HIT! ĆIRO BLAŽEVIĆ LEGENDU HAJDUKA DOVEO DO SUZA: Hteli su da budem sveštenik, ali kada sam video ČASNU SESTRU doživeo sam EREKCIJU! (VIDEO)
Foto: Profimedia

u svom stilu

HIT! ĆIRO BLAŽEVIĆ LEGENDU HAJDUKA DOVEO DO SUZA: Hteli su da budem sveštenik, ali kada sam video ČASNU SESTRU doživeo sam EREKCIJU! (VIDEO)

Fudbal -

Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević gostovao je u emisiji koju vodi bivši fudbaler Hajduka , hrvatsjki reprezentativac i selektor Igor Štimac.

O svemu je Blažević pričao. Politici. odnosu sa bivšim predsednikom Hrvatske Tuđmanom, premijerima račano0m i Sanaderom, treniranju Dinama i Hajduka, Zdravku Mamiću, reprezentaciji koju očekuje Mundijal u Rusiji.

Ćiro se na početku prisetio da je trebao biti sveštenik, a ne fudbaler.

– Moja majka bila je fanatični vernik, a kako je izgubila dva sina. želela je da budem sveštenik. Nije mi palo na pamet da se odupirem njenoj želji jer bih za njenu ljubav napravio sve. I krenuo sam kod isusovaca. Nažalost, shvatio sam da ne mogu biti pop jer dok me časna sestra oblačila 'hašimaga' se dig'o – rekao je Ćiro.

Sa Hrvatskom je ostvario najveći uspeh u istoriji. Je li ga na mesto selektora doveo tadašnji predsednik Franjo Tuđman?

– Tuđman je odlučivao o svemu, ali sam ja imao najbolje reference. Po tome u to vreme nisam imao konkurenciju i bilo je logično da to budem ja. Ali, reći ću ti najveću tajnu. Tadašnji predsednik Vedriš mene zove i govori da ja ne trebam biti selektor nego da to treba biti Ivić. Ja mu odgovaram: "Nisi me ti postavio, idem pitati Tuđmana.'' Odem kod predsednika, a on mi kaže: ''Ćiro, Vedriš će te prevariti.'' I ja odem i podnesem ostavku kao što je Vedriš želio. A Ivić sutra kaže da ne želi biti selektor nego direktor i da ja trebam biti na klupi. Tako me Ivić spasio.

Ćiro se prisetio ispadanja od Nemaca na Evropskom prvenstvu 1996.

– Zaustavio nas je sudija, to je prodana duša! To su bile namerne greške. On je napravio sve što treba da izgubimo tu utakmicu, kao da je to bila direktiva. Sećam se i svoje greške jer sam stavio Jerkana da igra iako je imao slomljen nos.

Štimac je podsetio Ćiru da se u polufinalu SP-a 1998. s Francuskom Boban na poluvremenu utakmice otuširao, odlučan da ne nastavi utakmicu jer je imao povišenu temperaturu.

– Sine moj, vraćaš se na teren, samo stoj samo ako treba, timu si potreban – citirao je Štimac reči koje je tada Ćiro rekao Bobanu.

– Klinac sam to zaboravio, ali si me ovde doveo kao prijatelja, a sada vadiš detalje. Već sam rekao da sam kriv jer sam napravio dve fatalne greške. A za Tirama ti garantujem da je bio dopingovan – rekao je Ćiro.

Štimac ga je zatim podsetio da su svojevremeno otišli na Trg i potpisali peticiju o zaštiti digniteta Domovinskog rata.

– Pokojni Račan je rekao ''treba sankcionisati šefa''. I to je bio razlog zbog kog sam otišao, a nisu me terali. Jer sam rekao: "Ako Mesić dođe na vlast, otići ću u emigraciju.'' I jako sam srećan da sam to obećanje ispunio jer sam otišao u Iran. I reći ću ovo javno: ''Mesiću, kako je moguće da nisi u zatvoru?! Kako je moguće da napraviš veleizdaju, da razoružaš moć, a to je vojska.'' On je to sve razvalio.

Šta je Ivo Sander imao protiv Ćire?

– Ja sam s njim prijatelj i čekam priliku da ga pitam što mu je bilo da me isterao iz Hajduka. Ne znam zašto taj Sanader nije poslao neku lovu Hajduku nego je sve sebi uzeo.

Ćiro je bio trener dvaju najvećih hrvatskih klubova, Dinama i Hajduka.

– Hajduk je bio zapostavljen, jedno vreme čak maltretiran jer je vlast bila u rukama onih koji su bili protiv Hajduka. Ja ne mogu biti protiv Šukera i ljudi koji su u Savezu. Ali oni nemaju kompetenciju da to rade. Politika je glavni krivac za sve što se događa! Tužno je videti prazne tribine na našim stadionima. – To je katastrofa. Hrvatsku reprezentaciju održavaju veliki klubovi u svetu. Paradoks je i veliki broj stranih igrača u našim klubovima jer tako sputavamo naše igrače koji su najtalentovaniji u svetu. Ne vidim mogućnost da se digne kvalitet hrvatske lige.

Šta će Hrvatska napraviti u Rusiji?

– Narod oseća i dao je poverenje Daliću. Imamo pravo očekivati da ćemo se radovati i vratiti onaj ugled koji smo, nažalost, izgubili.

Ćiro se zatim opet okrenuo politici.

– Plenković mora shvatiti da mu opstanak zavisi od fudbala! To je Tuđman shvatio, mi smo bili treći u svetu i to bismo vrlo teško bili bez njega - rekao je Ćiro i dodao:

– Uefa ne dopušta uplitanje politike u sport? Ma to je obična floskula. I Štimac i Ćiro bivši su hrvatski selektori. Zločin Šukera i Mamića je u tome što su potrošili Štimca i Niku Kovača, a sada je na meti Dalić! I oni kamufliraju svoje mane promenom selektora. Ne verujem da je iko od igrača tražio da se smeni Niko Kovač.

A evo šta Blažević kaže o gazdi hrvatskog fudbala:

– Zdravko Mamić je apsolutni gospodar, ali bolje da on vlada sam nego ulica jer je to anarhija. Ja sam poslednji čovek koji treba nešto afirmativno reći o njemu. Ali, bojim se da nakon njegovog odlaska, a mogu ga skinuti samo BBB-i, ne bude ista situacija kao u Hajduku.

Kurir sport / Večernji.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠATORSKA REPREZENTACIJA SRBIJE I PREPOŠTENI SRPSKI FUDBAL! KURIR TV SPORT!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track