NAJBOLJI FUDBALERI SVETA NA UDARU ŠPANSKIH VLASTI: Kakav početak 2019. godine! Prvo Ronaldo, pa Modrić moraju na sud
Foto: EPA/ALI HAIDER

HRVAT PRIHVATIO OPTUŽBU

NAJBOLJI FUDBALERI SVETA NA UDARU ŠPANSKIH VLASTI: Kakav početak 2019. godine! Prvo Ronaldo, pa Modrić moraju na sud

Fudbal -

Fudbaler Reala Luka Modrić mogao bi početkom godine da izađe pred sudiju u Madridu koji će odlučiti o njegovoj nagodbi s španskom poreskom upravom.

Modrić je prihvatio optužbu za utaju poreza u iznosu od 870.728 evra i pristao da plati 1,4 miliona evra u šta su uračunate kazna i kamate.

"Prvo ćemo rešiti slučaj Kristijana Ronalda, a onda će biti održano ročište za Modrića, moguće početkom godine. Još nemamo tačan datum. On će morati lično da da izjavu, obzirom da ovde živi", rekao je portparol suda Luis Salas, prenosi Hina.

Ročište u slučaju Kristijana Ronalda, kako je dodao, zakazano je za 14. januar.

Špansko državno tužilaštvo optužilo je prošle godine Modrića i njegovu suprugu Vanju za poresku prevaru od 870.728 evra. Oni su u Luksemburgu otvorili firmu "Ivano S.a.r.l." na čiji račun je Modrić dobijao novac od sponzorskih ugovora tokom 2013. i 2014. godine.

Istraga je počela 2016. kada su poreznici primetili da u njegovoj poreskoj prijavi za te dve godine nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora.

On je u imovinskoj karti naveo da je vlasnik firme "Ivano S.a.r.l".

Otvaranje kompanije u Luksemburgu za upravljanje Modrićevim imidžom jeste u skladu sa zakonom i on preko nje može ostvariti finansijsku dobit ako se ona bavi tom delatnošću. Delatnost uključuje promotivne događaje, snimanje reklama, spotova, organiziranje intervjua i slično, te ugovor kojim Modrić prepušta svoja prava kompaniji u zamenu za novčanu naknadu.

Poreska policija je, međutim, ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlene i opremu i da služi fudbaleru za izbegavanje plaćanja poreza u Španiji.

Istražitelji su zaključili da u Luksemburgu, koji ima niske poreze, nema ničeg osim registrovane firme na tamošnjoj adresi. Na njen račun je isplaćivan novac od sponzora i marketinških ugovora koje je imao s Real Madridom. Po ugovoru Modrića i njegove firme, taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.

(Beta, Foto: EPA/ALI HAIDER)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track