Najnovije vesti

PARISKI ATELJE CEO CRVEN I BEO: Najveći srpski slikar današnjice je navijač Crvene zvezde!
Foto: Youtube Screenshot

Naša linija života

PARISKI ATELJE CEO CRVEN I BEO: Najveći srpski slikar današnjice je navijač Crvene zvezde!

Fudbal

Nova priča u okviru Zvezdine emisije „Naša linija života“ donosi razgovor sa najeminentnijim slikarom današnjice, navijačem crveno-belih, Vladimirom Veličkovićem.

U prijatnom razgovoru u svom pariskom ateljeu, Veličković je otkrio da je i sam bio član Sportskog društva Crvena zvezda. Iako u francuskoj prestonici živi već 52 godine, naš slikar prati Zvezdine uspehe i u svakom trenutku podržava naše momke.

Vladimir Veličković, rođeni Beograđanin, završio je Arhitektonski fakultet u srpskoj prestonici. Kao najveći srpski slikar današnjice predstavnik je moderne figuracije. Izložbe priređuje od 1951. godine, a realizovao ih je više od sto u većem broju zemalja Evrope i Amerike. Od 1983. do 2000. godine radio je kao profesor na francuskom Fakultetu lepih metnosti. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine. Prvi je Srbin koji je postao član francuske Akademije lepih umetnosti. Već 11 godina nosilac je francuskog ordena viteza Legije časti. Na svojim slikama koristi uzak krug motiva, ali one pružaju bogatstvo psihološke i simboličke misaonosti. O radu Vladimira Veličkovića snimljeno je 12 dokumentarnih filmova i objavljeno 15 monografija.

kurir.rs / kurir sport 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...