VEŽITE SE, POLEĆEMO: Predstavljamo Kosmos arenu, stadion u Samari na kome će Srbija odigrati prvu utakmicu na Mundijalu (VIDEO)
Foto: FIFA

Premijera Orlova biće u Samari

VEŽITE SE, POLEĆEMO: Predstavljamo Kosmos arenu, stadion u Samari na kome će Srbija odigrati prvu utakmicu na Mundijalu (VIDEO)

Fudbal -

Arena "Kosmos" fudbalski je stadion u gradu Samari koji je namenski izgrađen za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu čiji je domaćin od 14. juna do 15. jula Rusija.

Čast da odigraju prvu zvaničnu utakmicu na ovom velelepnom objektu imaće fudbaleri Srbije čiji je premijerni meč na Mundijalu zakazan za 17. jun, a protivnik će biti Kostarika.

Stadion u gradu na Volgi je građen nešto više od tri i po godine, od jula 2014. godine i u njega je uloženo 18,9 milijardi ruskih rubalja, što je oko 250 miliona evra.

Kapacitet stadiona je 49.918 mesta.

Pored utakmice Srbija - Kostarika ovaj stadion će biti domaćin još pet utakmica. Izvesno je da će na njemu igrati Danska i Australija, Urugvaj i Rusija, kao i Senegal i Kolumbija. Biće odigran jedan duel osmine finala, kao i jedan četvrtfinalni meč.

Stadion u Samari s pravom nosi ime "Kosmos". Oblast Samare tradicionalno je poznata po važnoj ulozi u svetskoj istoriji istraživanja svemira. Oblik stadiona podseća na staklenu kupolu, pa arena izgleda kao objekat iz svemira. Kupola stadiona sastoji se od 32 radijalne konzole, od kojih svaka uključuje tri montažna bloka. Jedna konzola teži 227 tona. Sve konzole su postavljene na piramidalne nosače sa visinom od 21,4 metara. Konzole formiraju površinu parcijalne sfere prečnika 612 metara, što je u skladu sa Urbanističkim kodeksom Ruske federacije koja propisuje da konzolni deo mora da ima preko 90 metara.

Za montažu čeličnih konstrukcija glavnog pokrivača stadiona korišćeno je više od 13 hiljada tona valjanog metala. Površina krova je 76 hiljada kvadratnih metara, što je jednako površini 10 fudbalskih stadiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track