Partizan protiv AELA u Ligi šampiona
Foto: FK Partizan

Kiprani sledeći rival

Partizan protiv AELA u Ligi šampiona

Fudbal -
Partizan će najverovatnije protiv AEL-a igrati 31. jula odnosno 1. avgusta, dok će revanš biti 7. ili 8. avgusta. Prvi meč se igra na Kipru, a revanš je u Beogradu

Fudbaleri Partizana igraće gotovo sigurno sa kiparskim AEL-om iz Limasola u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, odlučeno je žrebom u Nionu.

Kiprani su u prvom meču drugog kola kvalifikacija sa 3:0 pobedili Linfild iz Severene Irske, dok je Partizan na Malti bio bolji od Valete 4:1.

Partizan će najverovatnije protiv AEL-a igrati 31. jula odnosno 1. avgusta, dok će revanš biti 7. ili 8. avgusta. Prvi meč se igra na Kipru, a revanš je u Beogradu.

Trener fudbalera Partizana Vladimir Vermezović rekao je da je njegova ekipa mogla da prođe i bolje na žrebu za treće kolo kvalifikacije Lige šampiona, ali je istakao da protivnici ne mogu da se biraju.

"Možda smo mogli da prođemo i bolje, ali šta je - tu je. Ako hoćemo Ligu šampiona ili Ligu Evrope, moramo sve da pobeđujemo. Ne možemo da biramo rivale", rekao je Vermezović novinarima u sportskom centru Teleoptik u Zemunu.

Žrebom u sedištu Evropske fudbalske unije (UEFA) u Nionu određeno je da Partizan, ako prođe Valetu, u trećoj rundi kvalifikacija igra protiv boljeg iz meča AEL Limasol (Kipar) - Linfild (Severna Irska).

Vermezović je naveo da je dobro što će Partizan u prvom meču trećeg kola biti gost.

"Nema tu neke velike razlike. Ipak, ako mogu da biram, uvek bih izabrao da prvi meč igramo u gostima", naveo je on.Vermezović je kazao da ni visoke temperature na Kipru ne mogu da budu razlog za eventualnu lošu partiju.

"Kiparski fudbal je u ekspanziji. Podatak da su bili ispred Apoela, za koga svi znamo kakve je rezultate postizao prošle sezone u LŠ, dovoljno govori o snazi rivala", zaključio je trener Partizana.

Crno-beli revanš meč drugog kola sa Valetom igraju sledećeg utorka.

"Dobili smo najtežeg mogućeg protivnika. Oni su veoma ozbiljan klub sa dosta kvalitetnih igrača, a posebno stranaca i sa naše strane imaće veliki respekt. Partizan je ipak Partizan i nadam se najboljem, odnosno prolasku u sledeće kolo", poručio je predsednik Partizana Dragan Đurić.

Sportski direktor Ljubiša Tumbaković naveo je da crno-beli moraju pre svega da budu skoncentrisani na svoju igru i ciljeve.

"Mislim da oni nisu nepremostiva prepreka, naprotiv, smatram da smo i ovoga puta korektno prošli na žrebu. Trudićemo se da se što bolje pripremimo za prvu utakmicu na Kipru i ostvarimo rezultat po našoj meri", zaključio je Tumbaković.

Ekipa iz Limasola prošle sezone osvojila je titulu prvaka Kipra ispred mnogo poznatijeg Apoela, koji je ispao u četvrtfinalu Lige šampiona.

Crno-beli u poslednjem sudaru sa predstavnicima Kipra nisu bili uspešni, pošto su u sezoni 2008/2009 eliminisani upravo u trećem kolu od Apoela.

Ekipa AEL-a do sada je po šest puta bila šampion Kipra i osvajač trofeja u nacionalnom kupu. Trenutno imaju 17 stranaca u ekipi, od kojih su četvorica Portugalci, a po trojica Brazilci i Angolci. Kiparskom klubu ovo će biti šesti izlazak u Evropu, a do sada nijednom nisu prošli prvo kolo.

Drugi potencijalni, ali manje mogući rival Partizana, Linfild je 51 put bio šampion Severne Irske, a nacionalni kup osvajao je "samo" 42 puta.

Ovaj klub je do sada 38 puta igrao u evropskim takmičenjima, a najveći uspeh napravio je u sezoni 1966/1967, kada je došao do četvrtfinala tadašnjeg Kupa šampiona.

Ukoliko Partizan prođe treće kolo obezbediće plasman u Ligu Evrope, bez obzira na ishod dvomeča u četvrtoj rundi.

U ostalim mečevima 3. kola sastaju se:

Maribor/Željezničar – Dudelanž/Salcburg

BATE/Vardar – Skenderbeu/Debrecen

Kluž – Liberec/Šahtjor Karagandi

Anderleht – Šamrok/Ekranas

Budućnost/ Slask – TNS/Helsinborg

Uliks/Šerif - Ludogorec/Dinamo

Seltik – Helsinki/KR

Molde/Ventspils – Flora/Bazel

Žilina/Hapoel Šmona – Nefči/Zestafoni

Fenerbahče - Vaslui

Madervel - Panatinaikos

Trener AELA: Partizan je favorit

Trener fudbalera kiparskog AEL-a, potencijalnog rivala Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Pambos Hristodulu rekao je danas da su crno-beli težak rival i da će biti favoriti u trećem kolu.

"Naš prvi cilj je da završimo posao u Severnoj Irskoj i dođemo do još jedne pobede. Posle toga spremaćemo se za duele sa Partizanom. Srpski šampion je veoma dobar tim i oni će biti favoriti. Mi ćemo se spremiti najbolje što možemo i pokušati da donesemo još radosti navijačima. Vidimo svoju šansu i očekujem da odigramo dve odlične utakmice", rekao je Hristodulu za klupski sajt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track