EKSKLUZIVNO! IZVEŠTAJ DRŽAVNE BEZBEDNOSTI: Kežman državu i FK Vojvodina ojadio za milione?
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Beta

Kako je slavni sportista profitirao od poznatog kluba

EKSKLUZIVNO! IZVEŠTAJ DRŽAVNE BEZBEDNOSTI: Kežman državu i FK Vojvodina ojadio za milione?

Fudbal -

Bivši fudbaler Mateja Kežman svojevremeno se, kako se sumnja, ugrađivao u transfere igrača FK Vojvodina, uzimajući za sebe ogromne sume novca, a samo od jednog posla postao je bogatiji za neverovatnih 400.000 evra!

Kako se sumnnja, time je oštećen poznati srpski klub, ali i država, jer sume koje je uzimao nisu prikazivane u zvaničnim papirima, pa je izbegnuto plaćanje poreza, navodi se u izveštaju bezbednosnih službi o stanju u srpskom fudbalu.

Sumnja se da je deo tog novca zatim korišćen i za finansiranje kontroverznih navijača vojvođanskog kluba, dok je deo odlazio i kod sina bivšeg gazde Vojvodine Ratka Butorovića - Bate Kankana, ističe se u izveštaju službi bezbednosti u koji je Kurir ekskluzivno imao uvid.

Kežmanov najskuplji igrač... Sergej Milinković-Savić
Kežmanov najskuplji igrač... Sergej Milinković-Savićfoto: Beta

Milinković-Savić

- FK Vojvodina je, kako se sumnja, u mnogo navrata oštećena kupovinom ekonomskih, tj. federativnih prava za njihove igrače, od ljudi među kojima je i Mateja Kežman sa svojom agencijom. Očigledan primer je transfer Sergeja Milinkovića-Savića u FK Genk iz Belgije. Nosilac tog posla bio je izvesni agent Dejan Veljković, ali se sumnja da su dotični Mateja Kežman i Aleksandar Gruber prisvojili ogroman deo novca od transfera u iznosu od 400.000 evra i time oštetili i FK Vojvodina i budžet Republike Srbije zbog utaje poreza i prikrivanja pravog iznosa transfera, koji je zapravo bio milion i po evra, a Vojvodina je inkasirala samo 850.000 evra - navodi se u izveštaju srpskih bezbednosnih službi u koji smo imali uvid.

Takođe se proverava i da li je u poslove FK Vojvodina indirektno bila uključena i crnogorska mafija.

Bio alfa i omega Vojvodine... Ratko Butorović
Bio alfa i omega Vojvodine... Ratko Butorović foto: Nebojša Mandić

- Osnovano se sumnja da je Kežman, koji je vrlo blizak Balši Butoroviću, kao i pripadnicima crnogorskog kriminalnog miljea, delom prisvojenih i otuđenih sredstava finansirao pomenutog Butorovića i pojedince iz navijačke grupe Vojvodina koji se bave kriminalnim aktivnostima. Crnogorska mafija je, kako se proverava, bila prisutna i u poslovima FK Vojvodina preko Bate Kankana - zaključuje se u izveštaju.

Potpredsednik

Podsetimo, Kežman je sredinom 2013. u FK Vojvodina imao i jedno od rukovodećih mesta, i to funkciju potpredsednika zaduženog za sportska pitanja. Tu je došao upravo u sklopu dogovora sa tadašnjim prvim čovekom kluba Balšom Butorovićem. Nakon završenog prelaznog roka, pod pritiskom nezadovoljnih navijača (videti okvir), podneo je ostavku krajem septembra iste godine.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Mateja Kežman

NEKA DOKAŽU NAVODE, VODIM IH NA RUČAK

Kežman u odgovoru za Kurir tvrdi da nije oštetio FK Vojvodina već da je taj klub od njega profitirao. Navodi i da su svi navodi naručeni od nekog sa strane:

- Koliko je neko platio za ovaj tekst, 50, 100 evra?! Ako bezbednosne službe vama donose izveštaje svojih istraživanja, onda je to za ozbiljno ispitivanje svih koji tamo rade u MUP Srbije! A ako ta služba ima bilo kakav dokaz da sam prihodovao od FK Vojvodine jedan evro, ja vas sve vodim na ručak! Sramno je da me pitaš ovakve gluposti! FK Vojvodina je od mene prihodovala više miliona evra čistog profita i prihodovaće i dalje, jer smo uvek imali dobru i uspešnu saradnju.

foto: Beta

Navijači o Kežmanu

PREVARANTI LAŽNI MORALISTA

Navijači Vojvodine, okupljeni u navijačku grupu „Firma 1989“, žestoko su kritikovali Kežmana dok je tokom 2013. bio u upravi tog kluba, nazivajući ga prevarantom i lažnim moralistom. Zamerali su mu puštanje igrača u inostrane klubove ispod tržišne cene, te da je prilikom realizacije transfera koristio usluge svoje agencije, koju je držao u partnerskom odnosu sa Aleksandrom Gruberom, čime je sebi obezbeđivao pozamašne sume novca od provizije. S druge strane, tvrdili su navijači, u Vojvodinu je dovodio igrače sumnjivih fudbalskih kvaliteta sa velikim ugovorima za uslove kluba.

ČINJENICE

SAMO BOG MOŽE DA MU SUDI

  • Mateja Kežman rođen 12. aprila 1979.
  • Fudbalom počeo da se bavi u Zemunu
  • Pravu afirmaciju stekao u Partizanu, s kojim je bio najbolji strelac lige
  • Igrao za PSV Ajndhoven, Čelsi, Atletiko Madrid, Fenerbahče, PSŽ, Zenit...
  • Za reprezentaciju SRJ i SCG od 2000. do 2006. odigrao 49 utakmica
  • Po završetku karijere osnovao agenciju za pružanje usluga fudbalerima
  • Napisao autobiografsku knjigu „Samo mi Bog može suditi“
foto: Kurir

Ekipa Kurira/Foto: Aleksandar Jovanović, BETA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV SPORT) ZBOG ČEGA GRAĐANI SRBIJE NE ZASLUŽUJU DA GLEDAJU ORLOVE?! Ili zašto je za FSS bitnija Austrija od Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track