?

- Za mene je uspeh što smo otišli na Svetsko prvenstvo! U nekoliko prethodnih godina propustili smo velika dešavanja, tako da je lepo videti Srbiju među najboljima. Nadam se samo da ćemo biti složni i da se nećemo obrukati!

Kurir / E.K.

Foto: Društvene mreže

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Da li je ono u Šapcu bio fudbal? Kako će reagovati FSS?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track