PAO DOGOVOR: Srbi i Hrvati igraju PRIJATELJSKU utakmicu! Evo gde i kada će se sastati
Foto: Starsport©

SVE ODLUČENO NA SASTANKU U BEOGRADU

PAO DOGOVOR: Srbi i Hrvati igraju PRIJATELJSKU utakmicu! Evo gde i kada će se sastati

Fudbal -

U Beogradu je održan sastanak predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije pred susret fudbalskih reprezentacija ove dve nacionalne manjine u Tavankutu.

Fudbalski savez Srbije bio je domaćin sastanka predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. Tema razgovora bila je organizacija predstojeće fudbalske utakmice između reprezentacije srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, koja će biti odigrana 15. juna u Tavankutu kod Subotice, prenosi sajt srbi.hr.

Predstavnike dve nacionalne manjine, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, u ime Fudbalskog saveza Srbije ugostili su generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović i njegov zamenik Uroš Zeković.

Dogovoreno je da će utakmica dve manjinske reprezentacije biti podržana od strane oba saveza, odnosno Hrvatskog nogometnog saveza i Fudbalskog saveza Srbije, a njeni organizatori biće Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće sa jedne, te Hrvatsko narodno veće i Udruženje fudbalske reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji sa druge strane.

Najavljena utakmica biće iskorištena i za sastanak političkih predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, a sve u cilju da pozitivna sportska atmosfera bude prilika da predstavnici obe manjine pošalju jasnu poruku da između dve države žele bolje, iskrenije i stabilnije odnose. Na taj način pokazaće da pripadnici obe manjine žele da budu istinski most saradnje i povezivanja Srbije i Hrvatske.

Do sastanka u Beogradu došlo je na inicijativu državnog sekretara za upravu i lokalnu samoupravu i kopredsedavajućeg Međuvladinog mešovitog odbora za pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji Ivana Bošnjaka.

Srbe iz Hrvatske predstavljali su predsednik Zajedničkog veća opština i potpredsednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Srđan Jeremić i stručni saradnik za sport u ZVO-u Nikola Gagulić.

Hrvate iz Srbije predstavljali su poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, Petar Kuntić i Ivan Budimčević. Sastanku je ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ali i kao član Međuvladinog mešovitog odbora, prisustvovala i v.d. pomoćnika direktora ove uprave Nikolina Milatović Popović.

Reprezentacije igrale i pre tri godine.

Podsećamo da utakmica najavljena za 15. jun neće biti i prvi susret manjinskih fudbalskih reprezentacija Hrvata i Srba. Prva je odigrana pre tri godine, odnosno 12. juna 2016. u Vukovaru. Ta utakmica bila je ujedno i priprema pred odlazak na Evropeadu, odnosno Fudbalsko prvenstvo nacionalnih manjina Evrope, koja je održana u Italiji od 19. do 26. juna. 2016. Kao iskusnija ekipa, koja je na ovom prvenstvu do tada već dva puta učestvovala, Hrvati iz Srbije u Vukovaru su slavili sa 4:0.

S tom jednom pripremnom utakmicom Srbi iz Hrvatske otišli su na Evropeadu u italijanski Južni Tirol i treba istaći da se tamo nisu obrukali. Nijednu utakmicu nisu izgubili. Jednu su dobili, a dve odigrali nerešeno, ali to ipak nije bilo dovoljno da odu dalje jer su u grupi osvojili drugo mesto. S obzirom na to da fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske nekoliko nedelja pre održavanja Evropeade nije ni postojala njen prvi nastup na ovom prvenstvu bio je i više nego uspešan.

Inače, na prvenstvu je tada učestvovalo 24 manjinske reprezentacije, a pravo nastupa imali su amaterski igrači registrovani u nekom od klubova. Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije na prvenstvo su putovali zajedno iz Zagreba, a na prvenstvu su jedni za druge navijali i međusobno se bodrili.

Nema razloga da tako ne bude i ovaj put na zakazanoj prijateljskoj utakmici, a sledeća Evropeada biće održana sledeće godine u Koruškoj.

(srbi.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track