Rođendan Mundijala

Bog te video

Rođendan Mundijala

Fudbal -
Na današnji dan pre 82 godine u Urugvaju počelo prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu

Bog te video!Na ideju Francuza Žila Rimea, pre tačno 82 godine, 13.7.1930, u Urugvaju je počelo prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je nekoliko decenija kasnije postalo jedna od najvećih sportskih manifestacija na planeti! U stvaranju fudbalske istorije veliku ulogu imala je reprezentacija Kraljevine Jugoslavije, koja je u Urugvaju ostvarila najbolji plasman do sada - treće mesto, ali i sa prosečnom starošću od 21 godinu i 258 dana postavila rekord najmlađe postave SP, koji ni do danas nije oboren.Naš nacionalni tim u Južnu Ameriku je otputovao sastavljen od igrača beogradskih klubova BSK i Jugoslavije, pošto hrvatski timovi nisu želeli da nastupaju za Kraljevinu Jugoslaviju. Odmah po dolasku u Montevideo, crveni su zadobili simpatije lokalnog stanovništva, a mediji su im ubrzo i dali nadimak „ićaćosi“, zbog Urugvajcima neobičnih prezimena koja se završavaju na - ić.Takođe, naš tim je u polufinalnom susretu protiv Urugvaja bio prva reprezentacija koju su pokrale sudije. Domaćin je do vođstva od 2:1 stigao nakon asistencije lokalnog policajca, na zaprepašćenje svih 93.000 gledalaca.

Stanković: Vizionar RimeVladimir Stanković, autor knjige „Montevideo, bog te video“, kaže da se ideja Žila Rimea, inicijatora Svetskog prvenstva, pokazala kao odličan potez.- Žil Rime je bio vizionar. Olimpijske igre su tada bile jedino veliko takmičenje koje je smatrano relevantnim. Međutim, uvek je potrebno neko vreme od ideje do realizacije da bi to bilo prihvaćeno. Najbolja potvrda je popularnost koju već decenijama ima Svetsko prvenstvo u fudbalu - kazao je Stanković.

Zanimljivosti iz Urugvaja- Prvi pogodak u istoriji SP postigao je Francuz Lusijen Loran na meču protiv Meksika 13. jula 1930, u 19. minutu meča.- Na Mundijalu u Montevideu učestvovalo je 13 reprezentacija - četiri iz Evrope, dve iz Severne i čak sedam iz Južne Amerike.- Tokom turnira odigrano je 18 utakmica i postignuto čak 70 pogodaka, prosečno 3,89, a najbolji strelac sa osam golova bio je Argentinac Giljermo Stabile.- Šampionat u Urugvaju sa tribina je posmatrao najmanji broj navijača u istoriji, a meč između Perua i Rumunije gledalo je samo 300 ljudi.- Rumunski kralj Karol morao je lično da interveniše da reprezentativci od poslodavaca dobiju tri meseca odmora kako bi mogli da učestvuju na SP.- Nakon što je u finalu domaćin pobedio Argentinu zahvaljujući i pomoći sudija, navijači u Buenos Ajresu kamenovali su urugvajsku ambasadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track