KATASTROFA SRBIJE U LAVOVU! PUKLA PETARDA: Krstajić taktikom sahranio Orlove protiv Ukrajine (KURIR TV)
Foto: EPA/MYKOLA TYS

NAJTEŽI PORAZ OD OSAMOSTALJENJA

KATASTROFA SRBIJE U LAVOVU! PUKLA PETARDA: Krstajić taktikom sahranio Orlove protiv Ukrajine (KURIR TV)

Fudbal -

Reprezentacija Srbije doživela je debakl protiv Ukrajine u Lavovu - 5:0 (2:0) u utakmici Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.

Rezultat realno oslikava dešavanja na terenu "Lavov arene", na čijim tribinama je bilo maksimalnih 35.000 navijača, mahom neprijateljski raspoloženih prema "orlovima".

Ukrajina je lider grupe sa sedam bodova iz tri meča, dok je Srbija posle druge utakmice ostala na bodu osvojenom u Lisabonu i nalazi se na poslednjem, petom mestu.

Izabranici selektora Mladena Krstajića delovali su kao razbijena vojska od starta. Istina, imali su dve prilike preko Aleksandra Prijovića kod rezultata 0:0, ali sve ostalo u igri im je bilo katastrofalno, pa je Srbija zasluženo doživela najveći poraz od osamostaljenja.

Krstajić je najavio da bi u Ukrajini bio zadovoljan bodom, ali je postavio do sada neviđenu taktiku. "Izmislio" je tim sa trojicom u zadnjoj liniji (Milenković, Spajić, Kolarov), što nije neuobičajeno u fudbalu, ali jeste nezamislivo to što zadnju liniju ni na koji način nije obezbedio, ni po bokovima, ni u sredini terena...

Duvala je promaja na sve strane u srpskom timu, Ukrajinci su probijali po krilima kako su hteli (naročito desni bek Karavajev), njihovi ofanzivci su se šetali po kaznenom prostoru "orlova" kao na izletu, davali golove...

Naši fudbaleri imali su velikih problema da uopšte iznesu loptu na protivničku polovinu! A kada bi je izgubili, što se kao po pravili dešavalo, domaćini su uvek bili brži u trci do gola koji je čuvao Marko Dmitrović. "Orlovi" su konstantno bili "u kašnjenju".

Jednom rečju, strašno!

Po dva gola za ekipu Andreja Ševčenka postigli su Viktor Cigankov (26. i 28. minut) i Jevegn Konopljanka (46. i 75), a jedan i Roman Jaremčuk (59), kome je to prvenac u dresu nacionalnog tima.

Bolno je večeras bilo biti navijač reprezentacije Srbije.

Ovo je bio šesti duel naše reprezentacije sa Ukrajinom i šesti poraz.

Da sve bude gore po "orlove", u Lavovu su dočekani "na nož". Ne samo što je deo domaćih navijača zviždao našoj himni "Bože pravde", već je skandirao: "Ruska kur.."

Srbija će u ponedeljak na stadionu "Rajko Mitić" protiv Litvanije imati priliku da se koliko-toliko iskupi za ovaj debakl, dok će Ukrajina istog dana dočekati Luksemburg.

U drugom današnjem meču Grupe B Litvanija (sa dva isključena igrača) i Luksemburg igrali su nerešeno 1:1.

TOK MEČA:

75. minut - UKRAJINA - SRBIJA 5:0 - KONOPLJANKA! Još jedan precizan udarac Konopljanke sa ivice šesneasterca, ovaj put posle konte.

72. minut - Izmene u obe ekipe - Lazović umesto Jovića, a Šepelijev umesto Stapanenka.

67. minut - Jeremčuk izlazi iz igre, na teren ulazi Artem Kravts.

60. minut - Druga izmena u Srbiji - Fejsa umesto Ljajića.

foto: EPA/MYKOLA TYS

59. minut - UKRAJINA - SRBIJA 4:0 - JAREMČUK! Još jedna asistencija Karavejava, još jedan gol "orlovi" primaju udarcem iz srca šesnaesterca.

57. minut - Pokušaj Mitrovića glavom, ali lopta je postala lak plen Pjatova.

foto: EPA/MYKOLA TYS

53. minut - Prva izmena na utakmici, načinio ju je Krstajić. Prijović je izašao, a ušao Mitrović.

46. minut - UKRAJINA - SRBIJA 3:0 - KONOPLJANKA! Malinovski je lako došao do 25 metara od gola, zatim proigrao Konopljanku, koji je sa ivice šesnaesterca precizno šutirao.

foto: EPA/MYKOLA TYS

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 2:0!

36. minut - I Malinovski je napravio dar-mar u kaznenom prostoru Srbije, šutirao, a onda tražio penal tvrdeći da je lopta pogodila jednog gostujućeg igrača u ruku, ali sudija Lahoz je odmahnuo rukom.

32. minut - Novi opasni napadi domaćina, Dmitrović brani... Spajić zbog prekršaja dobija žuti karton.

28. minut - UKRAJINA - SRBIJA 2:0 - CIGANKOV! Mladi fudbaler Dinama iz Kijeva iskoristio je još jednu lošu reakciju "orlova" i ponovo savladao Dmitrovića. Svemu je prethodila greška Kolarova.

26. minut - UKRAJINA - SRBIJA 1:0 - CIGANKOV! Karavajev je ostao sam na desnom krilu i centrirao, Maksimović je zakasnio da isprati Cigankova koji je udarcem na prvu poslao loptu u mrežu.

25. minut - ŠANSA ZA UKRAJINU! Šut Konopljanke odbranio je Dmitrović, zatim je pokušao i Jaremčuk, ali neprecizno.

22. minut - Posle furioznih uvodnih minuta domaćina, "orlovi" su uspeli da odbiju napad i uspostave ravnotežu.

18. minut - Još jedan pokušaj Konopljanke, pored gola.

16. minut - ŠANSA ZA SRBIJU! Ponovo je u prilici bio Prijović, ovaj put posle idealnog centaršuta Kostića, ali je Mikolenko intervenisao u poslednjem trenutku i izbacio loptu u korner.

foto: EPA/MYKOLA TYS

11. minut - Domaći napadi ne jenjavaju, sada Cigankov šutira preko gola.

9. minut - ŠANSA ZA SRBIJU! Tadić je tražio Jovića, lopta se odbila do usamljenog Prijovića, koji je snažno tukao, ali je pogodio samo spoljnji deo mreže.

7. minut - Prvi korner za Ukrajinu, ponovo gužva pred golom Srbije, ali je opasnost otklonjena.

3. minut - Domaćini su krenuli agresivno, pokušaj Konopljanke je izblokiran.

1. minut - Utakmica je počela.

20:45 - Minut ćutanja za nedavno preminulog bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona.

20:41 - UKRAJINCI ZVIŽDE HIMNI "BOŽE PRVADE"

Grupa navijača Ukrajine zviždala je srpskoj himni "Bože pravde", a onda skandirala: "Ruska kur.."

Ostatak gledalaca je aplaudirao našoj himni.

foto: Kurir Sport/Miloš Bjelinić

SASTAVI:

Selektor Srbije Mladen Krstajić ne može da računa na Aleksandra Mitrovića, koji se povredio na treningu. U napadu će zajedno igrati Luka Jović i Aleksandar Prijović.

UKRAJINA (4-2-3-1): Pjatov - Karavaev, Krivcov, Matvijenko, Mikolenko - Malinovski, Stepanenko - Cigankov, Zainčenko, Konopljanka - Jaremčuk. Selektor: Andrej Ševčenko.

SRBIJA (3-5-2): Dmitrović - Milenković, Spajić, Kolarov - Gaćinović, Ljajić, Tadić, Maksimović, Kostić - Jović, Prijović. Selektor: Mladen Krstajić.

ARENA LAVOV JE SPREMNA

Na papiru gledano, Ukrajina je favorit. Ne samo zato što je domaćin, već i zbog činjenice da Srbija nikada nije slavila protiv današnjeg rivala.

Naravno, tim Mladena Krstajića ima svoje prednosti. Srbija ima niz od osam utakmica bez poraza, u šta se ubraja i remi u Portugaliji na startu kvalifikacija.

foto: Kurir Sport/Miloš Bjelinić

Zbog povreda u timu nema Nemanje Matića i Sergeja Milinkovića - Savića, a ostaje da se vidi da li će Krstajić ostati dosledan formaciji sa jednim napadačem ili će zaigrati ofanzivnije.

Tim Andreja Ševčenka je trenutno vodeći u grupi B sa četiri boda iz dve utakmice.

"Očekujem tešku utakmicu, kvalitetnu, mislim da će odlučiti taktičke stvari. Dobro smo radili ovih pet-šest dana, očekujem dobru našu igru i nadam se povoljnom rezultatu, a to bi bilo da ne izgubimo", izjavio je Krstajić na konferenciji za medije u Lavovu.

Selektor Ukrajinaca, čuveni Andrej Ševčenko, izjavio je da veoma poštuje Srbiju.

"Odličan tim, možda su neki igrači malo stariji, ali svaki može da odigra na visokom nivou. Mi želimo da pokažemo dobru igru i pozitivan rezultat", rekao je slavni napadač kijevskog Dinama, Milana i Čelsija, osvajač Zlatne lopte 2004. godine.

Na pitanje koga bi izdvojio iz srpskog tima, Ševčenko je rekao: "Pre svega su jaki kao tim, ali zna se da najveća opasnost dolazi od Tadića, Mitrovića, Kolarova".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track