TREBA NAM EVROPA: Srpski klubovi se oparili od UEFA!
Foto: Dado Đilas

Lep dodatni prihod

TREBA NAM EVROPA: Srpski klubovi se oparili od UEFA!

Fudbal -

Crvena zvezda do sada inkasirala 660.000 evra od utakmica u kvalifkacijama za Ligu šampiona, a Partizan, Spartak i Radnički pola miliona evra u Ligi Evrope

Srpski klubovi do sada su u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope ostvarili pristojnu zaradu. Može se slobodno reći da su Crvena zvezda, Partizan, Spartak iz Subotice i Radnički iz Niša lepo prihodovali od UEFA u prva dva kola kvalifikacija.

Crvena zvezda je do sada od UEFA inkasirala tačno 660.000 evra. Prolaz u prvom kolu u dvomeču sa Spartaksom crveno-belima je doneo 280.000 evra, dok im je za trijumf dva susreta sa Suduvom pripalo dodatnih 380.000 evra. Ukoliko Crvena zvezda eliminiše Spartak iz Trnave, klub sa stadiona "Rajko Mitić" zaokružiće zagarantovanu zaradu u iznosu od 1.140.000 evra.

Ako prvak Srbije prođe slovački Spartak, a potom bude eliminisan u plej-ofu kvalifikacija, sleduje mu još 5.000.000 evra odnosno ukupna zarada od 6.140.000 evra na ime plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. Najbolje bi Crvena zvezda prošla ulaskom u grupnu fazu Lige šampiona, jer bi u startu dobila između 15 i 20 miliona evra, a to je tek deo onoga što se može zaraditi u od igranja u eliti. Bonusi za dobre rezultate u grupnoj fazi su značajno uvećani, pa će se za pobedu dobijati 2,7 miliona evra, a 900.000 će se dobijati za svaki nerešen rezultat. Klubovi koji budu prošli grupu zaradiće dodatnih 9,5 miliona evra.

Pola miliona evra već su zaradili Partizan, Spartak i Radnički, ali će crno-beli i Subotičani samo na ime igranja u trećem kolu kvalifikacija dobiti dodatnih 280.000 evra. Za učešće u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope UEFA plaća 300.000 evra, što znači da bi Partizan i Spartak u najboljem slučaju mogli da završe kvalifikacije sa plasmanom u grupnu fazu i zarađenih 1.080.000 evra! Treba dodati i to da se za igranje u grupnoj fazi dobija 2.920.000 evra, a svaka pobeda vredi 570.000 evra. Za remi u grupnoj fazi Lige Evrope UEFA plaća 190.000 evra.

Jedini ispali

Nišlije žale za Pjunikom

Fudbaleri Radničkog iz Niša nisu uspeli da se plasiraju u treću rundu evropskih takmičenja i jedini su srpski klub koji je ispao iz UEFA. Nažalost, da su prošli Makabi, izabranici trenera Nenada Lalatovića imali bi daleko lakši zadatak, jer bi u trećoj rundi igrali protiv jermenskog Pjunika, ekipe koja je za klasu slabija od Izraelaca. Međutim, učešćem u dva kola kvalifikacija za Ligu Evrope Nišlije su zaradile od UEFA 500.000 evra.

Kurir sport/ A. R.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track