HRVATI OBJAVILI IDENTITET HULIGANA KOJI JE CRTAO USTAŠKE GRAFITE NA PUMPI U VRČINU: Vođa Torcide šamarao i tukao nogama fudbalera Hajduka! Sada je konačno dolijao policiji (FOTO)
Foto: Printscreen, MUP Srbije

ničija nije do zore sjala

HRVATI OBJAVILI IDENTITET HULIGANA KOJI JE CRTAO USTAŠKE GRAFITE NA PUMPI U VRČINU: Vođa Torcide šamarao i tukao nogama fudbalera Hajduka! Sada je konačno dolijao policiji (FOTO)

Fudbal -

Drugi osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 13 navijača splitskog Hajduka pod sumnjom da su u četvrtak, na benzinskoj stanici u Vrčinu, počinili krivična dela ugrožavanja javnog reda i mira kao i teške krađe. Pritvor im je određen zbog opasnosti od bega.

Osumnjičeni su hrvatski državljani, navijači "Torcide" O.S., L.S., D.A., M.D., B.R., D.D., P.D., M.T., K.M., G.D., Š.A., N.J. i M.S, objavljeno je u saopštenju Tužilaštva koje je dostavljeno agenciji Tanjug, a inicijali su dati javnosti po sistemu inicijal prezimena pa imena, kao što je kod nas praksa.

Da se podestimo, policajci iz policijske stanice Grocka uhapsili su 28 navijača grupe Torcida iz Splita, koji su na putu za Sofiju napravili haos na pumpi Mol u Vrčinu. Nakon detaljne sprovedene istrage i analize video snimaka sa pumpe, huligani i njihova vozila su identifikovani i oni su uhapšeni u munjevitoj akciji policije i privedeni u PS Grocka, jer je i krivično delo počinjeno na teritoriji te opštine.

Po našem krivičnom zakonu ovim Hrvatima preti kazna od jedne do osam godina zatvora, ali postoji mogućnost da kazna bude ublažena.

28 osoba sprovedeno na je saslušanje kod prekršajnog sudije u Beogradu, jedan je deportovan, a trojica huligana su ostala u Nišu. Od tih 28 jedan je maloletan te on neće odgovarati.

Među uhapšenima ima i osoba koje su u Hrvatskoj poznate zbog ranijih krivičnih dela.

Među njima našao se i Stipe Lekić, bivši sekretar "torcide".

Podsetimo, suđenje hrvatskim huliganima pred Prekršajnim sudom u Beogradu završeno je kasno u petak.

"Tokom suđenja koje je počelo po podne i trajalo do 22 sata, saslušano je svih 27 okrivljenih navijača iz Hrvatske i završen je dokazni postupak<", rekao je predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović.

Ovi navijači prijavom se terete da su na jednoj pumpi u Vrčinu u četvrtak oko 3.30 sati posle ponoći uzeli robu iz prodavnice u vrednosti od oko 200.000 dinara ne plativši. Na taj način su ugrozili sigurnost građana kao i imovine, navodi se u prekršajnim prijavama. Kažnjeni su u skraćenom postupku po Zakonu o javnom redu i miru.

Na predlog Drugog osnovnog javnog tužilaštva određen je pritvor do 30 dana trinaestorici hrvatskih navijača, dok je 14 navijača splitskog Hajduka, sudija za prekršaje u Beogradu osudio je na po 15 dana zatvora.

Priveden je i Davor Guša (21) koji je ranije poznat hrvatskoj policiji i to jer je u aprilu usred dana sa saučesnikom napao fudbalera splitskog Hajduka Marka Futaska. On je tada priveden zbog drskog ponašanja, kao i, po zakonu o diskriminaciji, po rasnoj osnovi.

Osuđeni navijač Marko Gušić Janjić priznao je delimičnu krivicu. On je rekao da jeste ukrao nešto sa pumpe, kao i da je ispisivao grafite "Torcida Split".

- Međutim, on je na saslušanju tvrdio da ustaške simbole nije crtao on, već da mu je, dok je crtao grafit, prišao stariji muškarac i oteo mu sprej iz ruke. Taj muškarac dopisao je ustaški znak na grafit, rekao je ovaj mladić - navodi izvor.

Tvrdnje mladića odmah su proverene. Pregledani su snimci sa video-nadzora.

- Na snimku se zaista vidi Marko kako crta grafit, a onda mu u jednom trenutku prilazi muškarac, oduzima sprej i dodaje ustaško U - priča sagovornik.

Ovaj navijač je zajedno sa B.S. iz Omiša uhapšen zbog napda na fudbalera Hajduka Marka Futaska ove godine u Splitu. Podsetimo, tada su njih dvojica uhapšeni zbog naročito drskog ponašanja i kršenja zakona o diskriminaciji. Napad se dogodio u trenutku kada su fudbaleri Hajduka šetali pored kluba u kome se skupljaju navijači Hajduka. Oni kada su videli fudbalere su izašli na ulicu i počeli najpre verbano da vređaju svoje pulene, a odmah zatim i fizički ih napastvovali. Guša je nakon toga nogom u glavu udario Mađara Futaska, a drugi napdač je jednog hrvatskog fudbalera odgurnuo nakon čega je nastao opšti haos.

Izgleda da ovaj Hrvat nema nameru da se zaustavi i da je samo pitanje trenutka kada će ponovo incirati novi incident, ali u svrhu navijačkih interesa.

1 / 13 Foto: Dragana Udovičić

Kurir sport

Foto: Printscreen, MUP Srbije

Kurir sport

Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track