Bilić: Primoravanje igrača da pevaju himnu je reket

Hrvat o Srbiji

Bilić: Primoravanje igrača da pevaju himnu je reket

Fudbal -
Gledao sam Srbiju protiv Italije i uvideo veliki disbalans između odbrane sa jedne strane, a napada i veze sa druge strane, kaže Bilić.

Doskorašnji selektor Hrvatske fudbalske reprezentacije Slaven Bilić, rekao je da je Hrvatska kvalitetnija od Srbije i ocenio da je "teranje" igrača da pevaju nacionalnu himnu "reket i folklor".

Kazali ste da u Srbiji najviše škripi u napadu i vezi, dok ste se pohvalno izrazili o odbrani „orlova“.

"Nisam ja nešto mnogo gledao Srbiju. Naravno, gledao sam svoj tim i protivnike. Gledao sam Vas protiv Italije i uvideo veliki disbalans između odbrane sa jedne strane, a napada i veze sa druge strane. Podsećate me na Holandiju samo u obrnutom smislu. Oni imaju strašnu vezu, strašan napad, a odbranu ne, dok je kod Vas defanziva sjajna. Biće Vam zadnja linija svetska klasa i bez Nemanje Vidića, koji će naravno mnogo nedostajati. Ako uđemo u dublju analizu rekao bih da nemate ni plejmejkera, odnosno težinu. Kod Radomira Antića ste to nadoknadili forsiranjem igre preko bokova gde su dobro delovali Miloš Krasić i Milan Jovanović. Možda grešim, podvlačim da je moguće, ali delujete tanko", rekao je Bilić u razgovoru sa srpskim novinarima koji prate pripreme fudbalera Partizana u Sloveniji.

Kako reagujete kada vidite naslov u srpski medijima posle Vašeg odlaska sa čela Hrvatske, a pred duele kvalifikacija za Svetsko prvenstvo - „Dobro je otišao je Slaven“?

"Godi mi to, ali Hrvatska će biti dobra i bez mene. Ne vidim zbog čega Igor Štimac ne bi zadržao ili i podigao kvalitet nacionalnog tima. „Vatreni“ nisu više u redu selekcija koje mogu da osciliraju. Ključ fudbala jesu trofeji, ali i konstantnost. Ko god da vodi Hrvatsku ima dobru osnovui i temelj. Mi smo pre nekoliko godina iz bioloških razloga morali da podmladimo selekciju, i svi igrači osim možda jednog u sadašnjem A timu, su iz te baze. Biće to zanimljivi dueli između Hrvatske i Srbije ko god da je na klupi, ne zbog Igora Štimca i Siniše Mihajlovića. Nadam se da će atmosfera biti bolja nego što je bila pre 14 godina kada su igrale dve selekcije. Više bih voleo iskreno da nismo zajedno u grupi".U Hrvatskoj vlada veliki nacionalni naboj kada je reprezentacija u pitanju, dok se sada u mnogim zemljama vode najviše politike o tome da li neko peva himnu ili ne. Prema Vašem mišljenju da li je to u redu?

"To je običan reket! Moderno šminkanje i ništa više. Lepo je da svi pevaju himnu, ali kod nas niko igračima nije govorio da moraju da pevaju nacionalnu himnu. Na konstataciju novinara da svi uvek u Hrvatskoj pevaju himnu, Bilić je uzvratio sa pitanjem „Da li je stvarno tako“, jer kako kaže time se nikada nije bavio.

"Imamo mi nacionalni naboj, ali ni Vama ne manjka. To sa pevanjem himne je stvarno „kozmetika“ i običan folklor. Geri Nevil nikada nije pevao himnu engleske, a ja znam da bi on poginuo za „tri lava“.Motivišete li se i dalje slušanjem navijačkih pesama Partizanovih navijača na „You Tube“, kao što ste jednom izjavili?

"Nije mi to služilo nikada za motivaciju. Uključim internet i pustim pesme i odgledam video mnogih grupa. Turski navijači imaju strašne pesme, PAOK-ovi takođe, od Torcide obožavam žešće pesmu "Dalmacija", kao i onu „Kada umrem umotan u bijelo“. Nisu mi te pesme stvarno motivacija, već više neki mir koji volim da osetim", kaže Bilić.

Crno-beli i Dinamo će ponovo pokušati da se dokopaju Lige šampiona, mogu li oni to?

"Sistem koji je uveo Mišel Platini dao nam je šansu da ne idemo odmah na najjače, tipa Arsenal. Plasman uvek zavisi i od žreba. Nekada sa slabijim timom možete da dođete do elite. Mislim da je naša realnost Liga Evrope. Iako svi gledaju potcenjivački to takmičenje, guramo se i jedni i drugi u elitu, a objektivno teško da nam je tamo mesto i da će nam više ikada biti mesto"

Šta mislite o Jadranskoj ligi u fudbalu?

"Ne znam...Ekonomski gledano, ako mi dozvolite kao laiku da komentarišem, mislim da bi to donelo veći novac. Svakoj firmi je verujem zanimljivije tržište od 27 miliona ljudi nego ono manje. Ipak, ispričaću Vam jednu anegdotu. Sedeo sam sa sinom pre nekoliko godina, on je tada imao 13-14 i pričao sam mu da zamisli utakmicu Hajduk - Zvezda u Splitu. Kad ono ništa. Rođen je u generaciji kada mu više znači pominjanje meča „bilih“ i Rijeke, nego ta stara vremena. Ne pamti ih, nije imao priliku da gleda i onda mu je nepoznato. A graditi ligu na temelju neke stare mržnje ili takvih emocija ne bi bilo dobro".

Čujete li se sa Robertom Prosinečkim od kad ste na Pohorju?

"Nismo se čuli. Prosinečkog sam podržao kada je preuzeo Zvezdu, iako sam mu naglasio da je to veliki zalogaj".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track