BANKROT, MAMA! Turski fudbalski klubovi duguju 2 milijarde evra
Foto: Profimedia

trošili ko sumanuti

BANKROT, MAMA! Turski fudbalski klubovi duguju 2 milijarde evra

Fudbal -

Ovaka sitaucija je neodrživa, izjavio prvi čovek turskog fudbala Jildirim Demireren

Turski fudbalski klubovi s velikom četvorkom Fenerbahče, Galatasaraj, Bešiktaš i Trabzon na čelu na ivici su propasti!

Ukupan dug koji imaju prema bankama, a sve iz želje da budu konkurentni sa evropskim gigantima (što im ne polazi za rukom), iznosi više od dve milijarde evra! Iz tog razloga je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odlučio je da ponudi "ruku spasa", a vlada je postigla dogovor s bankama o modelu refinansiranja ogromnih dugovanja.

foto: AP

Na ivici egzistencije najpre se našao Fenerbahče, koji je prošlu godinu završio u minusu od gotovo 700 miliona evra. Rukovodili su se čelnici najvećeg turskog kluba idejom da dovode skupa pojačanja, dizali kredite, ali se ispostavilo da im je strategija bila pogrešna, odnosno da uloženi novac nikako nije mogao biti povraćen kroz igranje u Evropi.

Slična priča je i sa ostalim velikanima, s tim što su oni potrošili nešto manje novca u odnosu na Fenerbahče.

I dok se predsednik Erdogan svojski potrudio da se postigne dogovor na relaciji banke-klubovi, opozicija smatra da je reč samo o njegovom predizbornom triku.

- Ako žele da podrže nekoga, zbog čega to ne bi bili naši poljoprivrednici, koji su takođe dužni preko dve milijarde evra - zapitao se uticajni poslanik glavne opozicione Republikanske narodne stranke.

Pojavila se čak i informacija da će kompletni dugovi biti otpisani, ali od toga neće biti ništa.

- Nema otpisivanja, nema ni povoljnijih uslova otplate. Samo će se zaustaviti gomilanje duga i biće omogućeni mehanizmi za lakše plaćanje obaveza, jer je ovakva situacija neodrživa - rekao je predsednik Fudbalskog saveza Turske Jildirim Demireren.

Navijači su veliki krivci Zanimljivo je da krivicu za finansijsku propast turskih fudbalskih velikana u dobroj meri snose i navijači tih klubova. U Turskoj je, naime, na snazi model po kom u većini klubova navijači biraju predsednike klubova. A navijači ko navijači, vodili su se isključivo rezultatskim željama i na mesta predsednika birali ljude koji nisu stručni ni sposobni da donesu finansijsku stabilnost.

Najveći dužnici Fenerbahče oko 700 miliona E Galatasaraj oko 500 miliona E Bešiktaš oko 450 miliona E Trabzonspor oko 150 mili

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track