LEGENDA OBILIĆA I YU FUDBALA KUZMAN BABEU OTVORIO DUŠU! Džaja me je izdao, malo je falilo da uzmem pištolj! Da sam imao bombu razneo bih Marakanu! Evo šta je rekao kako je bilo sarađivati sa Arkanom i o NAMEŠTALJKAMA SA VEČITIMA!
Foto: Starsport

BOMBA

LEGENDA OBILIĆA I YU FUDBALA KUZMAN BABEU OTVORIO DUŠU! Džaja me je izdao, malo je falilo da uzmem pištolj! Da sam imao bombu razneo bih Marakanu! Evo šta je rekao kako je bilo sarađivati sa Arkanom i o NAMEŠTALJKAMA SA VEČITIMA!

Fudbal -

Nekadašnji fudbaler Obilića Kuzman Babeu svedočio je o opširnom razgovoru za Mocart sport o vremenu provedenom u Obiliću, tituli iz 1998. godine, Arkanovom autoritetu i tome kako mu je Dragan Džajić uništio karijeru.

I dok Srbijom i pune dve decenije posle te sporne titule Obilića kolaju priče da je jasno bila nameštena, Babeu o tome ne želi da se raspravlja sa ljudima i upućuje ih na dvojicu bivših asova večitih rivala.

- Znate kako, puno priča ima. Obilić, Arkan, nameštena titula, kupljene utakmice, ovo-ono... Ja ne mogu da ulazim s ljudima u tu priču. Samo ću da ih usmerim na dva čoveka - Sašu Ilića i Dejana Stankovića.

Ako je Bajernu dao tri gola u Minhenu, koliko će Liverpul dati Fulamovoj užasnoj odbrani danas od 15.15? Kvota na bar tri gola Crvenih (TM2 3+) je 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Fulam - Liverpul.

Njih dvojicu da pitate da li smo mi zaslužili tu titulu ili ne. Neka oni to kažu! Zaista smo bili najspremnija ekipa, željni uspeha... Potrefila se takva generacija. Kao Zvezda u Bariju 1991. Tad i nikad više. Tako je i kod nas bilo. A komandant, predsednik Željko, sve je to ispratio s parama.

- Nije tačno da nije sve u parama, jeste. Kod nas nisu kasnile plate, premije su bile redovne, odmah posle utakmice... Nema ništa sutra ili prekosutra. Na kraju utakmice odmah dobiješ na ruke to što si zaradio - počinje Babeu priču za Mocart sport.

Disciplina, red i premije na ruke posle utakmice, to su prema Babeuovoj priči bile Arkanove maksime. Igrači su dobijali šta bi zaradili na ruke odmah posle utakmica.

Tu ekipu Obilića je po Srbiji "žnjeo" Cope Novaković, a Babeu kaže da ga tadašnji Obilić podseća na današnji Atletiko Madrid. Igrači Obilića su po njegovoj priči i bili plaćeni kao Atletiko spram ovdašnjih standarda.

- Predobro za to vreme! Pa mi smo bili mnogo plaćeniji od igrača Zvezde i Partizana. Sećam se susreta s Dikom Stojanovićem u supermarketu u Vojvode Stepe. I naš razgovor... "Gde si majstore, šta ima"… I on kaže meni: "Gurate dobro finansijski". Ja kažem vrhunski.

- Kaže on meni: "Mi smo ovaj mesec ubili! Uzeli smo sve što smo mogli. I bodove i premije, negde oko 1.300.000 dinara". Ne znam koliko je to bilo u markama tada. A onda je njemu kažem: "Je l' znaš ti koliko smo mi uzeli? Oko 13.000.000 dinara. A Dika mi stegne ruku i kaže: "I treba da budete šampioni".

- Onda me pita kako toliko i ja mu objasnim. Imali smo pobedu protiv vas, dobili smo 5.000 maraka. U Novom Sadu nam je duplirao premiju, umesto 1.500, po 3.000 maraka svakom.

U kupu pobeda, nije trebalo ni da bude premija, ali smo dobili po 1.000 maraka. Računaj 9.000 maraka samo premije, plus za 12 bodova još toliko. Za isti učinak zvezdaši deset puta manje para - kaže Babeu.

Pokojni Ražnatović se, priseća se, nije mešao u rad trenera i struke baš zato što je sve dobro plaćao. Ni svlačionicu nije posećivao tako često, osim da igračima saopšti kakve su nagrade ili kao u slučaju jednog derbija...

- Retko. Vrlo retko. Ako je i ulazio čisto je bilo bodrenje neko: "Ajmo sada, znam da ste najbolji, hoću da gazite danas’. Kada vidi da smo pali ili kada uoči da se ponašamo kao da smo već dobili utakmicu nije nam davao da se opustimo. Govorio je da ne želi da budemo Srbi, da hoće da budemo Nemci, da gazimo 90 minuta. Da se borimo.

Protiv Zvezde i Partizana je ulazio u svlačionicu samo da nam kaže kolika je premija i to je to. Sećam se utakmice protiv Zvezde, kad smo dobili 1:0 na Marakani. Zima, led. Moram da pogledam snimak...

Mislim da smo krenuli da izlazimo u dresovima sa dugim rukavima i onda nam je rekao: "Nazad! Svi u kratke rukave, ne fali vam ništa, vi ste tigrovi". Kad smo krenuli ka tunelu, on nam viče: "Alo, Vitezovi, okrenite se svi ovamo.

Hoću danas da razorete Marakanu, je l' jasno?" Mi svi uglas - jasno! "Je l' jasno?" Mi opet – jasno! Odjekuje Marakana. Da se naježiš. I mi pobedimo golom Rankovića - priča Babeu i dodaje da su igrači posle pogibije Danijela Markovića skoro dva meseca proveli u karantinu.

Za to vreme, niko nije smeo da vozi automobil, nego autobus, masaže i odmor.

Dok se slavila titula, jednom od igrača, Saviću, levom beku je bilo bolesno dete. Ražnatović je svima oduzeo telefone i nije uslišio molbu da zbog deteta vrati telefon Saviću jer će Arkan preuzeti brigu o njemu.

- Kaže posle njegova (Savićeva) žena da je Arkan cele noći zvao, hteo da šalje lekara, rekao da ne ide nigde, da će on da dođe lično da je vozi gde treba. Takav je bio komandant - kaže Babeu.

Jedne večeri je Arkan sa tuđeg broja pozvao svog golmana Dimitrijevića koji se pijan javio sa nekog od splavova u Beogradu. Golman je Ražnatovića pozvao na "ženske i provod" i sutradan na treningu dobio upozorenje: Majmune nemoj da sam te više video u kafiću!

Zanimljiv je detalj i o prećutnom dogovoru između Obilića i Partizana po principu "vama titula, nama kup". Ako je takvog dogovora bilo, Babeu ne zna za njega.

- Mi smo izgubili 0:1 na Obiliću, a realno je trebalo da bude 10:1 za nas. Šta je sve Kralj odbranio tada... Neće nas gol i neće. Na Partizanu ih dobijemo 2:1 i posle toga smo imali otvoren put ka tituli.

Partizan jeste izveo tada drugi tim, ali nije bilo nikakvog dogovora. Možda je želeo da time naškodi Zvezdi, to je njihova stvar. Laž je da smo ih pustili kasnije u finalu kupa.

Nismo, mi smo izgubili pošteno finale kupa. Pa imali smo premiju 10.000 maraka. Željko nam kaže uoči revanša u Humskoj: 'Ovi iz Partizana traže da im dam kup. Neću da im poklanjam. Izvešću tim sa tri standardna prvotimca i osam rezervi. Ako me pobede: pobede, ne mogu pred igrače da stanem i kažem im da puste utakmicu -

Kuzman se pita i koliko bi titula trebalo uzeti Zvezdi i Partizanu, ako je sporna ta jedna Obilićeva. Vitezovi su tada igrali kvalifikacije za Ligu šampiona i sastali se sa Bajernom iz Minhena.

Za pobedu su dobili premiju od 10.000 maraka, ali je gol za 1:1 dao Lotar Mateus. Babeu kaže da mu je Nemac tada "kiflom" izbio deset hiljada iz džepa.

Tu utakmicu Obilić je mogao da igra i na Marakani, ali crveno-beli nisu dozvolili.

- Nije! Džaja rekao Željku da ne daju Delije da se igra. I Arkan, bivši vođa, pozove te starije navijače koje je znao. Pita da l' je on to zaslužio.

Oni mu kažu da nemaju pojma o čemu se radi i da su čak pričali između sebe da podrže Obilić protiv Bajerna, kao što su Vitezovi navijali za Zvezdu protiv Barselone, kada je na istoku stajala zastava "Uz Obilić do smrti".

Da se igralo na Marakani možda ne bi bio pun stadion, ali došlo bi ih 20-30 hiljada. Iz poštovanja prema komandantu - kazao je Babeu koji je 2000. bio na pragu prelaska u Zvezdu.

Babeu kaže da nije hteo da krije od Svetlane Ražnatović da mu je Dragan Džajić rekao za dogovor da prelazi. Baš u to vreme, Zvezdi su bili potrebni bodovi za titulu, a igrači Obilića su dobijali novac da puste Zvezdu.

- To je bila utakmica na Đurđevdan, 30.000 ljudi, Zvezdi samo pobeda treba, mi izgubili šanse za titulu. Ali uvek smo grizli protiv Zvezde i igrali dobro. To je bilo nekoliko meseci posle Arkanove smrti. Bombona: 'Idi reci igračima, imate 10.000 maraka vas petorica, ostalima dajte po 1.000. Ja odem kod Vargeca, Zorića, Novića i Koraća. Mi najiskusniji pričamo: nećemo da pustimo.

Ne dolazi u obzir. Treći smo pa smo treći, kako god. Ne možemo da budemo prvi, ali nećemo ni da ih pustimo. Ja se vratim i kažem mu da nećemo da pustimo, a Bombona mi kaže: 'Slušaj ovako, Džaja je poručio da ako Korać ne pusti gol, neće ići na Evropsko prvenstvo u Belgiju i Holandiju.

A Korać je bio tada treći golman reprezentacije. Kaže mi dečko i ne moram da idem na Euro - objašnjava Babeu, ali priznaje i da su na kraju rešili da se "ne igraju glavom" jer više nisu imali zaštitu jer je Arkan nešto ranije ubijen.

Babeu kaže da je i njegov dogovor sa Zvezdom propao zbog Džajića za koga tvrdi da mu je uništio karijeru. Odbio je Kotbus, nije prihvatio ni 200.000 maraka od ekipe Smedereva zbog prelaska na Marakanu.

- Ma kakvi, odbijem ljude lagano zbog Zvezde! Dođem ujutru, sin Andrej mali bio, ja kažem ženi obuci ga lepo idemo na Maraknu na potpis ugovora. Potpisujem za Zvezdu, j***m ti sunce. Velika stvar, bre. Odem ja tamo, a Miša Marinković pocrveneo u licu. Babeu, izvini, moram da ti kažem, nije u redu prema tebi, ne mogu da verujem da se bave takvim stvarima...

Džaja kaže da imaš 29 godina, konsultovao se s Muslinom i Dostanićem. Neće imati gde da te prodaju. Ne potpisuješ ugovor. Da sam tad imao dinamit, kunem se da bih digao u vazduh celu Marakanu.

Novinari dolazili, promocija bila zakazana, imam kod kuće Večernje novosti, naslov je bio Zorić i Babeu u Zvezdi. I Džaja me tako zavrne, uništi mi karijeru. Imao sam, kažem, i taj Kotbus. Bez probe. I njih odbijem zbog Zvezde. Da sam otišao u Nemačku spojio bih sedam, osam godina, rešio egzistenciju, postao milioner.

Bio sam u opasnom iskušenju, kunem se, kad nisam imao para datetu za paštetu, malo mi je falilo da uzmem pištolj... Majke mi. Ne želim to nikome. Da dođe u situaciju da nema za hleb, ne daj bože nikome.

A Ceca mi je lepo govorila. Kaže, Babeu, ne idi kod ovih. Nemoj kod njih, molim te. Ratko Dostanić mi je kasnije potvrdio da je samo Džajićeva odluka bila da ne potpišem, da su on i Muslin dali zeleno svetlo -

Posle ubistva Arkana promenilo se štošta. Pojedini igrači su počeli da "izigravaju šerife", zavladala je nedisciplina, a klub je proćerdao novac i propao.

Babeu danas ne prati toliko srpski fudbal, ali ga čude odluke da treneri prve poslove dobijaju u reprezentaciji. Od srpskog fudbala se sklonio u Kinu.

Kurir sport/Mozzart sport

Foto: Starsport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track